Referans Medya
Siyasi aktörlerin gözaltına alındığı ülkede 1 yıllık olağanüstü hal ilan edildi. Hükümet Başdanışmanı sıfatı ile ülke yönetimine liderlik eden Aung San Suu Çii'n ve Devlet Başkanı Win Myint gözaltına alındı. Myanmar ordusu darbe gerekçesi olarak, ''üst düzey siyasetçilerin seçime hile karıştırdığı'' iddiasını öne sürdü.
Parlamento açılış günü
Myanmar'da darbe günü başkent Nepido'da Myanmar parlamentosu açılış hazırlıkları yapılıyordu. Daha önce yapılan ''Ordu darbeye yapacak'' iddialarına binaen Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric resmi bir açıklama yaparak, 'Myanmar'daki 'son gelişmeleri büyük endişeyle takip ediyoruz. Ülkede tüm tarafları provokasyonun her türlüsünden kaçınmaya, 8 Kasım genel seçim sonuçlarına saygı duymaya ve demokratik normlara bağlı kalmaya çağırıyoruz' demişti.
Genelkurmay başkanı tehdit etti
Myanmar Genelkurmay Başkanı Hlaing, 27 Ocak'ta kanunların düzgün şekilde uygulanmaması halinde Anayasa'nın feshedilebileceğini söyledi. Myanmar ordusu 30 Ocak'ta bu sözlere açıklık getiren yeni bir beyan daha yayınladı ve Hlaing'in 'Anayasa'nın feshedilebileceğine' dair açıklamalarının 'darbe' tehdidi olarak görülmemesi gerektiğini belirtti.
Sancılı seçim
Myanmar, 2008'de ordu tarafından hazırlanan Anayasa ile yönetiliyor. Meclis ve kabinenin üçte biri ordu tarafından doğrudan atanan isimlerden oluşuyor.
En son 8 Kasım 2020 tarihinde yapılan seçimlerde ordunun desteklediği Birlik İçin Dayanışma ve Kalkınma Partisi ikinci parti olmuş iktidardaki Ulusal Demokrasi Birliği (NLD) sandıktan birinci parti olarak çıkmıştı. Bu sonuçlara rağmen Devlet Konseyi Başkanı Ang San Suu Çii liderliğindeki NLD, 'oyların yeniden sayılmasını' istemişti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.