Soykırım Sözleşmesi’ne imza atan Çin, insan haklarına saygı göstermekle yükümlüdür

Almanya Parlamentosu Çin’in Doğu Türkistan’da soykırım yaptığını kabul etti. Böylece, Almanya, Çin’in Doğu Türkistan’da soykırım yaptığına karar veren ve Çin’in soykırım yaptığını ilan eden 8’inci ülke oldu.

Alman Federal Meclisi (Deutscher Bundestag) Çin’in Doğu Türkistan’da soykırım yaptığını kabul ettiklerini açıkladı. Alman Federal Meclisi’nin resmi sitesinden dün itibarıyla yayımlanan “İnsan Hakları ve İnsani Yardım Komitesi’nin Doğu Türkistan (Sincan) bölgesindeki insan hakları ihlallerine ilişkin deklarasyonu” başlıklı açıklamasında Doğu Türkistan’daki Uygur Türklerinin ve diğer Müslümanların sayısına dikkat çekilerek, Çin tarafından zorla hapsedildikleri toplama kamlarında uğradıkları işkence, tecavüz gibi bir çok insanlık dışı suça değinildi. Almanya Parlamentosunun, “Uzun vadede, Uygur halkının varlığı bu acımasız ve sistematik strateji tarafından tehlikeye atılıyor.” ifadelerine yer verilen söz konusu açıklamasında şunlar kaydedildi:

ÇİN’İN İNSANLIK SUÇLARINA DİKKAT ÇEKİLDİ

Doğu Türkistan’da (Çin’in özerk bölgesi Sincan’da), Çin Komünist Partisi bir milyondan fazla etnik Türk azınlık üyesini, özellikle Müslüman Uygurların dini azınlığını yeniden eğitim için özel olarak kurulmuş devlet kamplarında tutuyor.

Gazeteciler ve insan hakları uzmanları tarafından yapılan çok sayıda tanık raporu ve araştırma, o zamandan beri bu kamplardaki mahkumların düzenli olarak işkence, cinsel şiddet ve psikolojik terör mağduru olduklarını ortaya koydu. Komünist devlet ideolojisini içselleştirmek için günlük telkin yoluyla, Uygurların kültürel kimlikleri hem özgürlükte hem de esaret altında sistematik olarak soyulacaktır.
Ayrıca, Sincan’daki etnik azınlıkların üyeleri toplu işlerde çalıştırılıyor, kadınlar kendi istekleri dışında kısırlaştırılıyor ve bir kampta gözaltı tehdidi altında kürtaj yaptırılıyor.

“ÇİN’İN RESMİ İSTATİSTİKLERİ BİLE BU İNSANLARI İHLALLERİNİ BELGELİYOR”

Bu arada, Çin hükumetinin resmi istatistikleri bile, Çin’in imzaladığı sayısız insan hakları anlaşmasını göz ardı ettiği bu acımasız stratejinin sonuçlarını belgeliyor. Sincan’daki azınlıkların doğum oranı, devlet ve partinin birkaç yıl önce başlattığı bu sistematik kampanyadan bu yana düştü. Uzun vadede, Uygur halkının varlığı bu acımasız ve sistematik strateji tarafından tehlikeye atılıyor.
Alman Federal Meclisi İnsan Hakları ve İnsani Yardım Komitesi, özellikle Almanya’nın tarihsel sorumluluğu nedeniyle değil, uluslararası hukuka özellikle bağlı olduğunu düşünmekte ve bu nedenle, bunları değerlendirirken uluslararası ceza hukukunun yasal terimlerinin bir kılavuz olarak kullanılması gerektiğini düşünmektedir. ciddi insan hakları ihlalleri.

Bu kitlesel insan hakları ihlallerine rağmen veya bu ihlaller nedeniyle, Çin partisinin ve devlet liderliğinin stratejisinin bir parçası olarak, Sincan’daki tutukluları terörizme karşı iddia edilen bir mücadele olarak kamufle etmek ve hedefli propaganda ve terörün yayılması yoluyla acımasız insan hakları ihlallerini açıkça reddederek yalanlıyor. Çin devleti, tüm bu konularda yapıcı bir diyaloga girmeyi reddediyor. Almanya’da evrensel insan haklarına ilişkin parlamentodaki diyalog bile Çin büyükelçisi tarafından reddediliyor.
Sincan’da bu ciddi insan hakları ihlalleri alenen ve uluslararası olarak ne kadar açık bir şekilde belirtilirse, bu Çin propagandasından o kadar net bir şekilde zemin çıkarılabilir ve mağdurlara yardım edilir.

