Rus ordusu Karabağ'da sahra hastanesi kurdu
Rus Barış Gücü’nün Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesine konuşlanması devam ediyor
30 Kasım 2020 Pazartesi 17:07
Rusya Savunma Bakanlığı, Ulyanovska Havaalanı’ndan hareket eden Il-76 tipi askeri nakliye uçaklarıyla bölgeye 1960 askeri personel, 90 zırhlı araç ve 380 askeri kamyondan oluşan Rus barış gücünün Dağlık Karabağ’a gönderildiğini açıklamıştı. Barış gücü kapsamında görev alacak Rus askeri birliklerin, tarafların anlaşmalara uyumunu izlemesi, Dağlık Karabağ’daki sıcak temas hattı ve Laçin koridoru boyunca gözlem noktaları kurması ve burada görev yapması planlanıyor.
Rus devlet haber ajansı TASS tarafından da aktarıldığı üzere Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesine konuşlanan Rus Barış Gücü unsurları Hankendi’ye havalimanına sahra hastanesi kurulumu gerçekleştirdi. Bahse konu sahra hastanesinin başta Barış Gücü unsurları olmak üzere bölgede yaşayan herkese hizmet vereceği ifade edilmektedir.
Azerbaycan Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasında imzalanan protokol gereği Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesinde konuşlandırılacak Rus Barış Gücü birliğinin bölgeye nakli ile ilgili faaliyetler devam ediyor.
Askeri personel, zırhlı araçlar ve diğer lojistik destek vasıtaları 28 Kasım’da Rusya’dan demiryoluyla Azerbaycan’a gitti ve gerektiği gibi sınır ve gümrük kontrolünden geçti. Barışı koruma görevlilerine yönelik yüklü tren 29 Kasım’da Yalama-Bakü-Yevlak-Barda demiryolu güzergahı üzerinden Barda’ya ulaştı.
Demiryolu ile gelen trenden boşaltılan yükler, daha önce planlandığı gibi Barda-Ağdam-Hankendi güzergahı üzerinden Azerbaycan Savunma Bakanlığı askeri polisinin refakatinde varış noktasına ulaştırıldı.
Dağlık Karabağ’daki Rus Barış Gücü
Rusya Havacılık ve Uzay Kuvvetleri’nin askeri nakliye havacılığı Il-76 uçağı ile Erebuni Hava Üssü’ne taşınan zırhlı personel taşıyıcıları, askeri araçlar ve lojistik destek teçhizatı varış noktalarına ulaşmaya devam ediyor. Rusya Savunma Bakanı Sergei Şoygu tarafından konuşlanma ile ilgili olarak Putin’e sunulan rapora göre sadece 10-20 Kasım 2020 tarihlerinde 250+ uçuş gerçekleştirildi.
Bölgeye konuşlanan Rus askeri polisi, taraflar arasındaki tüm yollarda güvenliği sağlayacak. Rusya Savunma Bakanlığına göre, daha önce konuşlandırılmış birlikler gözlem noktaları, ateşkes rejiminin ihlalleri hakkında bilgi toplamak, bu verileri derhal barış gücü komutanlarına iletmek, ayrıca transit trafiğin güvenliğini sağlamak ve sivillere karşı yasadışı eylemlerin önüne geçmek için bölgede bulunuyor.
Barış Gücü ayrıca temas hattı boyunca devriye yapmaktan, konvoylara ve kargoya eşlik etmekten sorumludurlar.
Bakanlıktan yapılan açıklamada konuşlandırılan araçlarla ile ilgili olarak “zırhlı personel taşıyıcılar; BTR-82A, “Tigr” ve “Typhoon” dahil olmak üzere modern silahlar, askeri ve özel teçhizatla donatılmıştır.” ifadelerine yer verildi. Ancak bölgeden yansıyan görüntülerde çok sayıda T-72 ana muharebe tankı ile birlikte ateş destek vasıtası olan BM-21 Grad çok namlulu roketatar sistemlerinin de “Barış Gücü” kapsamında bölgeye konuşlandırıldığı görülmektedir. Barış Gücü kapsamında yine bölgeye Mi-8 ve Mi-24 helikopterleri de konuşlandırılıyor.
Bölgeden son olarak yansıyan görüntülerde ise bölgeye yeni Rus “Barış Gücü” birliklerin konuşlandırılmasına devam edildiği görülmektedir. Konuşlandırılan birliklerde Uran-6 insansız kara aracının mayın temizleme konfigürasyonunun olduğu da görülmekte. İşgalci Ermenistan birlikleri tarafından bölgeye çok sayıda mayın & EYP tuzaklanmış durumda.
Bahse konu mayın & EYP tuzaklamalarından kaynaklı olarak Azerbaycan Ordusundan kayıplar verildi. Yine işgalci Ermenistan birliklerinin tuzakladıkları mayın & EYP’lerden kaynaklı olarak Ermenistan askerleri de öldü. Rus Barış Gücü’nün yanı sıra bölgeye konuşlanacak Türk Barış Gücü personelinin de mayın & EYP tespit imhasına yönelik faaliyetler içinde olacağı ifade edilmektedir.
Hulusi Akar: Türkiye ortak Barış Gücü’nde yer alacak
Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Bakanlığın 2021 bütçe teklifinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşmuştu. Bütçe teklifi ile ilgili sunumda gündemdeki konulara da değinen Bakan Hulusi Akar, Dağlık Karabağ ile ilgili olarak şunları ifade etmişti:
“Ermenistan’ın uzlaşmaz ve şımarık tavırları sebebiyle 30 yıldır adeta kangrene dönmüş bu meselenin tek çözümü, Ermenistan işgalinin son bulmasıydı. Nitekim Azerbaycan, kararlılıkla sürdürdüğü haklı mücadelesini zaferle sonlandırmıştır. 10 Kasım gece yarısından itibaren imzalanan Ateşkes Anlaşması ile Ermenistan işgaline son verilmiş ve Azerbaycan’ın öz toprağı olan Karabağ özgürlüğüne kavuşturulmuştur. Sayın Cumhurbaşkanımız da Sayın Putin ile ateşkesin şartları ve kalıcı olması konusunda görüşmeler gerçekleştirmiştir.
Bu çerçevede 11 Kasım’da, bölgedeki ateşkesin kontrolü ve denetimi için oluşturulacak Türk-Rus Ortak Gözetleme Merkezi’ne ilişkin mutabakat zaptı imzalanmıştır. Böylece Türkiye, anlaşmanın uygulanmasını gözetmek ve denetlemek üzere ortak barış gücünde yer alacaktır.
Ateşkes Anlaşmasındaki şartların yerine getirilmesi, işgal altındaki tüm toprakların Azerbaycan’a iade edilmesi, bölgede barış ve huzur ortamının yeniden sağlanması sürecinde de Azerbaycanlı kardeşlerimizle tek yürek olmaya devam edeceğiz.”
(Defencetürk)