Referans Medya

Provokasyon hazırlığı mı ?

Terör örgütleri virüse karşı alınan önlemleri provokasyon amaçlı kullanmaya hazırlanıyor.

07 Nisan 2020 Salı 14:55

Provokasyon hazırlığı mı ?

Referans Medya / Merve Savaş 


Terör örgütleri virüse karşı alınan önlemleri provokasyon amaçlı kullanmaya hazırlanıyor. Terör örgütü yayın organları bu süreçte etkin kullanılabilecek iletişim ağlarına yönelik çalışma yürütüyor. 

Koranavirüs pandemisi yayılmaya ve ölümcül etkisini artırmaya devam ediyor. Bir çok ülke de olduğu gibi Türkiye’de önleyici tedbirler kapsamında evde kalın uyarıları ve kısmi yasaklar devreye girdi. Bazı illegal yapılanmaların yaşanan süreci farklı yöntemlerle sabote etme ihtimaline karşı güvenlik tedbirleri artırılırken terör destekçisi bazı yayın organları ‘olağan dışı durumlar’ kodu ile iletişim ağları paylaşımında bulunuyor.

Referansmedya.com başta PKK, Tikko ve DHKP-C gibi terör oluşumlarına yakın site ve aynı amaçla açılan formlarda bu yönde yapılan paylaşımları derledi. 


Açık ve izlenebilir kanallar yerine alternatif ağlar öneriliyor
İllegal terör yapılanmaları tarafından Mobil cihazlarda( Android, İOS) veya masaüstü bilgisayarlarda yapılan bire bir görüşmeler esnasında uçtan uca şifreleme özellikli olan ve tüm meta ve verileri saklayan Signal uygulamasının tercih edilmesi isteniyor. Genel çevrimiçi toplantı/ video konferans yapılacağı zaman ise daha gelişmiş sistemlerin kullanılması öncelik arz ediyor. Anlık yazışmalar, sesli/görüntülü konuşmalar, ekran/ dosya paylaşımı için Windows, macOS ve GNU/Linux işletim sistemlerine sahip bilgisayarlarında veya İOS ve Android işletim sistemine sahip mobil cihazlarında Jitsi, Tox, RetroShare, Jami, Riot.im gibi uygulamaları tercih ediliyor. 


Ortak belge oluşturma


Terör yandaşları tarafından yayınlanan alternatif ağ bildirgesinde, bireysel veya toplu görüşmelerde ortak belgeler oluşturmak için Riseup Pad seçeneğini kullanın talimatı yer alıyor. Böylece oluşturacakları belge seçimine göre 1 gün ila 1 yıla kadar belgeleri koruma altına alınıyor. Uygulama gereği bu belgeler 1 yıl sonra otomatik olarak program tarafından siliniyor. ‘’Dosya formatları üzerine birlikte çalışmak, görüntüleme veya düzenleme modlarını aktif hale getirmek için CryptPad ‘i tercih edin. Bu uygulamanın hafızası düşük olsa da şimdilerde koronavirüs salgını nedeniyle kullanıcılarına sunduğu depolama limitini 1 gigabayta yükseltti. Ortak hesap tablosu ( Excel) üzerinde çalışma yapmak isteyenler ise EtherCalc ‘tan yararlanabilir’’ virtüel detaylar paylaşılıyor. 


Tüm detaylar düşünülüyor


Sokağa çıkma yasağının kısmi uygulaması ve daha sonraki süreçleri baz alan PKK ve benzeri terör oluşumları tarafından hazırlanan bilgi föyünde ‘Firefox’un dosya gönderim hizmeti olan Firefox Send hem web tarayıcı da hem de Android işletim sistemlerine sahip cihazlarda kullanımı talimatları mevcut. Bu uygulama 2,5 GB ‘a kadar tüm dosyaların yüklenebildiği, çevrimiçi dosya gönderme hizmetidir. Bu özelliğinden dolayı illegal yapılanma tarafından dosya indirme veya gönderme için, yüklenen dosyaların indirme sayısını ve kaç gün sonra silineceğini belirleyen ‘’ Firefox Send’den faydalanın’’ deniliyor.
İllegal yapılanmaların olası elektrik kesintileri ve benzeri hallerde yapması gerekenler ise şu başlıklarla sıralanıyor
Talimatlarında ‘’Wi-Fi ya da (TOR aracılığı ile) internet üzerinden iletişim kurmaya yardımcı olan ve internet veya Wi-Fi erişimi olmadığında da kullanabilecekleri Briar uygulamasını aktive edin. Briar bluetooth, en acil zamanlarda yaşanan kesintilerde iletişimin devam edebilmesi için bluetooth’un aktif hale getirilmesi ile çalışır’’ ibareleri yer alıyor.


Canlı yayınlara özel önem 


Terör yandaşları evde geçirilen günler esnasında üretilen bilgilerin kendi eksenleri dahilinde daha geniş kitle ile paylaşabilmesi adına canlı yayınlara özel önem veriyor ve bu çerçevede podcastlerin etkisine vurgu yapıyor.
Canlı yayın yaparken YouTube, Twitch, Facebook, Twitter ve İnstagram gibi pek çok platformun canlı yayın özelliklerini kullanan illegal yapılanmalar, bunlardan hangisini kullanacağına canlı yayın türüne bakarak veya seslenmeyi seçtikleri mecra gücüne göre hangi platformun daha uygun olduğuna karar vererek kullanım gerçekleştiriyor. Son dönemlerde revaçta olan podcast yayıncılığına ise daha fazla odaklanılıyor. Bu yayıncılığı ilk kez kullanacak olanlar işe var olan kanalları kullanarak başlıyor. Spotify, Apple Podcast, Google Podcast ve Souncloud’da bulunan podcast kanalları tercih ediliyor. Kendilerini daha doğru şekilde ifade edebilecekleri bir podcast teması bulup bir dizi yayın planı çıkartarak işe başlanıyor. Birden fazla bölümden oluşan ve her bölümde alt bir temaya değinilen 15-20 dakikalık propaganda içerikli podcastler hazırlanıyor. 


Aldıkları kayıtların ses denemelerini açık kaynak kodlu ve özgür yazılım uygulaması olan Audacity ile tamamlayan illegal terör yapılanmaları, ses kayıtlarını düzenledikten sonra ses kayıtlarını yüklemek için ise Anchor, Blubrry, Libsyn gibi bir podcast hosting servisi kullanmaktalar. Son olarak podcast yayınlama işi için ise podcast hosting servisinde tarattıkları RSS kaydı için yukarıda da belirtildiği  gibi Spotify, Apple Podcast, Google Podcast ve Souncloud platformlarından faydalanıyor.


Tüm bunlar haricinde farklı bir araya gelme şekilleri de mevcut. Facebook, WhatsApp ya da e-posta grupları oluşturma veya  belirlenen bir saatte Twitter buluşmaları yer verilen örnekler arasında yer almakta

Facebook'la Yorumla

BENZER HABERLER