Referans Medya

Adalet Bakanlığı'ndan şaşırtan iade talebi

Sivas davasında mağdurların uğradığı haksızlığı gidermesi beklenen Adalet Bakanlığı, Almanya’nın iade etmeyi kabul etmediği Sivas davası sanığını ısrarla geri alma çabasıyla yeni mağduriyetler mi hedefliyor?

08 Eylül 2020 Salı 15:43

Adalet Bakanlığı'ndan şaşırtan iade talebi

Sivas davası 28 Şubat sürecinin sembol davalarından biri ve tam 27 yıldır haksız mahkumiyet kararlarıyla acı çeken mahpuslar ve ailelerinin feryatları sürüyor. Doğrusu yetkililerden bu acıyı dindirecek adımlar beklerken yeni mağduriyet üretme çabalarıyla karşı karşıya kalmak çok enteresan bir durum oluşturuyor. 

Sivas davasında delilsiz, yalancı şahitlerle ve zorbaca yargılamalar neticesinde mahkum edilen sanıklardan birçoğu yıllardır hapiste çürümeye terk edilmişken, kimi sanıklar ise ülke dışına kaçabildiler. Bu kişilerden bazıları süreç içinde Almanya’da iltica hakkı elde ederek bu ülkeye yerleştiler. Önceki dönemlerde Türkiye devleti adına bu kişilerin iade edilmelerine dair birçok başvuru yapıldı ama Almanya devleti Sivas davasında yapılan yargılamaların usule uygun olmadığını belirterek Türkiye’nin başvurularını geri çevirdi. 

Şimdi yine bir iade başvurusu gündemde. Cumhuriyet’te yayınlanan haberde yer alan bilgilere göre Türkiye devleti ısrarla Murat Sonkur’un iade edilmesi talebinde bulunuyor. Almanya Federal Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ise, 23 Temmuz 2020’de gönderdiği notada, Sonkur’un iadesinin onaylanmasının ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilmesi ihtimali bulunması nedeniyle mümkün olmadığını bildiriyor. 

Bu gelişme üzerine Adalet Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü Suçluların İadesi ve Hükümlü Nakil Bürosu Daire Başkanı Bayram Erdaş, Dışişleri Bakanlığı’na 27 Ağustos’ta “İvedi” notuyla bir yazı gönderiyor. Yazıda, Almanya yetkili makamlarıyla yeniden irtibata geçilerek, Murat Sonkur’un iade talebine ilişkin kararın bir kez daha değerlendirilmesi talebinde bulunulması isteniyor. Yine bu yazıda Almanya adli makamlarınca verilen kararın kesinleşip kesinleşmediği, kesinleşmediyse karara karşı gidilebilecek itiraz yolları hususunda bilgi verilmesi talep ediliyor. 

Adalet Bakanlığı’nın yazısında, sanık Murat Sonkur’un iadesinin talep edilmesine esas teşkil eden suçun “Anayasal Düzeni Zorla Bozmaya Kalkışmak” suçu olduğu ve muhteviyatında bir terör suçu olduğuna dair iddialar da eksik edilmiyor. İade talebinin reddedilmesinin kabul edilemezliğinin vurgulandığı aynı yazıda “Söz konusu kararın, uluslarası sözleşme hükümleri ve terörizme karşı uluslararası işbirliği anlayışı ile bağdaşmadığı da aşikardır” deniliyor. 

Yarın Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye devam edecek olan Sivas davasında firari sanıklar Murat Sonkur, Ethem Ceylan ve Murat Karataş hakkındaki kararların 2023’te zaman aşımından düşmesi bekleniyor

Haksöz Haber

Facebook'la Yorumla

BENZER HABERLER