• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 3 °C

Para Basıyoruz

Para Basıyoruz
Güncellenen son rakamlara göre 700 bin insana bulaşan yeni tip koronavirüs, çıkış noktası olan Çin için kazanç aracına dönüştü.

Referans Medya / Miraç Şamil Atalan 

Güncellenen son rakamlara göre 700 bin insana bulaşan yeni tip koronavirüs, çıkış noktası olan Çin için kazanç aracına dönüştü. Çin’in Dongguan şehrinde üretim yapan Shi Xinhui isimli girişimci, her maske makinesinin gerçek bir nakit para yazıcısı’ gibi çalıştığını söylüyor.


3 ayda 9 bin üretim merkezi kuruldu


Hızla yayılan ve büyük can kayıplarına neden olan Covid-19 nedeniyle Çin’in 20’den fazla fazla ülkeye maske ihracına başladığı belirtildi. Ülke genelinde 2019 yılı Kasım-Aralık döneminden itibaren  8 bin 950 yeni maske üretim amaçlı işletmenin açıldığı belirtiliyor. Çin’de üretilen N-95 tipi maskelerin müşteri listesinde başta İtalya olmak üzere çoğunlukla Avrupa ülkeleri yer alıyor. 


Para basıyoruz 


Dongguan şehrinde bir N95 maske makinesi şirketinde satış müdürü olan   Shi Xinghui: ‘’Bir maske makinesi gerçek bir nakit para yazıcısıdır. Bir maskenin kârı, geçmişe kıyasla en az birkaç senttir. Günde 60 bin veya 70 bin maske üretmek para basmaya eşdeğerdir’’ diye konuştu.

img-20200329-wa0014.jpg
Giyim fabrikası maske üretiyor


Maske pazarı yükselişe geçtikçe fırsatı gören ve sektöre girmeye karar veren girişimciler maske üretebilen otomatik makineler almaları sadece 10 gün sürdü. Yeni girişimci You Lixin: ‘’Günde iki ya da üç saat uyuduğunu ve müşterilerinin de kendisi ile birlikte aynı durumda olduğunu söylüyor. Lixin, Doğu Zhejiang eyaletindeki Wenzhou’da hazır giyim fabrikalarından bir çoğunun artık maske üretim tesisine dönüştüğünü kaydediyor.


Ürünler standartların çok altında


Hollanda, Çin’den ithal ettiği yüz binlerce maskenin yeterli standartları taşımadığı gerekçesiyle toplatılmasına karar verdi.
Dağıtılan maskelerin kalitesinden şüphe duyan bazı hastanelerin Hollanda Uygulamalı Bilimsel Araştırma Organizasyonu’na (TNO) maskeleri incelemesi için başvurduğu ve birçok hastanenin maskeleri kullanmadan çöpe attığı ortaya çıktı. TNO’dan yapılan bilgilendirmede ‘Çin üretimi maskelerin gerekli güvenlik ve sağlık standartlarını taşımadığı, maskelerin koronavirüsün solunum yoluyla geçmesine engel olmadığı tespit edilmiştir’ ibaresi yer aldı. 


İspanya ve Çekya: Test kiti hatalı 
Çin’de imal edilen ve virüs nedeniyle önemi artan ürünlerden test kitleri konusunda da benzer sorunlar yaşanıyor. Koronavirüsle mücadele kapsamında Çin’in İspanya ve Çekya'ya gönderdiği test kitlerinin çalışmadığı’ belirtilmişti.


 İspanya ve Çekya'daki laboratuvarlarda Çin'den gelen kitlerin test edildiği ve hata oranının yüzde 80 olduğu ilan edildi. 


Türkiye: Test kiti doğru sonuç vermiyor


Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, koronavirüsü tedavisinde kullanılması adına Çin'den getirilen test kitleri hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Kara, test kitlerinin büyük bir oranda doğru sonucu vermediği ve Türkiye'nin ikinci ve üçüncü bir sevkiyat gerçekleştirmeyeceğini söyledi.
Kara, "Çin'den alınan hızlı testi aldık, testi denedik. Yanılma payı yüksek diye kullanıma sokmadık. İspanya'nın en büyük hatası bu oldu, test etmeden kullanıma soktular. İspanya sağlık bakanı da çıktı, özür diledi" şeklinde konuştu.

Uçak Fabrikasını dönüştürdü                                               

Çin'in yeni J-20 gizli savaş uçağı üreticisi Chengdu Uçak Sanayi Grubu, uçak üretim fabrikasının bir bölümünü maske üretim hattına dönüştürdü. Şirket yöneticileri, 258 mühendisin çalıştığı tesiste, günlük 1 milyondan fazla maske üretebilir kapasiteye sahip bir tasarıma gittiklerini açıkladı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89