Tanzanya Cumhurbaşkanı John Magufuli, koronavirüs (Kovid-19) salgınına rağmen tecrit yasaklarına ihtiyaçlarının olmadığını savunurken aşılama çabalarıyla ilgili de birtakım iddialarda bulundu.
Reuters'ın haberine göre Magufuli çarşamba günü yaptığı açıklamada, Tanzanya'nın koronavirüs nedeniyle kısıtlamalara gitmesi gerekmediğini çünkü "Tanrı'nın halkını koruyacağını ve buhar soluma gibi basit önlemlerin tehlikeli yabancı aşılardan daha iyi olduğunu" ileri sürdü.
Ülkenin batısında yer alan memleketinde bir çiftliğin açılışında konuşan Magufuli, "Aşılar iyi değildir. Öyle olsaydı beyaz adam HIV/AIDS için aşı getirebilirdi. Biz Tanzanyalılar kendilerimizi hiç içeri kapatmadık ve böyle bir şeyi yapmayı da beklemiyoruz. Tanrı, Tanzanyalıları korumaya devam edeceği için herhangi bir tecrit ilan etmeyi düşünmüyorum" ifadelerini kullandı.
Salgınla mücadelede herhangi bir bilimsel veri ya da kanıta dayanmayan geleneksel tedavileri teşvik eden Magufuli, "Buhar soluma da dahil olmak üzere sağlık önlemleri almaya devam edeceğiz. Tanrı'ya dua ederken nefes alırsın, mısır ya da patates yetiştirirken dua edersin, böylece iyi beslenebilirsin ve korona vücuduna giremez. Sizi çok korkutacaklar, Tanzanyalı dostlarım, sağlam durmalısınız" dedi.
Magufuli, "Tanzanyalılar bu ithal şeyler konusunda dikkatli olmalı. Sakın ha sizi çok sevdiklerini düşünmeyin. Bu ülke zengin, Afrika zengin, herkes bundan bir parça pay almak istiyor... Bazı Tanzanyalıların bu ülkeyi terk ederek başka yerlere gittiğini ve oralarda aşı olduğunu biliyorum. Oralardan tuhaf bir korona türünü getirdiler" diye konuştu.
İddialara DSÖ Afrika Direktörü'nden yanıt geldi
Bu açıklamalara DSÖ'den üst düzey bir karşılık geldi. DSÖ Afrika Direktörü Matshidiso Moeti, Twitter paylaşımında, "Tanzanya'yı, Kovid-19'la mücadele için maske takmak gibi halk sağlığı tedbirlerini artırmaya davet ediyoruz. Bilim, aşıların işe yaradığını gösteriyor ve bu hükümetin Kovid aşı kampanyasına hazırlanmasını öneriyorum. DSÖ, Tanzanya hükümetini ve Tanzanya halkını desteklemeye hazır" ifadelerini kullandı.
Tanzanya lideri, "keçiler ve papayalar üzerinde de pozitif sonuç verdiğini" iddia ettiği ithal koronavirüs kitlerini çöpe attırmıştı.
Bilim insanlarının önerilerine ve Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) tavsiyelerine uymayan bir duruş sergileyen Magufuli'nin hükümeti, Tanzanya'da maske takılması ve sosyal mesafe uygulanması gibi tedbirlerden büyük ölçüde kaçınıyor.
Koronavirüs verilerini bildirmeyi durduran Tanzanya, DSÖ'ye göre 509 vaka ve 21 can kaybının olduğu 8 Mayıs 2020'den bu yana salgına dair ülke çapında rakam paylaşmıyor.
Çoğu ülkenin aksine Tanzanya'da halkın kalabalıklar halinde toplanmasına ve birlikte spor etkinliklerini izlemesine de izin veriliyor.
Diğer yandan Birleşik Krallık'ın eski sömürgesi Tanzanya'da geçen yıl yapılan seçimlerle koltuğunu koruyan Magufuli, muhalefet partileriyle Batılı ülkelerin yetkilileri tarafından "demokrasiyi aşındırmakla" suçlanmış ancak bu ithamları reddetmişti.
Independent Türkçe
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.