Referans Medya / Merve Savaş
Yetkililer, patlama sonrası kraterden yükselen duman ve kül bulutunun 47 bin fite kadar yükseldiğini ve dağ çevresinde lav çeşmelerinin oluştuğu bilgisini verdi. Uzmanlar, yanardağda yaşanan hareketliliği kül ve dumandan oluşan bulut örtüsü ve açık deniz faktöründen dolayı anlamakta güçlük yaşandığını belirtti.
Lav püskürttü
Endonezya’da bulunan Anak Krakatau yanardağında meydana gelen magmatik patlama uydu görüntülerine yansıdı. Karakatau volkan adasında faaliyet yürüten gözlem evinden edinilen görüntü ve raporlara göre dev magmatik patlamalarda raporlarına göre, havada bir kaç kilometreye ulaşan kül bulutu ve 15 kilometreye varan yükseklikte duman görüntülendi. Volkanik patlama nedeniyle termal sıcaklık seviyesi oldukça maksimum düzeyde ölçüldü. Hem Krakatau Adası hem de sahilden (40 km uzaklıkta) kurulu web kameraları aracılığı ile volkandan çıkan güçlü lav çeşmeleri net olarak görüntülendi.
Tsunamiye etkisine yakın
Krakatu yanardağında yaşanan son hareketlilik, 22 Aralık 2018'deki kısmi çöküşünü takiben, Sumatra ve Java adalarının batı kıyısında yüzlerce insanı öldüren ölümcül tsunamiyi tetikleyen şiddetli freatomagmatik aktiviteden bu yana en güçlü patlama aşaması olarak kaydedildi. Gözlem Merkezi, krater zirvesinin 2018 patlamasından sonra 110 metre (360 feet) yüksek olduğunu ve iki ay önce 338 metre (1.108 fit) olduğunu söyledi. Bu patlamadan sonra bilim adamları, volkan adasının patlama öncesi boyutunun yaklaşık dörtte birine indiğini söyledi.