Optimar Araştırma şirketinin 26-30 Ekim tarihleri arasında 2 bin 147 kişi ile yüz yüze görüşme yoluyla yaptığı ankette siyasi tercihler ve sosyal medya ilişkisi konusunda ortaya çıkan veriler paylaşıldı.
Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi anket sonuçlarını köşesine taşıdı. Selvi tarafından paylaşılan verilere göre Türkiye’de sosyal medya platformlarının kullanın oranları şöyle:
1- Facebook ...... yüzde 28.8
2- Instagram....... yüzde 27.0
3- Twitter.......... yüzde 25.7
4- YouTube........ yüzde 6.4
Kadınların tercihi İnstagram
Kadınlara ayrı bir başlık açtım çünkü Instagram’ı en çok kadınlar kullanıyor. Yüzde 30.4 kadın kullanıcıya karşın erkekler yüzde 23.8 oranında giriyor. Yüzde 38.5’le en çok 18-24 yaş arası kullanıyor. Onu 25-34 yaş arası takip ediyor. Yaş ilerledikçe takipçi oranı başka platformlara kayıyor. Instagram’ı eğitimli kesimler takip ediyor. Üniversite mezunu olanlar ilk sırada geliyor.
Erkekler Facebook dedi
Haber almaçlı olarak en çok takip edildiği belirtilen sosyal medya platformu Facebook’ta ise erkekler yüzde 31.2’le ilk sırada yer alıyor. Ama kadınlarla aralarında çok büyük fark yok. Kadınların Facebook’u takip etme oranı yüzde 26.3 çıkıyor.
Facebook takipçilerinin yaş ortalaması. 45-54 arası yaş kuşağı Facebook’u takip ediyor.
İkinci sırada da 55 yaş ve üstü geliyor.
Instagram’ın tam tersine ilkokul ve altı eğitimlilerde Facebook ilk sırada geliyor.
Gençler Twitter’da
Twitter’ı erkekler takip ediyor ama kadınlarla aralarında büyük bir fark yok. Erkekler yüzde 28.1 ederken kadınlarda bu oran 23.1’e ulaşıyor. Twitter genç kullanıcıların tercih ettiği bir platform. 18-24 yaş arası yüzde 37.5’le ilk sırada yer alırken, ikinci sırada yüzde 26.8’le 55 yaş ve üstü geliyor.
Youtube’da genel ortalama var
Tam anlamıyla her şeyin ortalamasına sahip bir profili var YouTube’un. Kadınlarla erkekler eşit oranda her yaş grubu eşit seviyede, her eğitim durumuna göre de eşit bir oranda takip ediliyor YouTube.
Partilerin sosyal medya tercihi
AK Partililer birinci sırada Facebook diyor. İkinci sıradaki tercihleri ise Twitter’dan yana. CHP’lilerde ise ilk sırada Twitter geliyor. Instagram ikinci sırada. MHP’lilerin önceliği Facebook. İkinci sırada ise Instagram’ı takip ediyorlar. İYİ partililer öncelik Facebook diyor. Twitter ikinci sırada geliyor. HDP’liler ise ezici bir çoğunlukla Twitter’cı... İkinci sırada Instagram geliyor.
Selvi’nin aktardığı Optimar anketinde siyasete dair sonuçlar ise şöyle:
Türkiye’nin sorunlarını hangi parti çözer?
Bu soruya yanıt verenlerin oranları şöyle:
AK Parti.................. 33.3
CHP........................ 16.6
HDP....................... 8.0
İYİ Parti................... 5.3
MHP 4.7
İmamoğlu mu Yavaş mı?
Ankette, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde muhalefetin Erdoğan’ın karşısına çıkaracağı aday konusu da soruldu.
Yerel seçimlerin ardından bu sorunun yanıtının tartışmasız Ekrem İmamoğlu olduğunu, ancak ilerleyen süreçte İmamoğlu’nda bir gerileme, Mansur Yavaş’ta ise bir ilerleme yaşandığını öne süren Selvi, anketten çıkan sonucu ise şu şekilde aktardı:
Yüzde 36.4 Erdoğan
Yüzde 8.6 Mansur Yavaş
Yüzde 8.2 Ekrem İmamoğlu
Muhalefetin cumhurbaşkanı adayı kim olmalı?
Ankette muhalefetin cumhurbaşkanı adayları da sorulmuş.
Abdullah Gül ile Kemal Kılıçdaroğlu en son sırayı paylaşıyorlar. Gül diyenler 6.6 iken Kılıçdaroğlu diyenler 5.9’da kalıyor.
Mansur Yavaş 17.1’le ilk sırada gelirken Ekrem İmamoğlu 16.3’le onu takip ediyor. Üçüncü sırada yüzde 7’yle Muharrem İnce, dördüncü sırada ise 6.7’yle Meral Akşener geliyor. Mansur Yavaş CHP’den sonra en fazla oyu İYİ Parti ve MHP’den alırken Ekrem İmamoğlu’na CHP’lilerin desteği daha yüksek çıkıyor. (İndependent Türkçe, Hürriyet)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.