Referans Medya

Devletin dini İslam’dır ibaresi 96 yıl önce bugün kaldırıldı

Anayasa’da yer alan ve Türkiye Cumhuriyeti’nin Dini İslam’dır ibaresi, Atatürk’ün emri ve İsmet İnönü’nün teklifiyle 1928 yılında kaldırıldı.

11 Nisan 2020 Cumartesi 17:26

Devletin dini İslam’dır ibaresi 96 yıl önce bugün kaldırıldı

Referans Medya/ Merve Savaş 

Yerine 10 yıl sonra da Laiklik maddesi eklendi.  Milli Mücadele’nin hemen ardından yazılan Teşkilatı

Esasiye ve 1924 anayasasında kayıt altına alınan Devletin Dini İslam’dır ilkesinin kaldırıldığı tarih ‘Laiklik Günü’ olarak kutlanmaya başladı. 


"Türkiye Devleti'nin dini İslam'dır" ifadesi, 9 Nisan 1928 ‘de TBMM’ye sunulan teklif ile kaldırıldı. Anayasası'nın 2. maddesinde yer alan değişiklik ile Mecliste Allah adına yapılan yemin metni de değiştirildi. 


Yeni metinde Milletvekili yeminin "Vallahi" yerine "Namusum üzerine söz veririm" şeklinde okunması karara bağlandı. 


İlk adım hilafetin ilgası oldu


 Mustafa Kemal ve arkadaşları süreci 1924 yılında Halifeliği ilga ederk başlattı. 3 Mart 1924 günü, 429 Sayılı Kanunla, ‘’Şer’iyye ve Evkaf ve Erkan-ı Harbiye-i Umumiye’’ vekâletlerinin kaldırılması, 430 Sayılı ünlü ‘’Tevhid-i Tedrisat Kanunu‘’ ile İslami esaslar önemli oranda toplum devlet işleyişinden uzaklaştırıldı. Seküler değişimin önü açıldı. 


 20 Nisan 1924 ‘te, Halifeliğin kaldırılmasından bir buçuk ay sonra, Türkiye’nin en uzun süre yürürlükte kalacak Anayasası kabul edildi. Bu Anayasa’da o dönem kalmasına göz yumulan 2. Madde de yer alan “Türkiye Devletinin dini, Din-i İslam’dır” ibaresi verdiği rahatsızlığa rağmen 4 yıl daha Anayasa’daki yerini korudu. O dönem 1924 Anayasa’sında 70. Madde ‘’vicdan’’ , 75. Madde ise ‘’din ve ibadet özgürlüklerini’’ güvence altına almaktadır’ kaydına rağmen yeterince Laik unsur barındırmadığı gerekçesiyle 1928 yılında ise tamamen iptal edildi. M. Kemal ve ekibi 5 Şubat 1937 tarihinde Anayasanın 2. Maddesini sil baştan yazarak, Türkiye Devletinin laik olduğunu ilan etti.

Facebook'la Yorumla

BENZER HABERLER