Türkiye savaş gemilerine boğazları kapatabilir

Rusya Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Salih Yılmaz, "Göç ve terör tehdidi varsa Türkiye Esed rejimine destek için giden savaş gemilerine boğazları kapatabilir" dedi

Rusya Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Salih Yılmaz, Yeni Şafak'tan Hasan Hız'a yaptığı açıklamada, "33 asker ve onun öncesinde 16 şehidin verilmesi Türkiye'nin çok daha ciddi tedbirler alması gerektiğini gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Esed rejimine destek için giden savaş gemilerine boğazları kapatabileceğini belirten Yılmaz şu ifadelere yer verdi:

"Türkiye, Montrö Sözleşmesi'nin 21. maddesini devreye sokabilir. Suriye rejiminin kullandığı tanklar havadan gitmiyor, boğazları kullanarak deniz yolu ile gidiyor. Yine Libya'da Hafter rejimine gönderilen silahların da boğazlar üzerinden gittiğini biliyoruz. İdlib'de Türk askerine yönelik saldırılardan Suriye rejimi sorumluysa, Türkiye savaş tehdidi hissettiği için Suriye rejimine gidecek tüm gemileri engellemesi gerekir. Bunu doğrudan Rusya'yı hedef alarak değil, bütün silah taşıyan kargo gemilerine 21. maddeyi gerekçe göstererek kapatabilir. Bu şimdi uygulanırsa etkili olacaktır."

"NATO'NUN 5. MADDESİNİN DEVREYE GİRMESİ MÜMKÜN"

Türkiye'nin NATO'yu acil toplantıya çağırdığını hatırlatan Yılmaz, ittifakın 5. maddesinin devreye girmesinin önünde bir engel olmadığına dikkat çekti:

"5. madde kendi sınırları içerisinde herhangi bir müttefikin saldırıya uğraması üzerine giriyor ancak gözden kaçan bir durum var. Göç ve terör tehdidi varsa, NATO'nun 5. maddesinin devreye girmesi mümkün. Türkiye sığınmacı tehdidiyle karşı karşıya. 1 milyon mülteci sınırda bekliyor. Terör örgütü üyelerinin sınırdan geçmesi mümkün olduğu için 5. madde devreye sokulabilir."

Suriyeli muhaliflerin İdlib'deki son kazanımlarının dengeleri değiştirdiğine dikkat çeken Yılmaz, "Son haftalarda Türkiye'nin SİHA kullanması İdlib'deki Esed rejimi hatlarının yıkılmasına neden oldu ve rejim güçlerinin ele geçirdiği birçok noktayı boşaltmasını sağladı." diye konuştu.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK

ABD-Meksika sınırında 1 milyon göçmen yakalandı
İsrail güçleri Şam Kapısı'nın olduğu alanı kapattı
ABD'li Yahudiler İsrail için ırkçı dedi
Fransa'da en az 114 bin kişi aşı zorunluluğuna karşı gösteri düzenledi
Mescid-i Aksa'ya baskın planları, Arap ve Müslümanların duygularını provoke ediyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sele maruz kalan alanlar afet bölgesi ilan edilecek
İran'da susuzluk protestolarına müdahale: Ölü ve yaralılar var
Afganlar arası görüşmeler Katar'da yeniden başladı
Türkiye sınırı hattında kazdıkları ortaya çıktı
Avrupa'nın başörtüsü kararına Türkiye'den sert tepki