Türkiye'de 1 yılda 118.5 milyar sigara tüketildi
Haber: Referans Medya
Yaşanan salgın süreciyle birlikte zararları konusunda farkındalık amaçlı kampanyaların arttığı sigara tiryakiliği 21. Yüzyılda 100 milyon kişinin ölümüne sebep oldu. Dünya Sağlık Örgütü 'DSO' sigara kullanıcılarının yüzde 50'sinin tütün ürünleri nedeniyle olduğunu açıkladı. Sigaranın olumsuz etkilerini anlatma adına 31 Mayıs sigara ile mücadele günü olarak ilan edildi.
Erkeklerin yüzde 31'i bu sebeple ölüyor
Dünya Sağlık Örgütü, Amerikan Kanser Topluluğu ve Dünya Akciğer Vakfı'nın hazırladığı Tütün Atlası’na göre, Türkiye’de erkeklerde ölümlerin yüzde 31’i tütün ürünleri kaynaklı hastalıklardan gerçekleşiyor. Kadınlarda ise bu oran yüzde 12. Aynı raporda yer alan bir diğer istatistik ise, 14,5 milyon yetişkin ve 252 bin çocuğun sigara kullandığı Türkiye, Kuzey Kore’den sonra 2’nci sırada yer alıyor.
Bir yılda 118.5 milyar sigara tüketildi
Türkiye’de alınan resmi kararla 2007’den itibaren “Dumansız Hava Sahası” uygulamasına geçildi. Sigara kullanımını engelleme amaçlı uygulama DSÖ'nün tavsiyelerini tam olarak hayata geçiren birinci ülke niteliği taşıyor. Tüm bu önleyici faaliyetlere rağmen Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre, 2018 yılında Türkiye’deki sigara tüketimi 118.5 milyarlık rakamla rekor kırdı.
Tıbbi tespitlere göre tütün ürünleri, birçok kanser türü, göğüs, kalp-damar ve beyin hastalıkları ile birlikte çok sayıda hastalığın tetikleyici unsuru olarak zikrediliyor. Son pandemi sürecinde de sigara içen kişilerin virüse karşı mukavemetinin olumsuz etkilendiği bir çok otorite ve kurum tarafından açıklandı.