Referans Medya

Türkiye'de 215 bin kişi  Virüsü belirtisiz atlattı

Profesör Dr. Mehmet Ceyhan virüs bulaştığı halde hiç bir belirti göstermeden atlatanların oranını açıkladı.

03 Eylül 2020 Perşembe 11:32

Türkiye'de 215 bin kişi  Virüsü belirtisiz atlattı

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı ve Bilim Kurulu üyesi Prof. Mehmet Ceyhan, yeni tip Koronavirüsün sık sık mutasyona uğradığını ancak henüz davranışını değiştiren bir mutasyon gözlenmediğini söyledi. Ceyhan, Covid 19'un mutasyona uğramaması durumumda güz ve kış döneminde pandemi şartlarının devam edeceği vurgusu yaptı.

Belirti göstermeyenlerin oranını açıkladı

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 'hastalığı belirti göstermeden atlatanların oranı 10 binde 26' dedi ve  Türkiye genelinde bu sayının 215 bin olduğu bilgisini verdi.

Bilim Kurulu Üyesi Ceyhan'ın açıklamasında şu başlıklar öne çıktı:

"Şu anda Türkiye'nin sorunu bu, özellikle kendileri belirtisiz ya da az belirtili olduğu için farkına varılmayan ancak ortalıkta dolaşan insanlar. Bu sadece bizim başımızda değil bütün dünyada ülkeler sayıları belli bir seviyeye indirdikten sonra dirençle karşılaştı. Kimisi 200'ler, 300'ler civarında; biz 1000'ler civarında ve aylarca bu böyle devam etti. Tabi bu bir ikinci artışın sinyaliydi. Çünkü normalleşme döneminde bir yerde takıldığınızda ek tedbirler almadığınız zaman maalesef böyle oluyor, aynı seviye gidemiyor. Çünkü bir süre sonra halk tedbirlerden bıkmaya başlıyor, uyum oranları azalıyor ve vakalar artıyor.

İkinci ihtimal aşı

Salgının bitmesi için ikinci olasılık aşı. Aşıya da baktığımız zaman bireysel koruyuculuğu sağlayacak bir aşı önümüzdeki sene çıkabilir. Belki birkaç aşı çıkabilir; ancak salgını durduracak olan bütün dünyanın aşılanması. Bu birkaç seneden önce çok mümkün gibi görünmüyor. O kadar aşının üretilmesi, depolanması, ulaştırılması, uygulanması ancak o kadar zamanda olur.

Sonbahar ve kış mücadele ile geçer

Geriye sadece mutasyon ihtimali kalıyor ki bunların içinde en büyük olasılık mutasyon. Çünkü 20´nci yüzyılın başından itibaren olan salgınlara baktığımızda genellikle bir mutasyonla 2 yıldan önce bitmişler. O yüzden her gün takip ediyoruz, bu virüs çok sık mutasyona uğruyor; ama henüz virüsün davranışını değiştirecek mutasyon olmadı. Her an olabilir, bekliyoruz. Böyle bir şey gerçekleşmezse evet, bu sonbaharı ve kışı da yine salgınla uğraşarak geçireceğiz gibi görünüyor."

Facebook'la Yorumla

BENZER HABERLER