Soykırım, bugüne kadar ortaya çıkan kanıtlarıyla birlikte incelenebilecek.
ngiltere’nin başkenti Londra’da 4 -7 Haziran’da ilk duruşması gerçekleşecek Uygur Mahkemesi’nde Doğu Türkistan’daki Çin zulmünün detayları raporlar ve soykırım mağdur tanıklıklarının beyanları incelenecek.
Uygur Soykırımı Mahkemesi’nin soykırım ve insan hakları ile mücadele açısından önemli bir dönüm noktası olduğunu duyurdu. Açıklamada yer alan bilgilere göre Uygur Soykırımı’nın tanıkları hikayelerini ve seslerini, bugüne kadar ortaya çıkmış kanıtlarla birlikte inceleme imkanına sahip olacak.
İLK KEZ ULUSLARARASI BİR MAHKEME SOYKIRIMI DÜNYAYA ANLATACAK
Yıllardır, yurt dışında yaşarken ailelerinin Çin Komünist Partisi’nin baskısı ve zulmüne karşı elleri kolları bağlı beklemek zorunda kalan bu mağdurlar ilk kez uluslararası bir mahkeme ile Çin’in Uygur Soykırımı’nı dünyaya anlatacak.
Uygur Mahkemesi, bağımsız bir yargı olmanın gereği olarak Çin Komünist Partisi yetkililerini iddialara cevap vermek üzere mahkemeye davet etti. Ancak Çin tarafı, temsilcilerini mahkemeye göndermek yerine Uygur Mahkemesi’nin meşruiyetine leke düşürmeye çalıştı ve bu süreci ‘kendi iç işlerine müdahale’ olarak tanımladı.
"AİLELERİMİZE SUÇLU MUAMELESİ YAPILSA DA BOYUN EĞMEMELİYİZ"
Pekin hükümeti bununla da yetinmeyerek her zaman ki gibi Uygur davasının savunucularını zora sokmak için onların masum yakınlarını misilleme olarak hedef aldı. Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Dolkun İsa’nın kardeşi Hushtar İsa’yı ömür boyu hapse mahkum etti.
Soykırım Mahkemesi’nde tanıklık yapacak isimlerden Dolkun İsa, Çin’in attığı bu insanlık dışı hareketine ilişkin olarak şu açıklamayı yaptı: “Bir halkın yok edilmesine izin vermeyeceğimizi açık bir şekilde beyan etmek hem benim hem de bütün insanlığın sorumluluğudur. Hedefe konulsak ta, taciz edilsek de ailelerimize suçlu muamelesi yapılsa da boyun eğmemeliyiz.
Misilleme yapılıyorsa bu Uygur davasına sahip çıkanların suçu değil, insan yaşamına ve onuruna saygı göstermeyen, bizi yok edilmesi gereken bir engel olarak gören rejimin suçudur. Biliyoruz ki konuşmazsak tutuklamalar, kayıplar ve acılar dinmez.
Ne zaman ki bütün dünya bunu talep edecek o zaman bu ıstırap sona erecek. Bu mahkemede tanıklık yaparak tüm dünyaya Doğu Türkistan’da yaşanan zulmü ve Çin’in gerçek yüzünü göstereceğiz.”
"UYGUR HALKININ HAKLARININ DUYURULMASI İÇİN TARİHİ FIRSAT"
Doğu Türkistan’daki soykırıma tanıklık edecekler de mahkeme öncesinde Çin’in ‘uzun kolları’ tarafından tehdit edilirken, Pekin hükümeti onların aleyhine ağır bir propaganda başlattı. Çin’in tanıkları yıpratmaya yönelik bu çabası, Uygur Soykırım mahkemesinin önemini bir kez daha ortaya koydu. Bu tanıklıklara sahip çıkan Uygur Hareketi onları bu cesur davranışlarından dolayı tebrik etti.
Uygur Hareketi’nin İcra Direktörü Rushan Abbas da hem kız kardeşi Dr. Gulshan Abbas hem de eşi Abdulhakim İdris’in tüm aile fertlerinin Çin tarafından kaçırılmasına ilişkin tanıklık yapacak. Rushan Abbas, konu hakkında şu açıklamayı yaptı, “Uygur halkının haklarının duyurulması için tarihi fırsattır ve hakikatlerin ortaya çıkacağı kapılar açılacaktır. Bu kapıları sonuna kadar açarak bütün detaylı incelemelerle yaşadıklarımızı anlatacağız.
Dünyanın her yerindeki insanlar Çin rejimini işlediği Uygur soykırım suçuna dair tanıklıkları duyabilecek. Umarız uluslararası toplum bu soykırımı sona erdirebilmek için neler yapabileceğini bir kez daha düşünür.”
DURUŞMALAR CANLI OLARAK YAYINLANACAK
2020 yılının Haziran ayında Dünya Uygur Kurultayı’nın Başkanı Dolkun İsa’nın Sir Geoffrey Nice QC’ye Doğu Türkistan’da yaşanan soykırımı araştırması için bağımsız bir mahkeme kurulması talebinde bulunmuştu. Bu talep üzerine Soykırıma Müdahale Koalisyonu’nun yardımıyla 3 Eyül 2020’de mahkeme kuruldu.
Londra’da 4-7 Haziran tarihleri arasında yapılacak Uygur Soykırımı’nın ilk duruşmaları Westminister’de Church House Konferans Merkezi’nde yapılacak. Duruşmalar Youtube ve Twitter üzerinden canlı olarak yayınlanacak. İkinci duruşma ise 10-13 Eylül tarihlerinde yapılacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.