Haber: Referans Medya / Miraç Şamil Atalan
Fransız askerleri, 8 Mayıs 1945 tarihinde Cezayir’in Setif, Galime ve Harrata bölgelerinde işgali protesto eden 45 bin sivili 1 günde öldürdü. Binlerce sivilin makineli tüfeklerle öldürüldüğü katliam 75 yıldönümünde anıldı.
İlk olarak 1830’da Cezayir’e işgal gücü olarak giren Fransa, bir süre sonra tüm ülkeyi ele geçirdi ve Cezayir halkının 132 yıllık esaret ve sömürgeleştirme sürecini başladı. İşgal dönemine direnen Cezayirliler bu dönem zarfında ülkelerinin sömürgeleştirilmesine karşı birçok direniş örgütü kurarak Fransız işgaline karşı mücadele verdi.
Kültürel Emperyalizm
Fransızlar, askeri işgalin hemen ardından kültürel baskı yöntemlerine başvurdu. Müslüman ve Arap kimliğini yok etmeye çalışan işgalci Fransa, Arapça ve Berberice yerine Fransızcayı resmi dil olarak ilan etti. Cezayir’e getirilen binlerce misyoner Müslümanlığın yerine Hıristiyanlığı hakim kılmak adına yoğun çaba sarf etti.
Zorunlu gasp
Halka hizmet veren vakıflara ait gayrimenkullere el koymaya başladılar. Ülkenin en güzel bölgelerinde sömürge yerleşim birimleri oluşturdular ve buralara Avrupalıları getirtip yerleştirdiler. Avrupa’dan göçü teşvik amacıyla da yerli kabilelerden zorla gasp edilen araziler göçmenlere bedava dağıtıldı.
Yüz binlerce insanı katlettiler
İşgalci Fransa, tüm bu baskı politikalarına ve katliamlara karşı başlayan isyanları ise Cezayir’e yerleştirdiği 400 bin askerle ülkenin her tarafını kan gölüne çevirerek bastırdı. Yüz binlerce insanı öldürdüler. Fransa, soykırıma varan bu katliamlara rağmen ancak 19.yüzyılın sonlarına gelindiğinde Cezayir’de hakimiyet sağlayabildi. Bu tarihlerden itibaren de yüz binlerce Fransız Cezayir’e yerleştirildi.
Katliam günü 8 Mayıs 1945
Setif şehrinde binlerce Cezayirli, Cezayir bayrağı açarak, Yaşasın özgür ve bağımsız Cezayir yazılı pankartların arkasında bağımsızlık marşları söyleyerek yürüdü.
Kalabalığın üzerine makineli tüfeklerle ateş açan Fransız ordu birlikleri yüzlerce kişiyi öldürdü.
Ardından Setif ve yakınlarındaki Guelma ve köylerinde hava kuvvetlerinin de dahil olduğu yoğun saldırılar yapıldı.
Ülkede sıkıyönetim ilan edildi.
Binlerce insan gözaltına alındı ve sorgusuz bir şekildi infaz edildi.
22 Mayısa kadar süren katliam ve tutuklamaların sonucunda Cezayir kaynaklarına göre 45 bin sivil Cezayirli öldürüldü.