Erteleme gerekçesi mahkemede açıklandı
ÖSYM ve YÖK, 2,5 milyon adayın gireceği YKS'nin ertelenmeme nedenini mahkemede açıkladı ve arka plan detayları paylaştı.
17 Haziran 2020 Çarşamba 13:37
Referans Medya: Miraç Şamil Atalan
ÖSYM ve YÖK, mahkemede "Salgının hazirandaki durumu öngörülebilirken temmuz ayının haziran ayına göre salgın bakımından daha güvenli olabileceğini söylemenin imkânı yoktur" şeklinde görüş belirtti.
YKS 2020'de kızı da sınava girecek olan İyi Parti İzmir Milletvekili ve TBMM Grup Başkan Vekili Müsavat Dervişoğlu'nun, YKS'nin ertelendiği 25-26 Temmuz tarihlerinden 27-28 Haziran tarihlerine geri çekilmesinin, mevcut koronavirüs salgını koşullarında kamu yararına olmadığı ve hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştay'a dava açmıştı. Dava ile ilgili bugün taraflar ilk savunmalarını yaptı.
Danıştay 8. Dairesi’nde görülen davaya, 14 Haziran Pazar günü yapılan MSÜ sınavında Kocaeli'de bir adayın koronavirüs testinin pozitif çıkması olayı da eklendi. Yaşanan bu gelişme doğrultusunda davaya, 14 öğrencinin 2 hafta süreyle karantinaya alınması, Bilim Kurulu’nun salgın uyarıları ve Sağlık Bakanlığı’nın son koronavirüs vaka sayısı da dâhil edildi. ÖSYM ve YÖK ise yaptıkları savunmada, Müsavat Dervişoğlu'nun kızının yaşı gerekçesiyle kızı adına dava açamayacağını belirtti ve davanın Medeni Kanun'a göre reddini istedi.
YÖK "Yaz aylarında motivasyon düşüyor" dedi
YÖK, mahkemede konuyla ilgili yaptığı savunmada şu ifadeleri kullandı:
"Salgın dolayısıyla YKS’yi hazirandan temmuza alsak da salgın kontrol altına alındığı için önceki doğal zamanında sınavın yapılması zorunluluğu ortaya çıktı. Öğrencilerin sınav çalışmalarına odaklanma ve motivasyonları yaz aylarında düştüğü için temmuz sonuna kadar uzatılmış bir sınav takviminin, bu anlamda öğrenciler üzerinde olumsuz bir etki yaratacağı açıktır. YKS tüm ülkede gerçekleştiriliyor. Güney illerinde 50 dereceyi bulan sıcaklıkta sınava giren öğrencilerin önemli bir güçlükle karşılaşacağı aşikar."
Mevsim şartları dikkate alındı
"Ülkemizin başta yasama ve yargı olmak üzere, birçok alanda faaliyet gösteren kurumu çalışmalarını doğal alarak mevsim koşullarının dikkate alarak düzenliyor. Eğitim sistemi de bunlardan biridir ancak içtimai hayatta en etkili olanı kuşkusuz eğitimdeki tatil zamanı tespitidir. İlk, ortaöğretim ve yükseköğretimde ara verme zamanı ülkemizin en sıcak olduğu aylar esas alınarak yapılır. Bu durum sıcağın öğrencilerin öğrenme sürecine olumsuz etkisiyle açıklanabilir."
Sonraki dönem daha belirsiz
"Salgının hazirandaki durumu öngörülebilir olarak değerlendirilirken sonraki bir tarih olan temmuz ayında salgının ne şekilde seyredeceği hususu hazirana oranla daha belirsiz bir zaman dilimine işaret etmektedir. Temmuz ayının haziran ayına göre salgın bakımından daha güvenli bir zaman dilimi olduğunu söyleme imkânı yoktur. Bu yılki sınav, geçtiğimiz yıla ve gelecek yıllara oranla avantajlı bir sınav olarak formüle edilmiş, Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu görüşleriyle koruyucu önlemler alınarak uygun şartlarda ÖSYM tarafından gerçekleştirilmesi planlanmıştır."