Ramallah ve Nablus’ta düzenlenen gösterilere İsrail askerleri müdahale etti

Onlarca Filistinli direnişçi, İsrail rejiminin, işgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentine bağlı Deyr Cerir beldesinde Yahudi yerleşim birimlerini inşa etmesini protesto etti. 

Söz konusu bölgede yasa dışı yeni Yahudi yerleşim birimlerinin kurulmasını protesto etmek amacıyla düzenlenen gösterilere binlerce Filistinli katıldı. Burada toplanan direnişçi gençler ile bölgedeki İsrail askerleri arasında çatışmalar yaşandı.

Yasa dışı yerleşim birimleri karşıtı barışçıl gösteriler düzenleyen Filistinli gençlere müdahale eden işgal güçleri, gerçek ve plastik mermi ile göz yaşartıcı gazla gösterileri bastırmak istedi. Onlarca göstericinin, atılan gazdan etkilenerek boğulma tehlikesi atlattığı ifade edildi.

Geçtiğimiz aylarda Yahudi yerleşimciler, söz konusu bölgeye gelerek Filistinlilere ait topraklarda çadır kurup kazı çalışmalarına başlamıştı.

Uzun yıllardır bu bölgeyi hedef alan Yahudi yerleşimciler, burada hayvanlarını otlatıp Filistinlilerin ekinlerinde hasara neden oluyorlar.

Filistinli çiftçiler, topraklarına el konulması, mahsullerinin gasp edilmesi, Yahudi yerleşimcilerin hayvanlarını tarlalarına sokması, su kullanımından mahrum bırakılmaları ve tarımsal tesislerinin yıktırılması gibi insanlık dışı uygulamalara tabi tutuluyor. İşgal altındaki Batı Şeria'da Filistinli çiftçiler sık sık Yahudi yerleşimcilerin saldırılarına maruz kalıyor.

Yahudi yerleşimcilerin saldırılarına göz yuman işgal güçleri, baskınlar sırasında yerleşimciler ile Filistinliler arasında çatışma çıkması halinde duruma müdahale ederek Yahudi yerleşimcileri koruyor ve olay yerinden güvenli bir şekilde uzaklaşmalarını sağlıyorlar.

İsrail'in 1967'de işgal ettiği Batı Şeria'da 250'den fazla yasa dışı Yahudi yerleşim merkezi bulunuyor. Bu yerlerde ikamet eden 700 binden fazla Yahudi yerleşimci, Batı Şeria'da işgal altında yaşayan Filistinliler için hayatı daha da zor hale getiriyor.

Uluslararası hukuka göre, işgal altındaki topraklarda bulunan tüm Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı kabul ediliyor.

Filistin Enformasyon Merkezi

ABD-Meksika sınırında 1 milyon göçmen yakalandı
İsrail güçleri Şam Kapısı'nın olduğu alanı kapattı
ABD'li Yahudiler İsrail için ırkçı dedi
Fransa'da en az 114 bin kişi aşı zorunluluğuna karşı gösteri düzenledi
Mescid-i Aksa'ya baskın planları, Arap ve Müslümanların duygularını provoke ediyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sele maruz kalan alanlar afet bölgesi ilan edilecek
İran'da susuzluk protestolarına müdahale: Ölü ve yaralılar var
Afganlar arası görüşmeler Katar'da yeniden başladı
Türkiye sınırı hattında kazdıkları ortaya çıktı
Avrupa'nın başörtüsü kararına Türkiye'den sert tepki