Türkiye, İran ve ABD Suriye'den çıkmalı
James Jeffrey, ülkesinin İsrail’in Suriye’deki İran askeri noktalarını hedef alan saldırılarını diplomatik ve lojistik olarak desteklediğini ifade etti.
02 Mayıs 2020 Cumartesi 17:09
James Jeffrey, ülkesinin İsrail’in Suriye’deki İran askeri noktalarını hedef alan saldırılarını diplomatik ve lojistik olarak desteklediğini ifade etti. Ayrıca Rusya hariç, Türkiye, İran ve ABD de dahil olmak üzere, 2011'den önce bulunmayan tüm yabancı güçlerin Suriye’den çıkması gerektiğine dikkati çekti.
Jeffery, Şarku'l Avsat’a yaptığı açıklamada, Şam’la birlikte hareket etmenin onu İran’dan uzaklaştıracağına inanmanın ‘delice bir fikir’ olduğunu söyledi. Her şeyden önce İran’ın, Suriye devleti ve toplumu içinde çok sağlam dayanaklara sahip olduğunu ifade eden Jeffrey, birçok Arap devletinin Beşşar Esed gibi bir adamla asla uyum içinde olmayacağının altını çizdi. Jeffery, “Onu İran yörüngesinden uzaklaştırabileceklerini iddia edebilirler. Fakat ben bunu mümkün görmüyorum” dedi.
ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi, ülkesinin Şam’a yaptırım uygulamaya devam edeceğini vurguladı. Jeffery, “Siyasi bir çözümü kabul edene kadar Suriye rejimine karşı yaptırımların uygulanmasını destekliyoruz. Ekonomik yaptırımlar rejim liderine çok yakın olan isimler için durumu daha da kötüleştiriyor. Ulaşmaya çalıştığımız da bu. Bu kişilere, Esed’i desteklemeye devam ederlerse, onları parlak bir geleceğin beklemediğini açıkça bildirmek istiyoruz. Siyasi bir geçiş için baskı yapmalılar” şeklinde konuştu.
ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi, Rus medyasının Şam’a yönelik son kampanyasının, Moskova'nın bugün Suriye'de kendisine sadık olan her türlü müttefikin farkında olduğunun kanıtı olduğuna dikkati çekti. İdlib’in ‘muhaliflerin kalesi’ olduğunu ifade eden Jeffery, yakın zamanlarda Şam’ın eline geçmeyeceğinin altını çizdi.
Türkiye ile çok ilerleme kaydettik
ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, “Güvenli bölge ile ilgili olarak, “Diplomatik ayrıntılara girmek istemiyorum” dedi ve şu bilgileri verdi:
- Diplomatik ayrıntılara girmek istemiyorum, fakat şunları söyleyebilirim: Bölge, Fırat'ın doğusundaki Türkiye-Suriye sınırı boyunca olacak. Alanın derinliği konusunda henüz bir fikir birliğine varmadık. Bizim ve Türkiye’nin bu konuya ilişkin görüşlerimiz var. Türkiye kendi tutumunu açıkladı.
Hala bölgedeki güvenliği nasıl sağlayacağımızı ve Türk ve Amerikan varlığını konuşuyoruz. Bunlar hakkında müzakerelerde bulunuyoruz. Çok ilerleme kaydettik. Daha fazlasını yapmak istiyoruz. Mümkün olan en kısa sürede nihai bir anlaşmaya varmak istiyoruz.
ABD Özel Temsilcisi ayrıca, Türkiye'nin ve Öcalan'ın tutumunu benden daha iyi bilenlere sorulması gerekiyor. Öcalan’la ya da ona yakın insanlarla koordinasyon olmadığını söyleyebilirim" ifadelerini kullandı.