Avustralya merkezli düşünce kuruluşu ASPI'nin pazar günü yayınladığı bir rapor, 2017 ile 2019 yılları arasında on binlerce Uygur'un Çin genelindeki fabrikalarda zorla çalıştırıldığını ortaya koydu.
Söz konusu fabrikalar, 83 küresel markanın bu ülkedeki tedarik merkezleri.
'İşçiler', Çin Komünist Partisi (ÇKP) hükümetinin mesleki eğitim merkezi olarak tanımladığı toplama kamplarındaki kişiler arasından seçiliyor.
Hükümet belgelerinden ve yerel medyada yer alan haberlerden yola çıkılarak hazırlanan rapora göre, Doğu Türkistan'dan getirilen 80 bin 'işçi', Çin genelinde 9 eyaletteki 27 fabrikaya gönderildi.
Rapor, Doğu Türkistanlıların, Apple, BMW, Gap, Huawei, Nike, Samsung, Sony ve Volkswagen gibi otomotivden teknoloji ve tekstil sektöründe faaliyet gösteren küresel firmaların tedarik zincirlerinde çalıştırıldıklarını gözler önüne seriyor.
ASPI araştırmacısı Vicky Xiuzhong Xu'nun öncülüğünde Danielle Cave, Dr James Leibold, Kelsey Munro, Nathan Ruser'ın imzasını taşıyan 56 sayfalık raporda, 'işçi' transferinin devlet destekli programın bir parçası olduğu belirtildi.
Uygur, Kazak ve diğer Müslüman Türk azınlıklar, kendi iradelerinin dışında çalıştırılıyor.
Raporda çalışanların ağır programa tabi tutuldukları, ayrımcılığa maruz kaldıkları, ibadet yapmalarının yasaklandığı ve Mandarince dil kurslarına katılma mecburiyetinde bırakıldıkları yer aldı.
Ayrıca Uygurların elektronik (sistemlerle) ortamda takip edildikleri ve Sincan'a (Doğu Türkistan) dönmelerinin de kısıtlandığı kaydedildi.