Afgan hükümet yetkilileri, Kandahar eyaletindeki sınır kenti Spin Boldak’ın düşüşünü henüz teyit etmediler. Rusya ise Orta Asya’daki müttefiklerinin güvenliği konusunda Taliban’ı uyardı.
Taliban güçleri, Afgan güçlerinin kritik geçiş noktasını radikal İslamcı gruba teslim etmesinden saatler sonra Afganistan’ın güneyini Pakistan’a bağlayan önemli ticaret yolunun kontrolünü ele geçirdiğini açıkladı.
Afgan hükümet yetkilileri, Afganistan’ın güneyindeki Kandahar eyaletindeki sınır kenti Spin Boldak’ın düşüşünü henüz teyit etmediler.
“Mücahitler Kandahar’daki önemli sınır kenti Wesh’i ele geçirdiler” diyen Taliban Sözcüsü Zabihullah Mujahid, “Bununla birlikte, Spin Boldak, Chaman ve Kandahar gümrük noktaları arasındaki yollar Mücahitlerin eline geçti” açıklamasını yaptı.
Sosyal medyada Taliban güçlerinin Spin Boldak’a girdiğine dair görüntüler paylaşılıyor.
Afgan hükümetinin verilerine göre, Pakistan’ı Afganistan, İran ve Orta Asya ülkeleriyle bağlayan bu sınır noktasından her gün yaklaşık 900 tır geçiyor.
Rusya, Orta Asya’daki müttefiklerinin güvenliği konusunda Taliban’ı uyardı
Rusya, Orta Asya’daki müttefiklerinin güvenliğine Taliban’ın herhangi bir zarar vermesi halinde bunun önemli sonuçlara yol açabileceğini açıkladı.
RIA haber ajansında yer alan habere göre, Rusya ayrıca çok geç olmadan Afganistan ile Taliban’ın koalisyon geçiş hükümeti kurmak için anlamlı görüşmelere başlamalarını talep etti.
Taliban’ın geçen hafta Perşembe günü Moskova’yı ziyaret eden siyasi delegesi, radikal İslamcı grubun Afganistan topraklarının yüzde 85’inden fazlasını kontrol ettiğini açıklayarak, Afganistan’ın diğer ülkelere saldırı platformu olarak kullanılmasına izin vermeyecekleri konusunda Rusya’ya güvence vermişti.
Moskova’daki diplomatik ziyareti sırasında açıklama yapan Taliban’ın siyasi birimi, Taliban’ın Afgan-Tacik sınırına saldırmayacağını da açıklamıştı.
Birleşik Krallık Savunma Bakanı: Taliban’ın Afganistan’da hükümete girmesi halinde birlikte çalışabiliriz
Birleşik Krallık Savunma Bakanı Ben Wallace, Taliban’ın Afganistan’da hükümete girmesi halinde birlikte çalışabileceklerini belirtti.
Wallace, ABD Savunma Bakanlığındaki temasları kapsamında bulunduğu ABD’nin başkenti Washington’da, İngiliz The Telegraph gazetesine açıklamalarda bulundu.
Taliban’ın geçmişteki hataları yapma olasılığının düşük olduğunu söyleyen Wallace, “Günün hükümeti ne olursa olsun, belirli uluslararası normlara uyması koşuluyla İngiliz hükümeti Taliban’la ilişki kuracaktır” dedi.
Ancak Wallace, tıpkı dünyadaki diğer hükümetler gibi Taliban’ın insan haklarına ciddi şekilde aykırı davranması durumunda bu ilişkiyi gözden geçirecekleri uyarısında bulundu.
Birleşik Krallık’ın 457 İngiliz personelinin ölümünden sorumlu tuttuğu Taliban’la çalışmasının tartışmalı olacağını kabul eden Wallace, konuya yararcı yaklaşmanın, kalıcı barışın temeli olabileceğine işaret etti.
Wallace, “Taliban’ın umutsuzca istediği şey uluslararası tanınma. Ulusun inşasında finansman ve destek için bu gerekiyor ve bunu terörist yönünüzle yapamazsınız” dedi.
Halihazırda kendileri açısından Taliban’ı ölçmenin en iyi yolunun, resmi olarak uluslararası mekanizma aracılığıyla olduğunu söyleyen Wallace, “Sonuçta eğer bir hükümet varsa ve bu hem mevcut grupların hem de Taliban’ın bir hükümetiyse ve bizim diplomatik bir ilişki taahhüdümüz varsa, o zaman tam olarak bu olacak” diye konuştu.
Ayrıca, Taliban’ın barışa ortak olmaması durumunda tecrit riskiyle karşı karşıya kalabileceğine dikkati çeken Wallace, “Tecrit, onları geçen sefer bulundukları yere götürdü. Kendi halkının yoksulluğu, ele alınması gereken önemli bir mesele ve bununla tecritte tek başınıza baş edemezsiniz. Dünyanın en fakir ülkelerinden biriyseniz uluslararası toplumun yardımına ihtiyacınız var” diye konuştu.
“İki süper güç Afganistan’ın hafife alınmaması gerektiğini öğrendi”
Wallace, Çin’in Afganistan’daki etkisini genişletmeye çalışıyor olabileceğine dair basında yer alan son haberlere atıfta bulunarak iki süper gücün Afganistan’ın hafife alınmaması gerektiğini öğrendiğini söyledi.
Bakan Wallace, “Çin kendini bir süper güç olarak sunmakta hızlı davrandı. Onlara sonuçları hatırlatmama gerek yok” ifadelerini kullandı.
Boris Johnson, ülkesinin Afganistan’daki askeri misyonunun sona erdiğini açıklamıştı
Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson, 8 Temmuz’da yaptığı açıklamada, Afganistan’daki İngiliz askeri birliklerinin büyük çoğunluğunun çekildiğini ve ülkesinin Afganistan’daki askeri misyonunun sona erdiğini belirterek “Bizi Afganistan’a getiren tehdit, büyük ölçüde azaldı” ifadesini kullanmıştı.
Johnson, Afganistan’daki uluslararası varlığın asla kalıcı olmayı amaçlamadığının altını çizerek çekilmek için “asla mükemmel bir zamanın olmadığına” dikkati çekmişti.
Kaynak: Independent Türkçe