Rus ilhakının 6. yılı

Avrupa Birliği "Rusya'ya Kırım Tatarları hakkında aldığı kararlardan geri dönme ve Kırım Tatarları üzerindeki baskısını sonlandırma çağrısında bulunuyoruz" açıklaması yaptı

Avrupa Birliği "Rusya'ya Kırım Tatarları hakkında aldığı kararlardan geri dönme ve Kırım Tatarları üzerindeki baskısını sonlandırma çağrısında bulunuyoruz" açıklaması yaptı

Avrupa Birliği (AB), Rusya'nın Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'ni yasa dışı ilhak etmesinin altıncı yılında, ilhakı tanımadığını ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine olan desteğini yineledi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, yaptığı yazılı açıklamada, "Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin ve Sivastopol kentinin Rusya Federasyonu tarafından yasa dışı ilhakının üzerinden 6 yıl geçerken, AB, Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne bağlılığı yönündeki kararlılığını sürdürmektedir." ifadelerine yer verdi.

AB'nin uluslararası hukukun ihlali anlamına gelen bu ilhakı tanımadığını ve kınamaya devam ettiğini yineleyen Borrell, "(Kırım'ın ilhakı) Uluslararası güvenliğe doğrudan tehdit oluşturmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Borrell, bölgede Kırım Tatarlarının medya kuruluşlarının kapatıldığını ve Meclisinin faaliyetlerinin yasaklandığını, Kırım Tatar topluluğu liderlerinin ve üyelerinin tutuklandığını anımsatarak bunların Kırım Tatarlarının haklarının "ciddi ölçüde" çiğnenmesi anlamı taşıdığını bildirdi.

"AB, Rusya'ya Kırım Tatarları hakkında aldığı kararlardan geri dönme ve Kırım Tatarları üzerindeki baskısını sonlandırma çağrısında bulunuyor." ifadelerini kullanan Borrell, bölgede insan haklarına da uyulması uyarısında bulundu.

 

Rusya, Kırım'da durdurulsa Suriye'ye bu kadar karışamazdı

Moskova’nın eski bir Sovyet Cumhuriyeti olan Gürcistan’la yaptığı savaşı hatırlatan Çubarov, “Eğer Rusya, Ağustos 2008’de engellenmiş olsaydı, Kırım’ı da işgal edemezdi” dedi.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, “Rusya, 2014 yılında Kırım’ı işgal ettiğinde ‘sert bir tepki’ alsaydı, Suriye’deki çatışmaya bu kadar müdahil olamazdı” dedi.

Anadolu Ajansına belirsizliklerin hüküm sürdüğü Suriye, Esed rejimi ve Rusya ilişkilerini değerlendiren KTMM Başkanı Çubarov, Rusya’nın Suriye’deki etkisinin, uluslararası aktörlerin gerekli tedbirleri almaması nedeniyle sürecin bu noktaya geldiğini belirtti.

Moskova’nın eski bir Sovyet Cumhuriyeti olan Gürcistan’la yaptığı savaşı hatırlatan Çubarov, “Eğer Rusya, Ağustos 2008’de engellenmiş olsaydı, Kırım’ı da işgal edemezdi” dedi.

 

Refat Çubarov, Türkiye’nin Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne ve Kırım Tatarlarına verdiği destek nedeniyle, Moskova’nın adımlarını “daha dikkatli” atmak zorunda kaldığının da altını çizdi. Çubarov, işgalin başından bu yana Türkiye’nin Kırım Tatarlarını, kardeşleri olarak korumaya çalıştığını ve haksız işgali hiçbir şartta kabul etmediğini kaydetti. KTMM Başkanı Çubarov, “Eğer Ankara’nın koruması olmasaydı Rus işgalci güçlerinin, bizlere daha neler yapabileceğini bilmiyoruz.” ifadelerini kullandı.

KTMM Başkanı Çubarov ayrıca, Kırım’daki işgalin sürekliliği konusundaki endişelerini de dile getirdi. Çubarov, Kırım’daki Rus işgalinin 15-20 yıl daha devam etmesi halinde yaşanan baskıların artarak devam edeceğini ve Kırım’daki işgalin sürekliliği konusundaki endişelerini de dile getirdi. Çubarov, Kırım’daki Rus işgalinin 15-20 yıl daha devam etmesi halinde yaşanan baskıların artarak devam edeceğini ve Kırım’da Kırım Tatar halkının yok olma sürecine gireceğini vurguladı.

ABD-Meksika sınırında 1 milyon göçmen yakalandı
İsrail güçleri Şam Kapısı'nın olduğu alanı kapattı
ABD'li Yahudiler İsrail için ırkçı dedi
Fransa'da en az 114 bin kişi aşı zorunluluğuna karşı gösteri düzenledi
Mescid-i Aksa'ya baskın planları, Arap ve Müslümanların duygularını provoke ediyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sele maruz kalan alanlar afet bölgesi ilan edilecek
İran'da susuzluk protestolarına müdahale: Ölü ve yaralılar var
Afganlar arası görüşmeler Katar'da yeniden başladı
Türkiye sınırı hattında kazdıkları ortaya çıktı
Avrupa'nın başörtüsü kararına Türkiye'den sert tepki