Referans Medya

SURİYE’DE ATEŞKES MÜMKÜN MÜ ?

08 Mart 2020 Pazar 01:16

Suriye’de Ateşkes mümkün mü ?

Türkiye, Suriye’de ateşkes yapmak için Rusya ile bir 'barış anlaşması' yaptı. herkesin Merak ettiği konu barış anlaşmasının ne kadar süreceği ile alakalı . Barış, uzun vadeli mi yoksa Kısa vadeli mi olacak?


Tarih dersleri başlarken tarihin önemini anlatır . Tarihin en önemli amacı geçmişte yaşadıklarını tekrar yaşayacağı için ders almaktır. Tarihinden Ders almayanlar aynı hataları yapacaklarından dolayı kaybetmeye mahkumdurlar. Bana sorarsanız Suriye’de Rusya ile kalıcı bir barış antlaşması, ateşkes mümkün değildir. Ateşkesin uzun süreceğini zannetmiyorum.


Türkiye Suriye’de Barış çalışmaları ile alakalı çok uğraştı. Her ne kadar Şam diyarında ki vekalet savaşlarında farklı ülkeler maşa kullansa da Türkiye sahada kendisi mücadele etmeyi tercih etti. Fırat kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı, harekatlerinden sonra idlip’te barışı tesis etmek için ve kontrol noktalarının barış’ın sürekli hale getirilmesi  adına sıcak hatta konuşlandırmak zorunda kaldı.


Türkiye’nin idlib’e girmesinden  rahatsız olan Rusya ve İran, Esad güçleri ile birlikte Türk askerine karşı fiili saldırıda bulundu. Bunun üzerine Türkiye askeri olarak karşılık verdi. Başlarda Rusya ve İran, Türkiye’yi ciddiye almadı.
Türkiye’nin askeri başarısının yüksek olması, Esad rejimine ağır darbeler vurması, İran ve Rusya’yı ciddi manada tedirgin etti. Aynı zamanda Rusya, İran güçleri ve Esed rejim askerleri arasında gerginlikler yaşandı. Birçok Esed rejimi taraftarı ülkeyi terk etti, cephelerden kaçtı . Rusya ilk başta  Türkiye’ye kafa tutsa da cepheler de ortaya çıkan ağır kayıplardan dolayı masaya oturdu. Önce dörtlü heyet halinde toplantının yapılacağı söylense de Putin yönetimi, Rusya’nın Türkiye’de dörtlü toplantı ile alakalı herhangi bir programı olmadığını, barış ile alakalı görüşmek isteyenlerin Rusya ya gelerek kendileriyle görüşmesini istedi.


Türkiye, Rusya'ya gittiğinde Putin ve Rus heyetiyle bir toplantı yaptı. Toplantının sonucunda ateşkes antlaşması çıktı . Ateşkes anlaşmasının sonucunda Rusya başkanı Putin ve  Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan birer açıklama yaptılar . Yapılan açıklamalarda Putin, muhalifler içerisinde teröristlerin olduğunu, Esed rejimine karşı savaştıklarını Rusya’nın da terörizme karşı Suriye’de olduğunu, teröristler bitene kadar Suriye’de mücadele devam edeceklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Esed rejiminin zalimliği ve  insanları yurtlarından zorla göç ettirmesinden bahsetti. Erdoğan, Cenevre sürecine  vurgu yaptı.  


 Anlaşma maddeleri en sıkıntılı kısım M-4 karayolunun etrafında altışar kilometrelik ( toplam 12)  alanın silahsızlandırılması hususu idi.


Bu alanın silahsızlandırılması demek muhaliflerin doğrudan kuşatmada kalması anlamına geliyordu. Mutabak zaptında ki diğer maddelerin çok fazla önemi yok. Çünkü Ateşkes işlemeyecek. Bu süreç sadece Rusya ve Esed'in kazanma taktiği olarak görülmeli. Paramparça  olan Esed rejim askerlerinin yeniden toparlanmasını sağlamak. İran’dan yeni askerler getirmek ve kendisinin sağladığı teknolojik silahları sahaya indirirken silahların kullanımını öğretip, dağıtmak.


Rusya, ateşkesi  Muhaliflerin kendisine saldırdığını iddiasıyla bozacak. Esed rejiminin kendisini koruduğunu iddia ederek muhaliflere saldıracak.


Tabii ki doğal olarak nereden çıkartıyorsun diyeceksiniz, dedik ya tarih ders almak içindir. Rusya, Esed rejimini korumak için Türkiye ile çeşitli anlaşmalar yaparak Türkiyeyi oyalarken rejime zaman kazandırdı.
 Esed'i askeri olarak organize etti. Ve saldırıya geçerek yeni alanlar kazandı.


Türkiye, İdlib'e operasyon başlattığında çok iddialı sözler ile başlamıştı. Ancak maalesef çok kısa bir zaman içerisinde operasyonları kırılgan bir ateşkesle durdurdu. "Esed rejimi saldırırsa misliyle  karşılık vereceğim" dedi. Rusya, yeni teknolojik silahlar getiriyor ve çok ağır saldırıya hazırlanıyor. 


 Maalesef hükümet hem muhalifler açısından hemde askeri moral açısından kötü bir sınav verdi.


Türkiye için Ortadoğu’da Savaş kaçınılmaz. Ortadoğu’da Türkiye’nin tek şansı var ya güçlü bir savaşa hazır olacak, ya da zayıf mevcut ağırlığını büyük oranda kaybedecek.


 Eğer güçlü bir şekilde halk desteğiyle  Suriye’de mücadele ederse savaşı’da topraklarından uzak tutmuş olacak. Şunu  unutmayalım Türkiye’de topraklarımızda olacak bir Savaşı kaldıracak gücümüz  olmayabikir. Çünkü İsrail topraksız ve işgale uygun alanlar istiyor Bizler bu oyunu bozmak için çalışmamız gerekiyor. Barış Pınarı, Bahar Kalkanı gibi başladığımız projeleri yarım bırakırsak hükümete güven kalmayacak bir daha da destek alamayacak. ilk günden ateşkes kısım kısım bozulmaya başladı.Türkiye geçen sefer ki gibi zaaf göstermemeli. Savunduğu tezleri sahada ne pahasına olursa olsun tatbik etmeli.

Facebook'la Yorumla