Referans Medya (Miraç Şamil ATALAN)
ABD ve İngiltere öncülüğündeki koalisyon güçlerince Irak işgalinin üzerinden 16 yıl geçse de, ülkede savaşın izleri silinmedi.
ABD Başkanı Bush, 17 Mart 2003'te Saddam Hüseyin ve ailesine 48 saat içinde ülkeyi terk etmeleri, aksi takdirde askeri müdahaleyle karşı karşıya kalacakları uyarısında bulundu. Bush, bu çağrıdan tam 2 gün sonra 19 Mart'ta ABD ve ona destek veren koalisyon güçlerinin Irak'a karşı askeri operasyon başlattığını duyurdu. Irak'a giren güçler kısa süre içinde, 9 Nisan'da başkent Bağdat'ta kontrolü sağlayıp, Firdevs Meydanı'nda yer alan Saddam Hüseyin heykelini onlarca vatandaşın gözü önünde devirdi.
Gerekçe: Kimyasal silah yalanı
ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, 5 Şubat 2003'te BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada, "Saddam Hüseyin'in biyolojik silahlara sahip olduğundan hiç şüphe yok ve daha fazlasını üretebilecek kapasiteye sahip." iddiasında bulundu.
İddiaların aksine, BM Silah Denetleme Komisyonu Başkanı Hans Blix, 14 Şubat 2003'te hazırladığı raporda, Irak'ta incelemelerde bulunan ekibinin herhangi bir biyolojik silah bulamadığını açıkladı.
Yüzbinleri katledip kadim tarihi yağmaladılar
Kadın, çocuk milyonlarca insanımızı katledip Orta Doğu medeniyetinin mirasını da yok ettiler
Irak’taki sivil ve askerî kayıpları araştıran “Iraq Body Count” adlı kuruluş, 10 yıllık işgalde 112 bin 17 ila 122 bin 438 sivilin öldüğünün, 135 bin 89 sivilin yaralandığının tahmin edildiğini açıkladı. Ancak 10 yıllık işgalde hayatını kaybeden Iraklıların toplam sayısıyla ilgili net bir fikir birliği bulunmuyor. İngiliz araştırmacılara göre bu sayının 600 bin, bazılarına göre de 1.2 milyon kadar olduğu iddia ediliyor.
Ortadoğu'nun en büyük müzesi olan Bağdat'taki Ulusal Müze'den yaklaşık 15 bin parça tarihi eserin çalındığı biliniyor. Amerikan askerleri ve çapulcuların o kadar gözleri dönmüştü ki, Bağdat Hayvanat Bahçesi'ndeki 700 hayvanın tamamına yakını öldürülmüştü. 2005'e kadar Irak müzelerinden bu yağma ile çalınan envantere kayıtlı eserlerin sayısı yaklaşık 200 bin olmuştur. Bu eserlerin çoğu, Mezopotamya, Asur, Babil, Sümer, Ur uygarlıklarına ait şaheserlerdi.
Geriye milyonlarca yetim çocuk, tarifi imkansız acılar kaldı.
Demokrasi adına saldırdılar
Irak'a "istikrar ve demokrasi" getirileceği vadedilen savaşa "Irak'ı Özgürleştirme Operasyonu" adı verildi. Ancak bu askeri müdahale çıkartılan mezhep merkezli kaos, ve terör eylemlerinden dolayı yüz binlerce can kaybı ve, çok sayıda çocuğun yetim kalmasına, 5 milyon Iraklı'nın ise sürgününe neden oldu.
ABD, Irak'a sahte demokrasi getirdi
Anadolu ajansına (AA) konuşan Iraklı siyasi analist Ali Süheyl de, "ABD, Saddam rejimini yıkarak, Irak'a demokrasi ve hür bir yaşam getireceğini iddia etti. Ancak, bu hiçbir şekilde gerçekleşmedi. Irak'ta şuan özgürlük diye bir şey yok. ABD, Irak'a sahte demokrasi getirdi. Irak'taki hakim partiler (Şii) seçim sonuçlarını çok rahat şekilde maniple edebiliyor." dedi.
"Irak'ta ABD'nin vadettiği iyi bir yaşam yerine yoksulluk ve giderek kötüleşen durum söz konusu" dedi.