Referans Medya

Lübnan'da protestolar şiddetleniyor: Emekli Askerler Dışişleri Bakanlığı'nı Bastı

Lübnanlılar, 4 Ağustos'ta Beyrut Limanı'nda meydana gelen şiddetli patlamadan sorumlu tuttukları siyasi isimleri ve yetkilileri protesto ediyor.

09 Ağustos 2020 Pazar 11:44

Lübnan'da protestolar şiddetleniyor: Emekli Askerler Dışişleri Bakanlığı'nı Bastı

Lübnanlı emekli subayların önderliğindeki bir grup eylemci Beyrut'un merkezinde Dışişleri Bakanlığı'na baskın düzenleyerek burayı "devrimin karargahı" ilan etti.

Lübnan Başbakanı Hasan Diyab, krizden etkilenen ülke için erken seçim öneren bir yasa tasarısı üzerine çalıştığını duyurdu.

Hassan Diayab televizyonda yaptığı konuşmada, tüm siyasi partileri anlaşmazlıkları bir kenara bırakıp birlikte çalışmaya çağırdı.

Diyab, siyasi yetkililere yaptığı çağrıda, yapısal reformları uygulamak iki ay görevde kalmaya hazır olduğunu söyledi.

Emekli askerler, Dışişleri Bakanlığı'nı basarak "devrimin karargahı" ilan etti

Emekli subay Sami Ramah, düzinelerce protestocunun Dışişleri Bakanlığı binasına girmesinin ardından binanın merdivenlerinde bir açıklama okuyarak "Bu otorite istifa etmeli," dedi.

Yaklaşık 200 protestocudan bazıları binaya girdi ve Lübnan Cumhurbaşkanı'nın fotoğraflarını yaktı.

Başkentin merkezindeki Şehitler Meydanı'nda bir araya gelen binlerce kişi uzun yıllardır yönetimi paylaşan siyasi grupların varlığını koruyan mezhep eksenli yönetim şekli, Cumhurbaşkanı Mişel Avn ve diğer yetkililer aleyhinde sloganlar attı.

"Hesap Günü" adıyla düzenlenen gösteride, "Beyrut Limanı'nda hayatını kaybedenler için intikam" ve "Yönetimin değişmesi için bu fırsatı kaçırmıyoruz" şeklinde slogan atan öfkeli bir grup, ekonomik kriz karşıtı gösteriler nedeniyle aylardır demir ve beton bariyerlerle kapatılan Meclis binasına ilerlemek istedi.

Polis biber gazıyla müdahale etti

Eylemciler, biber gazı kullanarak kendilerini engelleyen güvenlik güçlerine taşla karşılık verdi.

Öte yandan eylemciler, Şehitler Meydanı'nda yan yana dizilen temsili darağaçlarına Meclis Başkanı Nebih Berri ile Lübnan Hizbullahı Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın fotoğraflarını astı.

Lübnan İç Güvenlik Biriminden yapılan açıklamada, göstericilerin öfkesinin anlayışla karşılandığı ancak şiddetten uzak durmanın yanı sıra kamu ve özel mülklere zarar verilmemesi çağrısında bulunuldu.

Gösterilerde 4 kişi yaralandı

Lübnan Kızılhaçı, Meclis binası yakınlarında göstericiler ile güvenlik güçleri arasında yaşanan arbedede 4 kişinin yaralandığını ve hastanelere nakledildiğini açıkladı.

Ordudan protestoculara hitaben yapılan açıklamada, "Lübnan ordusu olarak Lübnanlıların acıları ile ülkenin içinden geçtiği zor durumu çok iyi anlıyoruz ancak her şeye rağmen eylemlerin barışçıllığını yitirmemesi gerekiyor." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada ayrıca, başkenti sarsan şiddetli patlamada ordunun da kayıplar verdiği hatırlatıldı.

Beyrut Limanı'ndaki patlamada ölenlerin sayısı 158'e yükseldi

Beyrut Limanı'nda 4 Ağustos'ta patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda önce yangın çıkmış ardından tüm Beyrut'u sarsan çok güçlü patlama meydana gelmişti.

Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, söz konusu patlamada hayatını kaybedenlerin sayısının 158'e yükseldiği, yaralı sayısının da 6 bini aştığı belirtildi.

Beyrut Valisi Mervan Abbud, Beyrut Limanı'nda meydana gelen patlamanın yol açtığı zararın 10 ila 15 milyar doları aşabileceğini belirtmişti.

Patlamadan sonra meclis üyeleri art arda istifa ediyor

Lübnan'ı derinden yaralayan patlamanın ardından, hükümeti sorumlu tutan bazı milletvekilleri tepkilerini göstermek için istifa etti.

Hristiyanları temsil eden Ketaib partisinin lideri Sami Cemayel, yaşanan felaketin ardından "yeni bir Lübnan'ın inşa edilmesi gerektiğini" savunarak kendisinin ve iki milletvekilinin bugün istifa ettiğini duyurdu. 128 sandalyeli Lübnan meclisinde Ketaib'in 3 milletvekili bulunuyordu.

Cemayel yaptığı açıklamada, "Lübnan halkı artık tarihi bir tavır almalı. Temsil ettiğiniz eski Lübnan'ın yıkıntılarından yeni bir Lübnan çıkmalı" diyerek adını vermeden Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ı eleştirdi.

Hafta içi de, milletvekilleri Marwan Hamadeh ve Paula Yacoubian, "artık ülkenin kurumlarına ve özellikle parlamentosuna güvenmediklerini vurgulayarak istifa ettiklerini duyurmuşlardı.

Avn: Bu olay Lübnan'a yönelik ablukayı kaldırdı

Ülkedeki siyasi rejimi yeniden gözden geçirme gibi değişimlerle karşı karşıya olduklarını ifade eden Avn ise, "Bu olay Lübnan'a yönelik ablukayı kaldırdı, dünya ülkeleri başkanlarının birçoğu beni arayarak maddi yardımda bulunmaya hazır olduklarını ilettiler ve yardım uçaklarını da göndermeye başladılar" diye konuşmuştu.

Facebook'la Yorumla

BENZER HABERLER