Referans Medya

"Guta kimyasal ölüm" 7 yaşında

Şam'ın banliyölerinden Doğu Guta'da Esed ve müttefikleri tarafından 21 Ağustos 2013 tarihinde kimyasal silahların hedefi oldu.

21 Ağustos 2020 Cuma 13:24

"Guta kimyasal ölüm" 7 yaşında

Haber: Referans Medya 

Tarihin en kanlı katliamları arasındaki yerini alan Guta'da büyük çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 1400’den fazla sivil acı içerisinde can verdi.

Rejim ve ortakları 217 kez kimyasal kullandı

 Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), katliamın 7. yılında olaya ilişkin bir rapor hazırladı. Raporda, rejim ve ortaklarının Suriye savaşı boyunca 217 kez kimyasal kullandığı,  bu saldırılardan 120'sinin  Guta'ya yönelik olduğu bilgisi paylaşıldı.

İlk defa Humus'ta kullandı

İnsan Hakları Ağı, ilk kimyasal silah saldırısının  2012 yılı Aralık ayında Humus'a bağlı Beyyada bölgesinde sonuncusunun ise 19 Mayıs 2019'da Lazkiye'ye bağlı Kebine köyüne düzenlediğini belirtti. Raporda tüm saldırı gün ve tarihleri su şekilde paylaşıldı: 


" Şam ve kırsalındaki bölgeler 102, İdlib 45, Hama 30, Halep 26, Humus 7, Dera 3, Deyrizor 3, Lazkiye ili ise 1 kez kimyasal silahlarla hedef alındı."

Etkisi yıllarca sürdü

Guta katliamının insan ve doğa üzerinde etkisi yıllarca sürdü. Bölgede yeni doğan bazı bebekler bitkiler ve hayvanlar üzerinde olağanüstü değişimler gözlendi. Sarin gazlı saldırıya maruz kalan insanlarda farklı hastalık ve semptomlar görüldü.

Suçluların cezalandırılması BM'de engelleniyor

Üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen katliamın sorumluları BM bünyesinde korunmaya devam ediyor. Çin ve Rusya'nın vetosu suçluların yargılanmasını 7 yıldır engelliyor. Resmi olarak bin 500'den fazla ölü isminin kaydedilmesine rağmen Guta konulu 6 oturum yapıldı ve olayın soruşturulması Rus ve Çin engeline takıldı.

Facebook'la Yorumla

BENZER HABERLER