“İNSANLIĞA KARŞI SUÇLAR OLARAK TANIMLANMALI”

İnsan Hakları ve İnsani Yardım Komitesi, fiili ve yasal olarak dikkatli bir şekilde gerekçelendirilmiş bir pozisyon almak için, Sincan’daki olayları yasal olarak sınıflandırabilmek için uluslararası ceza hukuku uzmanlarını ve Çin uzmanlarını 17 Mayıs 2021’de bir kamuya açık duruşmaya davet etti. Bu uzman görüşlerine dayanarak komite, Sincan’daki etnik ve dini azınlıklara yönelik ciddi insan hakları ihlallerinin insanlığa karşı suçlar olarak tanımlanması gerektiği sonucuna varıyor. İnsanlığa karşı suçlar, iki uluslararası suç olan savaş suçları ve soykırım gibi, insanlığa karşı işlenen en ciddi suçlar arasındadır. Uluslararası uzmanların görüşüne göre, BM Soykırım Sözleşmesi, uluslararası toplumu soykırımdan şüphelenildiğinde aktif olarak harekete geçmeye mecbur kılıyor. BM Şartı ve Soykırım Sözleşmesi’ne imza atan Çin Halk Cumhuriyeti, insan haklarına saygı göstermek ve uluslararası anlaşmalarda insan hakları suçlarını önlemekle yükümlüdür.

Ciddi iddiaların arka planına karşı, İnsan Hakları ve İnsani Yardım Komitesi, Sincan’da işlenen insan hakları ihlallerini tam olarak araştırmak ve ele almak için bağımsız bir BM soruşturma komisyonunun kurulmasının gerekli olduğunu düşünmektedir. Komite, Sincan’daki insan hakları suçlarından sorumlu olanlara karşı AB yaptırım rejiminin kullanılmasını açıkça desteklemektedir.

“DEMOKRATİK DEVLETLERİN, CEZASIZLIĞA SON VERME VE İNSAN HAKLARINI SAVUNMA SORUMLULUĞU VARDIR”

Almanya, dünya hukuku ilkesini kabul ederek, delillerin güvence altına alınmasına ve insan hakları suçlarının mağdurlarının akut ve müteakip adalete kavuşturulmasını sağlamaya ulusal düzeyde önemli bir katkıda bulunma fırsatına da sahiptir. Sincan’daki insan hakları ihlallerinin tanıkları, sürgündeyken bile Çin Komünist Partisi tarafından sistematik olarak sindiriliyor. Rejim, sistematik olarak bu suçların mağdurlarının ve tanıklarının güvenilirliğini sarsmaya çalışıyor.

İnsan Hakları ve İnsani Yardım Komitesi, en azından bu milyonlarca insan hakları ihlalinin ağırlığı ve kapsamı dikkate alındığında, Almanya’da yaşayan tanıkların bağlamında Başsavcı tarafından yapısal bir soruşturma prosedürünün açılmasını memnuniyetle karşılayacaktır, sorgulanabilir. Demokratik devletlerin cezasızlığa son verme ve dünya çapında insan haklarını savunma sorumluluğu vardır.”

Kaynak: Kırım Haber Ajansı

ABD-Meksika sınırında 1 milyon göçmen yakalandı
İsrail güçleri Şam Kapısı'nın olduğu alanı kapattı
ABD'li Yahudiler İsrail için ırkçı dedi
Fransa'da en az 114 bin kişi aşı zorunluluğuna karşı gösteri düzenledi
Mescid-i Aksa'ya baskın planları, Arap ve Müslümanların duygularını provoke ediyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sele maruz kalan alanlar afet bölgesi ilan edilecek
İran'da susuzluk protestolarına müdahale: Ölü ve yaralılar var
Afganlar arası görüşmeler Katar'da yeniden başladı
Türkiye sınırı hattında kazdıkları ortaya çıktı
Avrupa'nın başörtüsü kararına Türkiye'den sert tepki