Hayvandan insana geçen bulaşıcı hastalıklar

İnsanların hayvanlarla etkileşerek yakalandığı salgın hastalıkların ve diğer virüslerin geçmişten günümüze tarihi  zaman çizelgesi 

Referans Medya [Miraç Şamil Atalan]

Dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgını çıkış noktasının en büyük iddiası olarak vahşi hayvanlar olarak gösterilmektedir. Referans Medya olarak  İnsanların hayvanlarla etkileşerek yakalandığı salgın hastalıkların ve diğer virüslerin tarihten günümüze zaman çizelgesini hazırladık. 


Zoonoz hastalıklar; hayvanlardan insanlara bulaşan ve her iki gruba dahil bireylerde ortak olarak şekillenen hastalıklar diye tanımlanabilir. Veterinerler de yaptığı açıklamalarda Koronavirüs'ün hayvanlardan insana geçebileceği iddiasında bulunuyor.

 Bilim insanların yaptığı açıklamada, Zoonotik hastalıklarda bazen bir virüsün kaybolduğunu söylemek imkansızdır, çünkü birçok farklı şekle  sahip olabilir ve mutasyona uğrayabilir ve uykuda kalabilir.  


20. yüzyılın başından beri insanlara bulaşan  zoonotik hastalıkların  zaman çizelgesi.


Asya gribi, 1957:  Şubat 1957'de, Doğu Asya'da pandemiye yayılan H2N2 olarak bilinen yeni bir grip virüsü ortaya çıktı. Dünya çapında yaklaşık 1.1 milyon ölüme neden olan bir kuş gribi virüsünden kaynaklanmıştır.

HIV: İlk olarak 1981'de tanımlanan hastalığın, Orta Afrika'daki şempanzeleri avlayan ve enfekte kanlarıyla temasa geçen insanlar tarafından alındığı düşünülmektedir. Bununla birlikte, çalışmalar, HIV'in maymunlardan insanlara 1800'lerin sonlarına kadar atlamış olabileceğini ve Batı'da en azından 1970'lerin ortalarından sonlarına kadar var olduğunu gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre HIV bugüne kadar yaklaşık 35 milyon insanı öldürdü.

Sars:  Şiddetli akut solunum sendromu, 2002-3'te küresel bir salgında en az 770 kişiyi öldüren başka bir koronavirüs türüdür . Kurbanların çoğu Güney Çin, Vietnam ve Singapur'daydı. Bilim adamları kökenlerinden emin değiller, ancak Covid-19 gibi, yarasalardan gelebileceği ve sokak pazarlarında genellikle sulu koşullarda satılan misk kedileri gibi diğer hayvanlara yayılabileceği düşünülüyor. Salgın 26 ülkede 8.000'den fazla vaka ile sonuçlandı. Bunlardan 774 kişi öldü.

Domuz gribi: 2009-2010'da Meksika'daki domuzlarda yeni bir grip türü ortaya çıktı.

 H1N1 virüsü, küresel bir pandemide bir yıldan az bir sürede 214 ülkeye yayılan yaklaşık on binlerce insanı öldürdü. Bununla birlikte, genel olarak salgın başlangıçta tahmin edildiği kadar ciddi değildi, çünkü büyük ölçüde birçok yaşlı zaten buna karşı bağışıktı. 2009 H1N1 salgını sonucunda dünya genelinde 123.000 ila 200.000 kişinin öldüğünü ortaya koydu.

Mers:  İlk olarak 2012 yılında Suudi Arabistan'da tanımlanan Orta Doğu solunum sendromu, semptomları ateş, öksürük ve nefes darlığı içeren bir koronavirüstür. DSÖ'ye göre tahmini ölüm oranı yüzde 35 olan hastalık 858 kişiyi öldürdü. Yine bilim adamları, bu kez develer aracılığıyla yarasalardan insanlara yayıldığını düşünüyor.

Ebola: Batı Afrika'da 2014-2016 salgını, virüsün ilk 1976'da keşfedilmesiyle 11.300 kişinin ölümüne neden olan en büyük ve en karmaşık Ebola salgınıdır. Bilim adamları, Gine'de enfekte yarasalarla temas eden bir çocukla başladığını, ancak o zamandan beri maymunlar, şempanzeler, antiloplar, meyve yarasaları, kirpi ve sıçanlar da dahil olmak üzere çalı etlerinin öldürülmesi ve kasaplanmasıyla geniş ölçüde bağlantılı olduğunu söylüyorlar.

Zika: İlk olarak 1947'de maymunlarda Uganda'da tanımlanan sivrisinek kaynaklı virüs, Brezilya'daki bebeklerde binlerce mikrosefali - normalden daha kısa bir kafa - olgusunun nedeni olduğu düşünülen 2015 yılında alarm verdi. Salgınlar yakında Amerika, Afrika ve diğer bölgelerde ortaya çıktı. 29 bebeği öldürdüğü düşünülüyordu.

Kuş gribi: Kuş gribi veya kuş gribi olarak da adlandırılan kuş gribi, birçok farklı suşa sahiptir, ancak bunlardan biri H7N9, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'ne göre 2013'ten beri dünya çapında 1.568 vakaya ve 616 ölüme neden olmuştur.

 H5N1: İlk olarak 1997'de tanımlanan, doğu ve güneydoğu Asya'ya yayıldı, Hong Kong'da altı kişiyi öldürdü ve Hong Kong'dan İngiltere'ye kadar büyük tavuk ve hindi sargılarına yol açtı. hastalık. Bugüne kadar 861 insan H5N1 enfeksiyonu ve 455 ölüm bildirilmiştir .

ABD-Meksika sınırında 1 milyon göçmen yakalandı
İsrail güçleri Şam Kapısı'nın olduğu alanı kapattı
ABD'li Yahudiler İsrail için ırkçı dedi
Fransa'da en az 114 bin kişi aşı zorunluluğuna karşı gösteri düzenledi
Mescid-i Aksa'ya baskın planları, Arap ve Müslümanların duygularını provoke ediyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sele maruz kalan alanlar afet bölgesi ilan edilecek
İran'da susuzluk protestolarına müdahale: Ölü ve yaralılar var
Afganlar arası görüşmeler Katar'da yeniden başladı
Türkiye sınırı hattında kazdıkları ortaya çıktı
Avrupa'nın başörtüsü kararına Türkiye'den sert tepki