ICRC ve BM yetkilileri tarafından yapılan açıklamada Koronavirüsle kapsamlı bir mücadele sağlama amaçlı ‘tam ve acil ateşkes’ çağrısı yapıldı.
Açıklamada özellikle muhaliflerin kontrolünde bulunan İdlib çevresinde yaşayan evlerinden edilmiş insanlar, rejimin tutsak olarak tuttuğu on binlerce mahkumun olası virüs salgını durumunda en savunmasız insanlar olduğu vurgusu yapıldı.
BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Suriyelilerin Kovid-19’a karşı çok savunmasız olduklarının yanı sıra tutuklu ve kaçırılan insanların tehlikeli koşullar altında yaşadıklarını söyledi.
Carboni, “Pandeminin gerekliliklerine ve yerinden edilmiş veya yoksul insanların acil durum ihtiyaçlarına aynı anda vakit ve enerji ayıramıyoruz” ifadelerini kullandı.
İsviçre merkezli yardım komitesinin Suriyeli yetkililerden enfeksiyon önleyici tedbirlere yardım etmeleri ve dokuz merkezi hapishanede hijyen malzemelerinin sağlanmasına izin vermelerini istediklerini de belirtti.
Carboni “Yetkililerin, teklifimize kısa zaman içinde olumlu cevap vereceğini umut ediyoruz. Yerinden edilmiş ve tutuklu insanların, nüfusun genelinden daha savunmasız olduğuna inanıyoruz” diye konuştu.
SURİYE’DE GÖZALTI MERKEZLERİNE GİREN TEK KURULUŞ
ICRC, Suriye’de gözaltı merkezlerine girmesine izin verilen tek kuruluş. Bazı uzmanlar bu merkezlerde 130 bine yakın insanın tutulduğunu belirtiyor.
Esad hükümeti, teyit edilmemiş raporların ülkede koronavirüs vakası olduğunu ancak bunun üstünün örtüldüğünü belirtmesinin ardından ilk vakalarını açıkladı.
Pedersen, “Suriye’de sağlık tesisleri yok edildi ya da bozuldu, temel tıbbi malzemeler ve sağlık personeli açısından sıkıntı çekiyorlar” diye konuştu.
Carboni, Suriyeli sağlık yetkililerinin vaka sayısının az olduğunu söylediğini ve bu yüzden virüsün yayılmasını durdurmak için temiz su sağlanması da dahil olmak üzere hızlı bir şekilde harekete geçilmesi gerektiğini belirtti.
VİRÜSÜN YAYILMASINI ÖNLEMEK İÇİN TEMİZ SU TEMİN EDİLECEK
Carboni, “Beş veya 10 vaka olsa bile, suyun insanlara ulaşmasını sağlamaya odaklanma çalışmalarımız devam edecek. Çünkü su olmadan ellerinizi yıkayamazsınız” dedi.
Carboni, Kuzeydoğu Suriye’nin en büyük şehri olan Haseke’de 800 bin insana su sağlayan su hattının, üç gündür kesik olduğunu ve tamir edilmesi gerektiğini söyledi.
ICRC yetkilisi, “Şehre su sağlayacak olan 45 su deposu kurduk ve su hattı tamir edilinceye kadar insanlara su taşımacılığı yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Fabrizio Carboni, amaçlarının Suriye’de vaka sayısının artmaması olduğunu çünkü eğer virüs yayılır ve kontrolden çıkarsa virüsle baş edebilmenin çok zor olacağını belirtti. Aynı zamanda virüsün yayılmasını önlemek için ortaya bir sağlık rehberi çıkarmamanın zorluklarından da bahsetti.
Carboni, “Salgınla baş etmenin yolu evde kalmak. Ancak eğer yerinden edilmiş biriyseniz, kalabileceğiniz bir eve sahip değilsinizdir. Bunu nasıl yapabilirsiniz? Sosyal mesafe bir lüks haline geliyor” ifadeleri ile sözlerini sonlandırdı.
Kaynak: Körfez Haber