En belirgin semptom; koku kaybı

Koronavirüs (COVİD19) enfekte olan kişide ortaya çıkan belirtiler grip semptomları ile benzerlik göstermesinin yanı sıra enfekte olan kişide burun kapanmamasına rağmen koku duyusunda ciddi kayıp yaşanması ortaya çıktı.

Referans Medya [Miraç Şamil ATALAN]


Koronavirüsle (Covid-19) enfekte olan kişide ortaya çıkan belirtiler, soğuk algınlığı ve normal grip semptomları ile benzerlik gösterdiği için, hastalar genellikle ikisinden hangisine yakalandığına dair test ya da tetkik sonuçları çıkana kadar emin olamıyor.

Aradaki fark koku kaybı


Ancak uzmanlar, Covid-19 ile enfekte olan kişinin nezleden farklı olarak koku kaybı yaşadığını ve bunun da ikisinden hangisine yakalanıldığını anlamada bir unsur olabileceğini belirtiyor. 

Doktorlara göre, Covid-19'u erken aşamada yakalamanın yolu, sinüslerin tıkalı olmamasına rağmen koku duyusunda ciddi bir kayıp yaşanması. 

Burun tıkanıklığı görülmüyor

EurekAlert sitesinde yayımlanan ve ABD’nin Ohio eyaletindeki Cincinnati Üniversitesi’nden otolarengoloji ve cerrahi uzmanı Prof. Ahmad Sedaghat'ın öncülüğünde yürütülen araştırma sonuçlarına göre, Covid-19'a yakalanan bir kişi, burun tıkanıklığı ya da mukus oluşumu semptomları ile karşılaşmıyor.

Sedaghat, "Covid-19’un virüs bazlı soğuk algınlığında genelde görülen burun tıkanıklığı ya da mukus oluşumu gibi semptomlarla alakası yok. Bu da Covid-19’u mevsimsel alerjiden oldukça rahat bir şekilde ayırt edilmesini sağlıyor" ifadelerini kullanıyor.

Araştırmacılara göre burun boşluğu ile ilgili diğer semptomların görülmediği halde koku kaybı, hastanın beklemeksizin izole edilmesi ve Covid-19 testine tabi tutulması gerektiğini ortaya koyan başlıca belirti.

ABD-Meksika sınırında 1 milyon göçmen yakalandı
İsrail güçleri Şam Kapısı'nın olduğu alanı kapattı
ABD'li Yahudiler İsrail için ırkçı dedi
Fransa'da en az 114 bin kişi aşı zorunluluğuna karşı gösteri düzenledi
Mescid-i Aksa'ya baskın planları, Arap ve Müslümanların duygularını provoke ediyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sele maruz kalan alanlar afet bölgesi ilan edilecek
İran'da susuzluk protestolarına müdahale: Ölü ve yaralılar var
Afganlar arası görüşmeler Katar'da yeniden başladı
Türkiye sınırı hattında kazdıkları ortaya çıktı
Avrupa'nın başörtüsü kararına Türkiye'den sert tepki