'Baskı Yasası'na sivil toplum kuruluşlarından tepki
Kitle imha silahlarının yayılması ile terörizmin finansmanının önlenmesi başlığıyla TBMM gündemine getirilecek yasa tasarısı hakkında sivil toplum kuruluşları bugün bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
22 Aralık 2020 Salı 20:11
Geçtiğimiz günlerde gönüllü kuruluşların faaliyetlerinin keyfi biçimde daraltılmasına yönelik son derece muğlak içeriklerle oluşturulmuş bir yasa tasarısı TBMM gündemine getirildi. Kitle imha silahlarının yayılması ile terörizmin finansmanının önlenmesi başlığıyla hazırlanıp Meclis Adalet Komisyonundan geçen madde bu hafta Genel Kurul’da tartışılacak.
Özgür-Der, Mazlum-Der, Akdav, İHH, Hukukçular Derneği, Umran Hareketi, Medeniyet Vakfı ve İstikamet Vakfı gibi sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle hazırlanan basın bildirisi Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya, Mazlum-Der Cezaevi komisyon üyesi Av. Kaya Kartal ve Akdav Genel Başkanı Ahmet Çamurluoğlu’nun katıldığı basın toplantısı ile yasanın olumsuz etkileri dile getirilerek kamuoyu ve basın ile paylaşıldı.
Basın açıklamasında yasanın içerdiği maddeler dile getirilerek yasa kapsamında sivil toplum kuruluşlarına uygulanabilecek kısıtlamalar dile getirilerek yasanın içerik olarak sorunlu olduğu ve yasalaşmaması gerektiği beyan edildi.
Kitle imha silahlarının yayılması ile terörizmin finansmanının önlenmesi başlığıyla hazırlanan yasa tasarısının yardım kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarını yıpratıcı etkisi ile ilgili basın toplantısında şunlar kaydedildi.
Mazlum-Der yöneticisi avukat Kaya Kartal, “Mecliste tartışılacak yasa ile beraber sivil toplum kuruluşlarının yardım faaliyetleri kontrol edilebilecek, sivil toplum kuruluşunun görevleri askıya alınabilecek, basit bir soruşturma ile sivil toplum kuruluşu üyesinin sivil toplum kuruluşundan uzaklaştırılması mümkün hale gelecek, kayyum atanması ve gerekli görüldüğü takdirde ise sivil toplum kuruluşunun toptan kapatılması veya geçici olarak durdurulması mümkün hale gelecektir.” dedi.
Yasanın maddelerini açıklayarak okuyan Kaya Kartal konuşmasına, “Soruşturma ve kovuşturmaların, gizli tanık yolu ile gerçekleştirilebileceğini ve bunun doğuracağı risklerin de apaçık ortada olduğunu görebiliyoruz” ifadelerini ekledi.
Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya yasanın muğlaklığına ve çıkarılması planlanan yasanın yardım faaliyetlerinin terör ile iltisaklandırılmasının yolunun açılabileceğine dikkat çektiği konuşmasında, “Özellikle yurtdışına yardım yapılması bu yasa ile daha çok gündeme gelecektir.” dedi.
Kaya konuşmasında “Türkiye son yıllarda milli gelirine oranla dünyada en çok yardım yapan ülke olmakla övünüyor. Hem devlet olarak hem de sivil toplum olarak. Biz bu konuda iftihar ediyoruz. Arakan’dan Filistin’e, Afrika’dan Suriye’ye dünyanın her yerine Türkiyeli Müslümanlar ellerindeki avuçlarındakileri sürekli olarak yardım olarak bağışlıyorlar. Peki bu nasıl mümkün oluyor? Bunlar bir takım organizasyonlar, kuruluşlar sayesinde mümkün oluyor. Siz şimdi bütün bu kuruluşları çok ciddi anlamda baskı altına alacak düzenleme getiriyorsunuz. Daha önce bildirim yeterken şimdi mülki amirin izni lazım diyorsunuz. Mülki amirler kimler? Nasıl bir işleyişle karar verirler? Ne tür kaprisleri vardır ve ne tür inisiyatif almak isterler bunları bilmiyoruz. Bunlarla ilgili ne tür sıkıntılarla da karşılaşacağımızı bilmiyoruz. Zaten yardımlar konusunda uluslararası bir baskı varken sizin bu yasanızla beraber örneğin Filistin’deki şehitlere yapılan yardımlar üzerinden -şu anki uluslararası mantığa göre- çok rahatlıkla suç işliyor gibi görünebilirsiniz. Suç kapsamına dahil edilebilirsiniz. Bu konuda yaftalanabilir hatta damgalanabilirsiniz. Çıkarılması planlanan bu kanunlarla -uluslararası güçlerin zaten sizin de kanunlarınız böyle söylüyor bunu uygulamalısınız demesi ile- beraber bunları tutuklayın yargılayın demesi sizi ciddi hukuksuzluklarla karşı karşıya bırakacaktır. Bu yasa tasarısı ile gördüğümüz üzere suç olmasa dahi suçlu gösterilebilir sivil toplum kuruluşları. Suç teşkil eden bir durum yokken dahi yaptırıma maruz kalınabilir. Dolayısıyla burada çıkarılmaya çalışılan ‘yasanın’ işin yanlış olduğunu, tehlikeli ve riskli olduğunu söyleyebiliriz. Hiçbir güvencesinin olmadığını ve bu yanlıştan dönülmesini talep ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Kaya geçmişte uluslararası devletler ve kuruluşların yaptığının bir benzerinin Türkiye'de bu yasa ile olabileceğini hatırlattı.
