Referans Medya
Türkiye'yi saran 550 aktif faydan 18'i kent merkezlerinin içerisinden geçiyor. En fazla endişe sebebi olan fay ise üzerinde yaşayan nüfus itibarı ile Kuzey Marmara fayı. Haber Türk'ten Alper Uruz’a konuşan İTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz, “Beni korkutan yer Türkiye’nin tamamı. Öncelikli olan yer tabii ki Marmara Bölgesi. Hem nüfus yoğunluğu hem beklenen depremin büyüklüğü hem de ekonomik olarak Türkiye’nin can damarının İstanbul’da atması nedeniyle” dedi.
Afet kültürü geliştirmekten başka yol yok
Depreme karşı hazırlık yapmaktan öte yapılacak hiç bir şey yok diyen Okan Tüysüz, bu konuda bir afet kültürü geliştirmek zorundayız. Yönetmeliğe uygun olmayan yapılaşmanın mutlaka önüne geçmeliyiz' diye konuştu.
Depremin şiddeti 7 ve üzerinde olabilir
Prof. Dr. Okan Tüysüz, Marmara fayı haricinde Bingöl Yedisu fayının kırılmaya çok yatkın olduğunu kaydetti. Tüysüz, Elazığ-Palu Palu civarı, Hatay- Kahramanmaraş arası benim kırılmasını beklediğim fay hatları. Bu hatların hepsinde 7 ve 7 üzerinde bir deprem yaratabilir. Türkiye’de 550 tane bilinen diri fay hattı var. Türkiye’nin 18 ili ise aktif fay hattının üzerinde ifadelerini kullandı.
Okan Tüysüz'ün tehlike arz ediyor dediği iller şunlar:
''Aksaray, Bolu, Yalova, Bursa, Sakarya, Manisa, Balıkesir, İzmir, Denizli, Aydın, Kahramanmaraş, Erzurum, Hakkâri, Hatay, Eskişehir, Muğla, Bingöl ve Kütahya”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.