Referans Medya
Kudüs’ün Osmanlı himayesine girişi sebebiyle Hucurat Hareketi, Yavuz Sultan Selim’in kabrinde bir anma programı düzenledi.
Yavuz Sultan Selim Han'ın kabri başında Kur'an okuyup dua eden grup üyeleri adına konuşan Eyüp Güzel, ''Fatihlerini, önemli tarihi anlarını ve kutsal beldelerini tanımayanlar, onlara sahip çıkamazlar'' dedi.
31 Mart'ın bizim için önemi bu
Eyüp Güzel Yavuz Sultan Selim'i anma proğramında, ''Maalesef 31 Aralık’ta başkalarının kültürleriyle gecenin sabah yapıldığına üzülerek tanık oluyoruz. Bizler hatırlamamız gereken önemli bir tarihi vakamızdan bihaber nesiller olmak ve yetiştirmek istemiyoruz'' diye konuştu.
Güzel, ''Bundan 504 yıl önce31 Aralık günü kutsal belde Kudüs'e giren Yavuz Sultan Selim'in fermanı ile Kudüs ismi Kudüs-ü Şerif olarak değiştirildi. Sultan Selim Han, Mescid-i Aksa’da 12 bin şamdan yaktırıp her tarafı aydınlattı. Büyük bir mutluluk ve heyecan vardı. Yavuz, akşam namazında girdiği Mescid-i Aksa’da yatsı namazına kadar vaktini dua ve ibadetle geçirdi. Bizim için önemli olan bu'' ifadelerini kullandı.
Dedemiz atamız Yavuz Sultan Selim
Hucurat Derneği Yöneticisi konuşmasını ''Unuttuğumuz önemli bir tarihi vak’amızı hatırlatmak ve dikkat çekmek için buradayız. Dedemiz Yavuz Sultan Selim’i anmak, mübarek kabri başında kendisine Kur’an okuyup dua etmek için aynı hissi taşıyanlar olarak toplandık.. Eminiz ki bu millet böyle bir konudan haberdar olduğunda ecdadına sahip çıkacaktır'' sözleriyle sonlandırdı.
10 yaşında hafız oldu
Yavuz, kendisinin bir ismi değil “keskin ve eğilmez” anlamına gelen ünvanıdır.
Küçük yaşlarında dedesi Fatih Sultan Mehmet kendisini İstanbul’a getirterek özel eğitime tabi tutmuştur. 10 yaşına geldiğinde 2 dil öğrenmiş ve aynı zamanda Hafız olmuştur.
1512’de tahta geçtikten tam 4 yıl sonra Kudüs’ü Osmanlı himayesine almıştır.
Kendisine “Hakimul Harameyn” yani Harameynin Hakimi ünvanı verildiğinde buna itiraz etmiş ve kendisini “Hadimul Harmeyn” yani Harameynin Hizmetçisi olarak tanımlamıştır.
Haçlı Ordusu tarafından Mekke ve Medine’yi hedef alan bir harekâtın yapıldığından haberdar olunca Osmanlı ordusunu harekete geçirerek büyük bir saldırıdan Mekke ve Medine’yi kurtarmıştır. Ki yapılan o saldırı planları arasında Hz. Peygamberimizin, Medine’deki mübarek naaşına yapılacak tasallut ta söz konusuydu.
Mukaddes emanetleri İstanbul’a getirtti ve 40 hafız ile 24 saat başlarında Kur’an okutulması geleneğini başlattı. Günümüzde Topkapı Sarayı’nda kutsal emanetler odasında 24 saat boyunca Kur’an okunması geleneği merhum Yavuz Sultan’dan bize gelen bir gelenektir. İlk okuyan da kendisidir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.