Referans Medya

Tüm dünyayı heyecanlandıran koronavirüs ilacı açıklaması

Prof. Ercüment Ovalı'dan ilaç açıklaması: 23 Nisan’da açıklayacaktık ancak insanların hayatından gün çalmak istemedik…

17 Nisan 2020 Cuma 01:35

Tüm dünyayı heyecanlandıran koronavirüs ilacı açıklaması

Ovalı ilacın acilen dornaz alfa hastaların tedavisinde klinik testlere alınmasını söyledi

28 kişilik ekibiyle 31 Mart’ta İstanbul’daki bir laboratuvarda kendilerini karantinaya alan Prof. Dr. Ercüment Ovalı, sosyal medya hesabı Twitter’dan kamuoyunun dikkatini çeken bir paylaştım yaptı.

Ovalı, daha önce 23 Nisan olarak olarak duyurduğu ve ilaçla ilgili olarak, “O kadar etkili duruyor ki insanların hayatını kurtarabilir. İnsanların hayatından gün çalmak istemedik. Acilen dornaz alfa hastaların tedavisinde klinik testlere alınmalı” diye yazdı.

Ovalı’nın bu paylaşımı 1 saat içinde yaklaşık 50 bin retweet aldı.

Dornaz alfa nedir?

Dornaz alfa (Rekombinan insan DNaz), human DNaz I enziminin rekombinan formu olarak  tanımlanıyor.

Bu nedenle de “rekombinant human DNAz” (rhDNaz) olarak adlandırılıyor.

Bu ilacın KF (Kistik Fibrozis) hastalarının mukusundaki nekroza uğramış nötro fillerden açığa çıkan çok miktardaki serbest DNA’yı yıkmak ve böylece solunum yolu sekresyonlarının viskoelastisitesini azaltmak, mukusun klirensini artırmak ve solunum yolu enfeksiyonlarının sık ve şiddetini azaltmak yoluyla akciğer fonksiyonlarını korumak ya da iyileştirmek amacıyla geliştirildiği belirtiliyor.

Ercüment Ovalı kimdir?

Ovalı, 1961 yılında Kırklareli Babaeskide dünyaya geldi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesindeki eğitimini 1985 yılında, 19 Mayıs Üniversitesinde İç Hastalıkları ihtisasını 1991'de, Hematoloji üst ihtisasını 1997'de Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesinde tamamladı. Öğretim üyeliğine ise 1992 yılında KTÜ iç hastalıklarında başlayan Ovalı, 1994'de doçent 1999'da Profesör unvanını aldı.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Hematoloji bilim dalında öğretim üyeliği görevini yürütürken Ercüment Ovalı, 1 Aralık 2010'dan sonra Acıbadem Labcell hücre laboratuvarı ve Kordon Kanı Bankası Mesul Müdürü görevine getirildi. 370'den fazla yayına sahip olan bilim insanı, son 18 yıldır hücresel tedavi ürünlerinin geliştirilmesi ve klinik uygulamasıyla ilgili çalışmalar yürütüyor.

Facebook'la Yorumla

BENZER HABERLER