Yasin El Kadı 11 Eylül’den sonra BM Güvenlik Konseyi’nin ‘Terörü Finanse Edenler‘ listesine girmişti. Kadı’nın tüm dünyadaki mal varlığına el konulmuştu. Açtığı davaları kazanan Kadı’nın adı daha sonra terör listelerinden çıkarılmıştı. Türkiye’de de Erdoğan, El Kadı’yı “Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen bir Suudi işadamı” diye tanıtmış ve birileri de Erdoğan’a Kadı üzerinden yaptırım uygulamak istemişti.
17/25 Aralık darbe sürecinde yaşanan bu olayları değerlendiren Rıdvan Kaya süreci hatırlattıktan sonra, “Yasin El Kadı ile Erdoğan’a bağlantı kurmak isteyenler El Kadı’nın uluslararası düzeyde bir şüpheli olduğunu belirterek Erdoğan’a yaptırım uygulamak istiyorlardı. Elde somut bilgi ve belge olmadan hem de. Birileri bunun üzerinden Erdoğan’a kadar tutuklama kampanyası oluşturmaya çalıştılar. Şimdi siz bunları yaşamışsınız. Yeni yeni isimler, kuruluşlar, örgütler ve yapıları aynı yöntemle -soruşturmalar ile- mahkum edilmesine yönelik bir benzerini bugün de siz yapıyorsunuz. Bugün de siz bu yasa tasarısı ile birilerine malzeme hazırlamış oluyorsunuz. Bu gerçekten akılalmaz bir basiretsizliktir.” dedi.
Akdav Genel Başkanı Ahmet Çamurluoğlu da yasanın içeriğinin muğlak ifadeler ile oluşturulduğunu ve yasanın sivil topluma getireceği sıkıntıları belirterek şu sözleri sarfetti, “Türkiye’de yaşayanlar olarak şunu biliyoruz ki birçok kanun maddesi ile birçok kişi mağdur edildi. Bizde buna 28 Şubat sürecinde şahit olduk. Bu kanun teklifi ile de getirilmek istenen düzenleme hem devletin hem de sivil toplumun devlet eliyle ayaklarına kurşun sıkılmasıdır. Mazlumlardan yana tavır alan Türkiye’deki yardımseverler bundan sonrada -bu yasanın ardından- yardımlarını sürdürecekler. Hangi şart hangi kanun maddesi olursa olsun bu yardımlarını devam ettirmeye çalışacaklar. Ancak bunları oldukça muğlak ifadeler ile birilerinin karar almasına bırakmak yardım faaliyeti yürüten kuruluşların yardım faaliyetlerini yürütmelerini tedirgin hale getirecektir. Nihayetinde sivil toplum kuruluşlarını da bir siyasi parti gibi düşünürsek aynı muğlak ifadelerle siyasi partilerin de ne tür mağduriyetler yaşadığını -parti kapatmalarına kadar- bilfiil şu an iktidarda olan arkadaşlarımız yaşadılar. Bu çalışmaları yapacak olanlar bugünden sonra da yapacaklar ise bu konuda yapılmaya çalışılan yasaya karşı da ses çıkarmalıdırlar. Biz bu anlamda buradayız. Bu yanlış atılan adıma karşı çıkıyoruz ve atılan adımdan bir an önce dönülmesini talep ediyoruz.” dedi.
Yapılan açıklamaların ardından basın açıklaması okunarak basın toplantısı sonlandırıldı.
Basın bildirisinin tam metni,
HAKSÖZHABER