Doğu Turkistan anılarını ağlayarak anlattı

Çin’in Doğu Türkistan’daki zulümleri, ünlü İngiliz gazeteciyi bile ağlattı. Çin'in Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlallerini anlatmakta zorluk çeken James Palmer, gözyaşlarına boğuldu.

Ünlü İngiliz Rock sanatçısı Robert Palmer'ın oğlu olan James Palmer, Asya Toplumları üzerine düzenlenen bir panelde yaptığı konuşmada, Çin'in Uygur Türklerine ve ülkedeki diğer etnik azınlıklara yaşattığı baskı ve şiddeti dünya kamuoyuna anlatmak isteyen gazetecilerin yaşadığı zorluklardan bahsetti.

ÇİN'İN YAŞATTIĞI VAHŞETİ ANLATIRKEN GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

Palmer, canlı yayında milyonlarca Türk'ü kamplara toplayan Çin hükümetinin, Doğu Türkistan'da uyguladığı zulmü, kamplara nasıl toplandığını dile getirdi. Doğu Türkistan’daki kaynaklarına artık ulaşamadığını söyleyen Palmer, konuştuğu insanların Çin hükümeti tarafından tutuklandıklarını ya da öldürüldüklerini ifade ederken duygularına hakim olamadı. Palmer’ın konuşması şu şekilde:

‘’O insanlarla(Doğu Türkistandaki tanıdıkları) artık konuşamıyorum, çünkü ortadan kayboldular.(ağlıyor) Hatta, bir keresinde onlarla konuştuğum esnada gelip onları tutukladılar. Sonrasında diğer haber kaynaklarım üzerinden onlara ulaşmaya çalıştım ancak hiçbir şekilde haber alamadım.  Birkaç ay önce, ben ve diğer pek çok yabancı gazeteci arkadaşım mecburen çalışmayı bırakarak, Çin’den ayrıldık. Sonrasında, bölgedeki kaynaklarımıza ulaşmaya çalıştık. Ancak hiç biri cevap vermedi. Çünkü, bizle temasa geçerlerse tutuklanacaklarını ve toplama kamplarına gönderileceklerini biliyorlardı. Bu yaşananları anlatmak için, gerçekten kelimeler yetersiz kalıyor. Ailesi Çin’de olan(Doğu Türkistan bölgesinde) konuştuğum bir öğrenci, bölgeye dönmesi gerektiğini söyledi. Sebebini sorduğumda, ‘eğer dönmezsem ailemi ve kardeşlerimi kamplara alacaklar’ dedi. Bu çok zor bir karar. Bu insanların yaptığı çok büyük bir fedakârlık. Pek çok insan bu kararı veremez. Ancak geri dönmeseler de çok zor bir durum çünkü evini, ülkeni ve aileni kaybediyorsun.

Bu söylediklerim veya diğer kaynaklardan gördükleriniz, bu korkunç durumun sadece küçük bir kısmı. Orası hakkında konuştuğum diğer gazetecilerde, geçen 2 yıl boyunca artan baskı ve şiddeti, zulümlere tanıklık etti. İnsanlar bizimle kayıtta veya kayıt dışı konuşmak istiyordu ama şimdi orada hiçbir yabancı gazeteci yok. Oradaki insanlar artık, dünya kamuoyuna seslerini duyuramayacaklar. Bence bu durum, orada yaşananların doğruluğunu gayet iyi özetliyor.’’

ABD-Meksika sınırında 1 milyon göçmen yakalandı
İsrail güçleri Şam Kapısı'nın olduğu alanı kapattı
ABD'li Yahudiler İsrail için ırkçı dedi
Fransa'da en az 114 bin kişi aşı zorunluluğuna karşı gösteri düzenledi
Mescid-i Aksa'ya baskın planları, Arap ve Müslümanların duygularını provoke ediyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sele maruz kalan alanlar afet bölgesi ilan edilecek
İran'da susuzluk protestolarına müdahale: Ölü ve yaralılar var
Afganlar arası görüşmeler Katar'da yeniden başladı
Türkiye sınırı hattında kazdıkları ortaya çıktı
Avrupa'nın başörtüsü kararına Türkiye'den sert tepki