Milli Mücadele ile Anadolu'dan atılan Yunanistan'ın devlet başkanı Elefterios Venizelos, Nobel komitesine Fransızca mektup yazarak ödülün M. Kemal'e verilmesini istedi.
M. Kemal'in samimiyetine güveniyoruz
Elefterios Venizelos, mektubunda M. Kemal için samimiyetine güvendiği vurgusu yaptı.
BBC Türk'te yer alan haberde 3 sayfalık mektubun orijinali yayınlandı. Mektubun ilk bölümünde "Mustafa Kemal'in Kurtuluş Savaşı'nda verdiği mücadeleden sonra yeni bir ulus devlet olarak doğan Türkiye'de yaptığı reformları, Yunan halkının Türkiye'deki bu başarıları takdirle karşıladığı" belirtiliyor.
M. Kemal yeni bir saygın ulus devlet kurdu
Yunanistan Devlet Başkanı mektubun son bölümünde şu ifadelere yer verdi:
"Küçük Asya Felaketi ertesinde saygın bir ulus devlet olarak yeniden doğan ve anlaşabileceğimize kani olduğumuz Türkiye, uzattığımız dostluk elini büyük bir samimiyetle sıkarak kabul etmiştir.
"Bu yaklaşımımız, halkların düne kadar olan çok ciddi anlaşmazlıklarını gidermelerine örnek olacak. Halklarımız, yalnız olumlu sonuçlar getiren samimi bir barışın nimetlerinden faydalanacak. Yaklaşımımız, gerek ülkelerimizin gerekse de Yakın Doğu'nun (Orta Doğu ima ediliyor) barış düzenine hizmet edecektir.
"Bu barışın sağlanmasında en değerli katkıyı gösteren kişi, Türkiye Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Paşa'dan başkası değildir.
"Bu nedenle, 1930'dan bu yana Yunanistan hükümeti başkanı olarak Yakın Doğu'ya yeni bir dönem getiren ve barışı sağlayan Türk-Yunan paktının imzalanmasından sonra, siz Nobel Barış Ödülü saygın üyelerine, Mustafa Kemal Paşa'yı bu kıymetli ödüle layık görmekten şeref duyduğumu belirtir; adaylığını kabul etmenizi arz ederim.
"En derin saygılarımla."
Ödül, 1934'te M. Kemal'e vetilmedi. Dönemin İngiltere Dış İşleri Bakanı Arthur Handerson'a verildi. Handerson ödülü Milletler Cemiyeti önderliğinde organize edilen Dünya Silahsızlanma Konferansı'na yaptığı katkılar nedeniyle layık görüldü.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.