Aşı bulunsa bile dünya nüfusunun yarısına ulaşamayacak

Fabrikadan şırıngaya, dünyanın en umut verici koronavirüs aşı adaylarının etkilerini muhafaza edebilmesi ve güvende kalabilmesi için kesintisiz steril soğutmaya ihtiyaç duyuluyor

Dünya genelinde bazı ülkelerin aşıların tutulması için gerekli soğutma altyapısına sahip olmaması nedeniyle 3 milyar kişinin koronavirüs (Kovid-19) aşısına ulaşamama ihtimali dile getiriliyor.

Virüsün yayılmasına kapı aralayan kalabalık koşullarda yaşayan ve çalışanların çok sayıda olduğu, büyük ölçekte testleri yapabilecek laboratuvar, tedarik ve teknik uzmandan yoksun sağlık sistemlerine sahip yoksul ülkelerin pandemisi sırasında karşı karşıya bulunduğu eşitsizliğe bir de aşıları serin tutmak için hayati öneme sahip "soğuk zincir" engeli ekleniyor.

Fabrikadan şırıngaya, dünyanın en umut verici koronavirüs aşı adaylarının etkilerini muhafaza edebilmesi ve güvende kalabilmesi için kesintisiz steril soğutmaya ihtiyaç duyuluyor.

Ancak gelişmekte olan ülkeleri aşı soğuk zincirini sürdürmeleri için donatmaya dair atılan adımlara rağmen dünyadaki 7,8 milyar kişinin yaklaşık 3 milyarı, ısı kontrollü depolamanın, Kovid-19'u kontrol altına almak adına yapılacak bir aşılama kampanyasında yetersiz kaldığı yerlerde yaşıyor.

Bunun neticesinde virüs pandemisinden en çok etkilenen bölgelerde yaşayan yoksul insanların hastalıktan en son iyileşecek kişiler olabileceği tahminleri yürütülüyor.

Koronavirüs aşıları için soğuk zinciri muhafaza etmenin en zengin ülkelerde bile kolay olmayacağı ifade edilirken, diğer taraftan altyapı ve soğutma teknolojisine yapılan yatırım da virüs nedeniyle bu yıl aşı geliştirmede yaşanan hızlı sıçramanın gerisinde kalıyor.

Aşıların üretildikleri andan hastalara verildiği ana kadar sabit sıcaklıklarda tutulması, aynı zamanda mobil soğutma, güvenilir elektrik, sağlam yollar ve hepsinin ötesinde önceden planlama gerektiriyor.

ABD-Meksika sınırında 1 milyon göçmen yakalandı
İsrail güçleri Şam Kapısı'nın olduğu alanı kapattı
ABD'li Yahudiler İsrail için ırkçı dedi
Fransa'da en az 114 bin kişi aşı zorunluluğuna karşı gösteri düzenledi
Mescid-i Aksa'ya baskın planları, Arap ve Müslümanların duygularını provoke ediyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sele maruz kalan alanlar afet bölgesi ilan edilecek
İran'da susuzluk protestolarına müdahale: Ölü ve yaralılar var
Afganlar arası görüşmeler Katar'da yeniden başladı
Türkiye sınırı hattında kazdıkları ortaya çıktı
Avrupa'nın başörtüsü kararına Türkiye'den sert tepki