Her gün binlerce yılan, köpek, yarasa, sıçan ve kertenkele kesiyorlar
Endonezya’daki canlı hayvan pazarları saatli bomba gibi: Kasaplar haftada 6 gün boyunca vahşi doğadan toplanan yarasa, sıçan, yılan ve kertenkeleleri kesiyor
16 Mayıs 2020 Cumartesi 04:15
Endonezya'nın Kuzey Sulawesi eyaletinde yer alan Tomohon bölgesindeki kasaplar haftada 6 gün boyunca vahşi doğadan toplanan yarasa, sıçan, yılan ve kertenkeleleri kesiyor. Bazıları sokaklardan toplanmış köpekler de zaman zaman kendilerini bir satırın altında bulabiliyor.
Bu durum önceden sadece insan hakları savunucularının tepkisini çekerken, artık dünyayı saran yeni tip koronavirüsten korkanlar da seslerini yükseltiyor.
Ancak bütün itirazlara rağmen vahşi yaşam pazarları hâlâ açık. Endonezya’nın koronavirüsle mücadele gücünde yer alan uzmanlardan Wiku Adisasmito, The New York Times’e yaptığı açıklamada uyarısını tekrarladı:
"Pazar, hayvanlardaki hastalık yapıcı mikroplar için bir kafeterya gibi. Ha ateşle oynamışsınız, ha vahşi hayvanları tüketmişsiniz..."
Aralık ayında Vuhan kentinde Kovid-19 salgınının patlak vermesiyle birlikte, 2002’de başka bir tip koronavirüsten kaynaklanan SARS’ın insanlara yarasalardan geçtiği düşünülerek, Çin’deki bütün vahşi hayvan pazarlarının kapatılması için emir verilmişti.
Ancak Endonezya’da bu pazarlardan en az 7’sinin faaliyete devam ettiği bildiriliyor. Bunların açık olduğu saatler azaltılsa da, sözde gizli söylentilere göre daha küçük pazarlar tam gaz çalışıyor.
Tasikoki Vahşi Hayat Kurtarma Merkezi’nden Billy Gustafianto Lolowangi, “Saatli bomba gibi, Vuhan’daki gibi bir küresel salgının merkezi olana kadar bekleyeceğiz” dedi.
Pazarın müşterileriyse buradaki hayvanların tedavi edici özellikleri olduğunu öne sürüyor. Yarasaların astımı tedavi ettiği iddiası, Asya-Pasifik bölgesinde sık rastlanan bir safsata. Çoğunluğu Hıristiyan olan Kuzey Sulawesi eyaletinde yılan ve yarasa etlerine süpermarketlerde dahi rastlanabiliyor.
Tomohon’da 1999’dan bu yana kasaplık yapan 40 yaşındaki Roy Nangka, “Virüsten önce en popüleri yarasalardı, onu sıçanlar ve pitonlar takip ederdi. Şimdi insanlar daha çok domuz eti alıyor” diyerek bölgede yaşanan değişimi anlattı.
Independent Türkçe'de yer alan habere göre, 270 milyonu aşan nüfusuyla dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesinde, görece az koronavirüs testi yapıldı. Tespit edilen yaklaşık 16 bin vakadan bin 43’ünün yaşamını yitirmesi de bunu doğruluyor. Kovid-19, Doğu Asya’da Çin’in ardından en fazla Endonezya’da can aldı.