Suriye’de iç savaşın ardından ikinci cumhurbaşkanlığı seçimi yapıldı. Suriyeli muhalif liderler, rejimin kontrolü altında gerçekleştirilen seçimleri “Beşar, babası Hafız Esad’ın başlattığı biat geleneğini seçim adı altında sürdürüyor” diye yorumladı.
2011 yılında iç savaş olarak başlayan ve bir süre sonra küresel aktörlerin dâhil olduğu çok uluslu mücadele sahasına dönüşen Suriye’de çatışma döneminin ikinci cumhurbaşkanlığı seçimleri yapıldı. ABD ile birlikte dört AB ülkesinin “Tanımıyoruz” dediği seçimlere Beşar Esad ile birlikte Mahmud Muri ve Abdullah Sellum Abdullah aday olarak katıldı. Türkiye gazetesine konuşan, muhalefet kanadının en büyük çatı yapılanması Suriye Muhalif Devrimci Güçler ve Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Nasır Hariri “Yaşanan olay seçim değil; kanlı ve zoraki biattir” diye değerlendirmesini yaptı. Gazetemizin görüştüğü muhalefet cephesinin bir diğer önemli ismi olan Geçici Hükûmet Başbakanı Abdurrahman Mustafa ise “Esad bu korsan seçimle bir yandan kaos ve krizi derinleştirirken diğer yandan ülkeyi böldüğünü resmen ilan etti” dedi.
KANLI VE GAYRİMEŞRU OYUN
Yaşanan süreci kanlı bir oyun olarak nitelendiren SMDK Başkanı Hariri “Suriye’de 50 yıl önce baba Hafız Esad’ın başlattığı bu kirli süreç, 2000 yılından bu yana oğul Esad tarafından sürdürülüyor. Halkın tamamına yakını ayaklandığı hâlde o bildiğini okumaya ve kalabalıkların reyini yok saymaya devam ediyor. Suriye’nin şu anki nüfusu 23 milyon civarında. Bu sayının sadece 8, 8-5 milyonu rejim bölgesinde kaldı. Esad ve destekçileri neye göre seçim yapıyor? Kim neye göre ve kaç kişi oy kullanıyor kimse bilmiyor. Hiçbir konuda hiçbir kriter, standart yok. Beşar, tamamen piyon ve araçlarında dahi kendi resmini taşıyan sözde rakiplerle yarışıyor. Özet olarak hiçbir meşruiyeti olmayan kanlı bir oyun sahneleniyor” dedi.
SESSİZLİKTEN GÜÇ ALIYOR
Suriye Geçici Hükûmet Başbakanı Abdurrahman Mustafa ise, “Esad’ın bu korsan seçim girişiminde yegâne meşruiyet kaynağı İran ve Rusya’nın verdiği destek. Döktüğü onca kana rağmen uluslararası toplumun sessizliği de ona güç veriyor. Esad bu hamlesi ile BM nezdinde devam eden müzakere süreci ve Suriye’nin meşru, sivil bir anayasaya kavuşması adına yürütülen çalışmaları baltalıyor. Çünkü çalışma ve müzakere programına göre Suriye’nin bütününü kuşatacak bir anayasanın hemen ardından ve ardından atılacak adım meşru bir seçimin yapılması olacak. Bu yol haritasının varlığına rağmen yapılan seçim sadece kaos hâlinin devamı olarak değerlendirilebilir’’ şeklinde görüş belirtti.
Türkiye gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.