Referans Medya
Geçtiğimiz yıl içerisinde okyanuslara en 1 buçuk milyar maske atıldığı ve bu nedenle 4.680 ila 6.680 ton suyun kirlendiği aktarılıyor.
Onedio.com'da yer alan habere göre, maskelerin toprağa karışması 450 yıl sürüyor ve bu yönde hazırlanan bilimsel raporlar, bu durum gelecek yıllarda ekosistemde ciddi sıkıntılara yol açabilir.
OceansAsia Operasyon Direktörü Gary Stokes, pandemi süreci ile ilgili bir başka soruna dikkat çekiyor. Stokes, bu dönem kullanımı artan kapalı yiyecek ambalajları ve plastik poşet kullanımının ekolojik sorunları derinleştireceği endişesini dile getiriyor.
Maskeler okyanusa gidiyor
Hazırlanan raporlarda tek kullanımlık maskelerin, kontaminasyon ve enfeksiyon riski nedeniyle geri dönüşüm işlemine dahil edilmediği, genellikle diğer atıklarla birlikte okyanuslara gittiği ibaresi yer alıyor.
Plastik ve tütevi atıklar nedeniyle her yıl yaklaşık 100 bin memeli ve kaplumbağa, bir milyondan fazla da deniz kuşu ve balık ölüyor.
13 milyar dolarlık zarar
Balıkçılık ve turizm endüstrisi de bu durumdan etkilenen sektörler. Denizlerde yaşanan kirlilik, küresel ekonomide yaklaşık olarak 13 milyar dolar zarara sebep oluyor.
Ortaya çıkan tahribatı önleme amaçlı yapılan açıklamalarda kullanıcıların insanların tek kullanımlık maskeler yerine tekrar kullanılabilir ürünleri tercih etmesi isteniyor.
Uzman raporlarında ayrıca hükûmetlerin maske üretiminin uygun şekilde devam ettirmesi ve konuyla ilgili yeni politikalar izlenmesi, ihlal edenlere dönük cezai müeyyidelerin artırılması ve atık yönetim sistemlerinin geliştirilmesi isteniyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.