Referans Medya

Fransa Esed'in amcası Hama katili Rıfat Esed'i mahkum etti

Fransız mahkeme Beşşar Esed'in amcasını mahkum etti, mal varlığına el koydu.

18 Haziran 2020 Perşembe 01:40

Fransa Esed'in amcası Hama katili Rıfat Esed'i mahkum etti

Fransız mahkemesi, Suriye’deki rejimin lideri Beşar Esed’in amcası Rıfat el Esed’e para aklamak suçundan 90 milyon Euro değerindeki malvarlığına el koyarak 4 yıl hapis cezası verdi.


Bugün (17 Haziran), Fransız mahkemesi Beşar Esed'ın amcası Rıfat el-Esed’a yolsuzluk ve kara para aklama suçlamaları ile 4 yıl hapis cezası verdi ve Fransa'daki tüm mallarına el koydu. 


90 milyon Euro mal varlığı + 10 milyon Euro ceza

Fransız mahkemede Rıfat El-Esed için dört yıl hapis cezası, Fransa'daki 90 Milyon Euro değerindeki mal varlığına el konmasına ek olarak 10 milyon Euro para cezası istedi.


Baba Hafız Esed 300 milyon ödedi

Suriye eski  Cumhurbaşkanı Yardımcısı Abdül Halim El Haddam savcılığa verdiği ifadesinde: "1984'te Hafız El-Esed'in  kardeşine 300 milyon dolar ödediğini söyledi. Haddam, o dönem Rıfat El-Esed'in kardeşi Hafız Esed’e başarısız bir darbe girişiminde bulunduğunu ve ardından Hafız Esed'in kardeşinden kurtulmak için hazineden Rıfat Esed'e 300 milyon dolar vererek ülkeden sürgün ettiğini" anlattı.


Binlerce kişinin katili


Rıfat El-Esed, 1982 yılında Beşar'ın babası olan Cumhurbaşkanı Hafız el-Esed'e karşı başlayan Müslüman Kardeşler ayaklanmasını bastıran ve 10 binlerce kişinin öldüğü Hama katliamını gerçekleştiren komutan özelliği taşıyor.


Suudi kralından hediye 

Fransız adli makamları, 1984-2016 yılları arasında Suriye'den gelen fonlarla birçok ülkede haksız yere gayrimenkul edinmiş olduğundan şüphelendi. İddiaları tekrar tekrar reddetti ve servetini Suudi kralından bir hediye olarak aldığını söyledi.

 Alınan kararla el konulacak mülkler arasında Paris'teki prestijli Avenue Foch'ta bir konak var. Rıfat'ın avukatı Benjamin Grundler gazetecilere verdiği demeçte, “Bu, haksız görünen son derece sert bir karardır. Müvekkilimin Suriye menşeili fonu yok. Tüm fonları meşrudur. Rıfat Esed, temyiz talebiyle hapse gönderilmeyecek" açıklamasında bulundu.


Rıfat El-Esed, Suriye halkının parasını zimmetine geçirme, örgütlü çeteler aracılığıyla kara para aklama gibi çeşitli suçlamalarla karşı karşıya.

Facebook'la Yorumla

BENZER HABERLER