Referans Medya
Ulusal Demokrasi Vakfı'ndan (NED), 2016-2019 yılları arasında T24, Gazete Duvar, Medyascope ve Bianet gibi haber sitelerine 682.400 dolar tutarında fon sağladı.
Aydınlık gazetesinde yer alan haberde ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Türkiye’de 'demokratik değerlerin güçlendirilmesi' bahanesiyle sivil toplum kuruluşlarına fon dağıtacağını açıkladı.
Fon dağıtılacak başlıklar arasında Türk medyasının güçlendirilmesi maddesinin de yer alması gözleri Türkiye’de yabancı kuruluşlardan fon alan medya kuruluşlarına yöneltti. NED’den, EED’ye, Alman Vakıflarından, Avrupa Birliği’ne birçok yabancı kuruluş Türkiye’de medyayı fonluyor.
4 yılda 682 bin dolar
CIA’ya bağlı çalışan, yapılan başvuruları ABD Dışişleri Bakanlığı onayıyla kabul eden National Endowment For Democracy (NED) Türk medyasına her yıl yüzbinlerce dolar fon veriyor. NED’in sitesinde gösterilen bilgilerde fonlanan kuruluşların ismi yer almazken, 2016-2019 yıllarında “Türkiye’de bağımsız medyanın güçlendirilmesi”, “ifade özgürlüğü” başlıklarında 682 bin 400 dolar fon sağladığı görülüyor.
Projeyi destekleyen kuruluşlar:
Avrupa Birliği Avrupa ve Akdeniz Ülkeleri Arası Ekonomik ve Sosyal İlişkileri Geliştirme Programı (MEDA), Heinrich Böll Vakfı, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipler Birliği (TTB)
Gazeteci Ruşen Çakır’ın Scope uygulamasıyla kurduğu internet televizyonu Medyascope da CAP Raporunda yer aldı. Medyascope kendisine destek olan kuruluşları sitesinde yayınlamıyor. Ancak Medyascope’un ismi EED’nin fon verdiği medya kuruluşları arasında yer alıyor. 1 Şubat 2019-31 Ocak 2020 tarihleri arasında belirtilen proje şu sözlerle açıklandı: “Saygın bir gazeteci tarafından kurulan Medyascope, kaliteli haber ve yorumlarıyla kendisini merkezi bir web-TV olarak kurmayı başarmıştır. Ulusal ve uluslararası siyasetten ekonomiye, spora ve kültürel çıkarlara kadar çeşitli konularda canlı yayın, analiz ve tartışma programları üretmektedirler. Bunlar genellikle sivil toplum temsilcileri, akademisyenler ve yayın azınlık toplumlarından insanlar içerir. EED'nin hibesi onlara bir haber odası kurma, daha fazla gazeteci istihdam etme ve teknik altyapılarını güncellemelerine olanak sağladı.”
HDP'ye yakın siteler de fonlandı
HDP’ye yakınlığıyla bilinen Artı TV ve Artı Gerçek de internet sitelerinde, EED tarafından desteklendiklerini ilan ediyorlar. Proje başlığı ve alınan miktarların bulunmadığı sitede “Artı TV ve Artı Gerçek, EED tarafından desteklenmektedir. EED desteklediği medya kuruluşlarının yayın politikalarına karışmaz ve sorumlu değildir” ifadeleri yer aldı. T24 de sobelendi
T24
CAP Raporunda gösterilen T24, yapılan haberlere yayınladığı açıklamayla tepki gösterdi. Sitenin kurucusu Doğan Akın, açıklamasında "Evet, yıllar içinde T24'e çok sayıda fon desteği teklif edildi ancak bugüne kadar tek kuruş kabul etmedik" dedi.
Ancak T24’e yakınlığıyla bilinen ve 2013’te T24 çalışanlarının kurduğu P24 Bağımsız Gazetecilik Platformu’nun işbirliği yaptığı kuruluşlar dikkat çekiyor. Hatta P24’e bağlı olarak Yasemin Çongar tarafından 2015’te kurulan Kitap Kültür Kritik Sitesi (K24), T24’ün bir sekmesi olarak çalışıyor, hakkında başlığında teknik açıdan T24'ün imkânlarını kullandığını belirtiyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.