Sisi yaptığı darbe ile Mısır'ın istikbalini çaldı
Mısır Genelkurmay Başkanı Abdulfettah Sisi, 3 Temmuz 2013'te yaptığı askeri darbe ile Mısır'da sivil yönetimi devirdi ve iktidara el koydu.
03 Temmuz 2020 Cuma 10:19
Mısır'ın 60 yıllık cunta idaresine son veren 25 Ocak 2011 devrimi sonrası yapılan ilk seçimde Muhammed Mursi Devlet Başkanı oldu. Mursi tarafından genelkurmay başkanlığı görevine getirilen Abdulfettah Sisi 3 Temmuz 2013 tarihinde kanlı bir darbeyle yönetime el koydu. Muhammed Mursi dönemi Enformasyon Bakanlığı görevinde bulunan Salah Abdulmaksud, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada askeri darbenin Mısırlıların rüyasını yarım bıraktığını söyledi.
Mısır halkına komplo kurdu
Salah Abdulmaksud, General Sisi'nin yaptığı darbeyi "Mısır halkına karşı komplo'' olarak nitelendirdi. Darbe sonrası on binlerce siyasetçinin tutuklandığını, seçilmiş Cumhurbaşkanı'nın kaçırılıp hapse atıldığını vurguladı. Abdulmaksud, Mursi'nin yasal haklarından mahrum bırakılıp ilaçlarının dahi verilmediğini, aile ziyaretinin yasaklandığını ve üzerine zalimce birçok dava atıldığını' anlattı.
Sisi yönetimi Mısır halkını fakirleştirdi
Mısır eski Enformasyon Bakanı Salah Abdulmaksud, Mursi'nin Mısır halkı için adaleti uygulayan, vatandaşlar arasında hukuk ve eşitliği sağlayan bir devlet istediğinin altını çizdi ve şunları söyledi:
"Muhammed Mursi sarayda oturmayı reddetti, ailesiyle kiralık dairesinde kalmakta ısrar etti. Halkın malından bir kuruş bile almadı, aylık maaşından bile vazgeçti.
Sisi döneminde Mısır ekonomisinin büyük bir gerileme ve çöküş yaşadı. Kalk görülmemiş biçimde artan pahalılığın altında inliyor.
Mısır Cüneyhi eridi
"Mısır cüneyhinin değeri düştü. Başkan Mursi döneminde dolar 6,5 cüneyhken şimdi 16,5 cüneyh. İç ve dış borç 3 katından fazlasına çıktı. Şu an Mısır ekonomisi IMF'nin inisiyatifinde. Koronavirüsten önce 12 milyar dolar borç alındı, koronavirüsle mücadelede 8 milyar dolar daha borç almak için işlemler yapılıyor. Mısır’da yoksulluk sınırı yüzde 50'yi aştı, orta sınıf da şiddetli geçim sıkıntısı yaşıyor."
BAE Mursi karşıtı faaliyetler için basına 1 milyar dolar verdi
"Mursi dönemindeki basın özellikle özel basın demokrasiye karşıydı ve devrime karşı bir güç tarafından yönlendiriliyordu. Özel basını (özellikle televizyon kanalları) eski rejimin güçleri ya da istihbarat ve askeriyeye bağlı şirketler veya Körfez ülkelerinden finansal destek alanlar yönetiyordu. Bu ülkelerin başında BAE ve Suudi Arabistan vardı. Başkan Mursi'nin yönetimde olduğu dönem özel televizyon kanallarına BAE ile Suudi Arabistan ve Mübarek rejiminin adamlarının Mursi yönetimine karşı saldırmak, eylem ve başarılarını çarpıtmak için yaklaşık 6 milyar cüneyh yani dönemin 1 milyar doları yardım yaptıklarını öğrendik. Mursi döneminde basın görülmemiş bir özgürlüğe sahipti ama onlar bu özgürlüğü Başkana karşı askeri darbe yapmak için kullandı."
Mısır halkı Mursi'nin hesabını mutlaka soracak
Muhammed Mursi Hükümeti'nin Enformasyon akanı Salah Abdulmaksud'e göre 17 Haziran 2019'da 67 yaşındayken mahkeme salonunda hayatını kaybeeden "Muhammed Mursi yavaşça öldürüldü. Mısırlı eski bakan bu iddiasına delil olarak ise Mursi'nin çok zor şartlar altında hapiste tutulduğunu, eşini ve çocuklarını görmesinin engellendiğini, demir parmaklıklar içindeki cam sandığa konulup şeker ve tansiyon hastalığına rağmen ilaçlardan ve tedaviden mahrum bırakıldığını zikrediyor. Salah Abdulmaksud bilerek veya ihmal edilerek hapsedilen ve öldürülen Başkan'a darbe yapanlardan Mısır halkının hesap soracağına inanıyoruz'' düşüncesini savunuyor.