İngiltere’de yaşayan Müslümanları, ülkedeki virüsün yayılmasına neden oldukları iddialarında bulunan çok sayıda aşırı sağ grup olayları, nefret suçu izleme örgütü olan Tell Mama tarafından kayıt altına alındı.
Tell Mama örgütü, sosyal medyada dolaşıma sokulan ve izolasyon döneminde Müslümanların camide namaz kılarak, karantinayı ihlal ettikleri iddia edilen videoların doğru olmadığını belirtti. Aynı zamanda örgüt, saldırıya uğrayan Müslümanlar’ın da olduğunu dile getirdi.
İngiliz Savunma Birliği’nin kurucusu ve eski lideri olan aynı zamanda İngiltere’nin en önde gelen en sağcı figürlerden Tommy Robinson, bir grup Müslüman erkeğin, Birmingham şehrinde “gizli bir cami”den ayrıldıklarını iddia eden bir videoyu online olarak paylaştı. Bu iddialar daha sonra West Midlands polisi tarafından yalanlandı.
WEST YORKSHİRE POLİSİ, GÖRÜNTÜLERİ YALANLIYOR
West Yorkshire polisi de, Cuma namazına katılan Müslümanları, gösterdikleri iddia edilen görüntüleri yalanladı ve görüntülerin karantina kararı açıklamasından öncesine ait olduğunun altını çizdi.
West Midlands polis yetkilisi David Jamieson, terörle mücadele polisinin sağcı grupların salgını ayrımcılığı yaymak için kullanmaya çalıştıklarına dair bilgileri aradıklarını söyleyerek “Bu dikkatle incelediğimiz, izlediğimiz bir şey” dedi.
Tell Mama’ya bildirilen bir olayda, Müslüman bir kadın, Londra’nın güneyindeki Croydon’da koronavirüs olduğunu söyleyen bir adamın, yüzüne öksürdüğünü belirtti. Yaşanan bu olay Büyükşehir Polisi’ne bildirildi.
Başörtülü kadın, saldırganından kaçmaya çalıştığını ama adamın onu yakaladığını ve yüzüne öksürdüğünü ifade etti.
Kadın, adama zaten virüse yakalandığını ve iyileştiğini bu nedenle virüse karşı bağışıklığı bulunduğunu söylediğini ve bunun üzerine adamın kendisine küfür ettiğini ve kendisine ırkından dolayı hakaret ettiğini belirtti.
Büyükşehir Polisi, Arab News’e koronavirüsün son haftalarda nefret suçlarının yaşanmasında rol oynadığını belirterek şu ifadeleri kullandı: “Koronavirüs salgını bağlamında belirli etnik ve kültürel kökenlerden olan insanlar hedeflendi.”
Polis, bu ‘üzücü’ olayların ‘günlük hayatta ve online’ olarak gerçekleştiğini ve “az sayıda olayda fiziksel şiddet” meydana geldiğini söyledi.
Irkçılık karşıtı kampanya aktivisti ve gazeteci Shaista Aziz, bu suçlardaki kadınların hedeflenmesinin “tesadüf olmadığını” söyledi.
MÜSLÜMANLARA DUYULAN NEFRET VE İSLAMOFOBİ
Aziz, “Son birkaç yıldır, Birleşik Krallık’ta aşırı sağın yeniden canlandığına tanıklık ediyoruz. Onları bir araya getiren 1 numaralı söylem Müslümanlara duyulan nefret ve İslamofobidir. Özellikle başörtüsü ve peçe takan kadınları hedefliyor. Bu kabul edilemez, korkunç ve pandemi gibi uluslararası krizlerin, aşırılıkçı ideolojiye sahip olan insanlar tarafından nasıl bir silah olarak kullanıldığını gösteriyor” ifadelerini kullandı.
Tell Mama’nın Direktörü Iman Atta, “Bu aşırılık yanlıları, koronavirüsün yayılmasını kullanarak Müslüman cemaatini suçluyorlar” diyerek sözlerine şu ifadelerle devam etti:
“Çoğunlukla zaten Müslüman karşıtı görüşlere sahip oldukları bilinen kişiler, bunu tekrar tekrar toplumun karışması ve gerginliğine yol açmanın bir yolu olarak görüyorlar. Toplumda bazı insanlar zor, baskılı bir dönem yaşandığında, nefreti ve topluluklar arasında bölünmeyi körüklemek için bu dönemleri kullanıyor.”
Salgın krizi kullanan yüksek profilli aşırı sağ figürlere bir örnek, sıklıkla İslamofobik mesajlaşmalarıyla tanınan Katie Hopkins’tir.
Hopkins, Hindistan’da bir camide ibadet ettikleri için Müslümanlara saldıran polis videosu paylaştı ve Humberside Polisini etiketledi. Hopkins videoda “toplu haldeki genç ‘barış adamlarının’ karantina sırasında camiden dağılmalarına yardımcı olan Hint polisi. Hey @Humberbeat’a ilham alınacak bir şey yok mu?” ifadelerini kullandı.
Londra merkezli düşünce kuruluşu Henry Jackson Cemiyeti’nde araştırma görevlisi olan Dr. Rakib Ehsan, Hopkins gibi kişilerin mesajlarının pandemi dönemlerinden neden bu kadar hızlı yayıldığını açıkladı. Ehsan: “Yetkili birçok kişi Kovid-19 salgını yıkıcı bir küresel kriz olarak görse de, aşırı sağcıların krizi kolları açık bir şekilde karşılandığını” söyledi.
Ehsan sözlerini “Güvensizlik ve endişe dönemlerinde aşırılık yanlıları bu zamanların bir grubu hedef tahtasına alma zamanı olduğunu düşünüyor. İnsanlar, sorunlara çözüm ararken suçlanacak birilerini arıyor. Kovid-19’un aşırı sağcılar tarafından silah haline getirilmesi batı dünyasında kamu otoriteleri için ciddi bir sorun teşkil ediyor” şeklinde tamamladı.
Arab News
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.