Binlerce sivile işkence yaptılar
Uluslararası Af Örgütü ‘’ Esad rejiminin eski yetkililerinin Almanya'da yargılanması "tarihi bir adım’’ dedi
23 Nisan 2020 Perşembe 20:18
Referans Medya [Fuat DURMUŞ]
Almanya'da tarihi yargılama başladı
Uluslararası Af Örgütü ‘’ Esad rejiminin eski yetkililerinin Almanya'da yargılanması "tarihi bir adım’’ dedi
Suriye rejimi adına güvenlik görevlisi olarak çalışan Enver Raslan ve Suriyeli, İyad Garib'in insanlığa karşı suç işlnmiş suçlar kapsamında yargılanmasına başlandı. Almanya'nın Koblenz şehrinde yapılan ilk duruşma 9 yıllık iç savaş döneminde yaşanan tüm işkence suçları açısından ilk uluslararası yargı süreci olma özelliği taşıyor.
Uluslararası Af Örgütü Tecavüz ve cinsel şiddet de dâhil olmak üzere işkence suçları işlediği bildirilen Anver Raslan ve işkence yapmakla suçlanan İyad Garib’in yargılanmasının Almanya'nın Koblenz Yüksek Bölge Mahkemesi'nde görüneceğini açıkladı.
Tarihi bir adım
Örgütün Orta Doğu Araştırma Direktörü Lynn Maalouf, "Bu duruşma, Suriye rejimi hapishanelerinde ve gözaltı merkezlerinde gözaltına alınan, işkence gören ve yasa dışı bir şekilde öldürülen on binlerce insanın adalet mücadelesinde tarihi bir adımdır." Dedi.
Maalouf, "Uluslararası Af Örgütü ayrıca, tüm ülkeleri Almanya'nın uluslararası hukuka aykırı suçlar ve insanlığa karşı suç işlediğinden şüphelenilen kişilere karşı başlatmış olduğu prosedürün benzerini başlatmaya davet ediyor’’ dedi.
Uluslararası Af Örgütü, Rejimin sistematik uygulamalarını, hapishanelerinde keyfi gözaltı, işkence ve insanlık dışı koşulları ve sahte davalardan sonra yargısız infazları belgeledi.
Binlerce sivile işkence yaptılar
Geçtiğimiz yıl Almanya'da yakalanan iki şahıs hakkında Şam yakınlarındaki el-Hatip ya da 251. kol olarak bilinen bir tutukevinde işkence gördüklerini ileri süren Suriyeli mültecilerin tanıklıkları dinlenecek.
Federal savcılar, 57 yaşındaki Enver R.'nin söz konusu merkezin yöneticisi olduğunu, bu nedenle burada tutulan en az 58 kişiye işlene insanlık suçları, tecavüz ve cinayetten sorumlu olduğunu belirtiyor. Hazırlanan iddianamede Enver R. 4 binin üzerinde işkence vakasından sorumlu olmakla itham ediliyor.
Mahkeme aylarca sürebilir
43 yaşındaki Eyad A. ise protestocuları tutuklayıp 251. kola getiren polis ekibinin içinde olmakla suçlanıyor.
Dava dosyasında Alman yasaları gereği en az 9 kişi işkence gördükleri gerekçesiyle şikayetçi sıfatı ile yer alıyor. Öte yanda çok sayıda kişi de mahkeme sürecinde tanık olarak dinlenecek. Tanık ve şikayetçiler Avrupa Anayasa ve İnsan Hakları Merkezi tarafından destekleniyor.
Suçlu bulunması halinde Enver R. ömür boyu hapis cezasyına çarptırılabilecek. Eyad A. ise insanlık suçları işlenmesine dolaylı olarak katkıda bulunmaktan 15 yıla kadar hapis cezası alabilecek.
Suriye'yi kendi istekleri ile terkederek Almanya'ya gelen davalılar yakalandıkları 2019 şubat ayından bu yana tutuklu bulunuyorlar. Aylar sürmesi beklenen dava öncesi savunma avukatları herhangi bir açıklamada bulunmadı.