Referans Medya

Doğu Türkistan'da 65 yaş altı namaz kılmak yasak

Uluslararası toplumdan gelen eleştirilere cevaben, Çinli yetkililer sadece parti üyeleri ve 18 yaş altındakilerin namaz kılmasının yasakladığını ve geri kalan kişilerin namaz kılma özgürlüğünün olduğunu söylemektedir.

23 Eylül 2020 Çarşamba 12:18

Doğu Türkistan'da 65 yaş altı namaz kılmak yasak

Referans Medya: Haber Çeviri

Araştırmalarımız sonucunda Doğu Türkistan’ın Artış ilinde 65 yaş altındaki herhangi birinin namaz kılmasının yasaklandığı ve namaz kılanlara hukuki ceza uygulanacağı ortaya çıktı.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, medyanın Uygurlarla ilgili sorularına yanıt olarak Uygurların dini haklardan tam yararlandığını defalarca ileri sürmüştü. Çin medyasının yakın tarihli bir haberinde, Doğu Türkistan’da namaz kılma yasağının parti üyeleri ve 18 yaş altındakilerle sınırlı olduğu belirtilmişti.

Geçen hafta, durumdan haberdar biri radyomuza bilgi vererek, Doğu Türkistan’da namazın tamamıyla yasaklandığını ve insanların "namaz" kelimesini söylemekten bile kaçındığını ancak yetkililerin uluslararası topluma göstermek için yaşlıları bir araya getirip namaz kıldırdığını ve yaşlıların da bu teklifi endişe ve tereddütle kabul ettiklerini söyledi.

Araştırmalarımız devamında, ilgili kurumların çoğu bu konuda bilgi vermeyi reddetti. Turfan İl Diyanet İşleri Kurulu, vatandaşların namaz kılmalarına izin verilip verilmediğine dair basit bir soruya bile cevap veremedi. Artış ilinden çağrımıza cevap veren bir köy polisi, elindeki belgeler ve yürülükteki yönetmeliklere göre sadece yaşlıların namaz kılmasına izin verildiğini, genç ve orta yaşlıların namaz kılmasının yasak olduğunu belirtti. Bunun yaş sınırını sorduğumuzda, sadece 65 yaş üzerindeki kişilerin dine inanıp inanma özgürlüğünün olduğunu söyledi.

Köy polisi yine 2017'den beri yürürlükte olan bu hükümlerin atanan çalışma grubundaki din işleri sorumlusu tarafından mahalle sakinlerine iletildiğini ve polislerin sokak ve evleri devriye gezerek kontrol ettiğini, namaz kılmaya devam edenlerin ise cezalandırıldığını kaydetti.

Çağrımıza cevap veren bir çalışma grubu yetkilisi bu hükümün dini aşırılığı ortadan kaldırmak ve istikrarı korumak için uygulandığını dile getirdi. Bunun geçici olup olmadığını sorduğumuzda “Bu Çin devletinin kalıcı güvenliğini sağlamak için yürülüğe konulan uzun vadeli bir hükümdür" yanıtını verdi.

Alınan bilgilerden Doğu Türkistan’daki dini kısıtlamaların 2017'den bu yana daha da sertleşerek yeni bir çağa girdiği bilinmektedir.

Facebook'la Yorumla

BENZER HABERLER