ABD Temsilcisi PKK'ya güvence verdi: Türkiye operasyon yapmayacak
Jeffrey Suriyeli Kürt liderlere Türkiye’nin yeni bir operasyon yapmayacağı konusunda güvence verdi
23 Eylül 2020 Çarşamba 12:22
Anadolu Ajansı’nın (AA) yerel kaynaklara dayandırarak verdiği haberine göre ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Türkiye’nin artık Suriye’nin kuzeydoğusunda YPG’ye karşı yeni bir operasyon düzenlemeyeceğini iddia etti. Kaynaklar, Jeffrey’nin son iki gündür Suriye’ye yaptığı ziyarette YPG’ye Türkiye’nin artık bölgede askeri operasyon başlatmayacağına dair güvence verdiğini söyledi. Jeffrey, Haseke ve Deyr-i Zor şehirlerini ziyaretinde YPG’nin askeri konseyi ve yerel meclis üyeleriyle görüştü.
Söz konusu görüşmelerde, Deyr-i Zor sakinlerine gerekli hizmetlerin verilmesiyle birlikte güvenlik ve huzurun sağlanması gerektiğini vurguladı.
James Jeffrey, ülkesinin Suriye halkının son yıllarda yaptığı büyük fedakarlıkları, özellikle de terör örgütü DEAŞ ile mücadelede canlarını feda edenleri takdir ettiğini dile getirdi.
DEAŞ’ın kalıcı bir şekilde yenilmesini sağlamak için sürekli işbirliği ve koordinasyonun sürmesinin yanı sıra kurtarılmış bölgelere insani ve istikrar yardımı ulaştırma ihtiyacının altını çizdi.
Jeffrey, ABD’nin DEAŞ’ın yeniden geri dönmemesini sağlamak ve BM kararı (2254) uyarınca Suriye çatışmasına barışçıl bir çözüm elde etmek amacıyla askeri ve sivil çabaları koordine etmek için sahadaki ortaklarla yakın ilişki içinde kalacağını vurguladı.
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın sitesine göre Jeffrey, geçtiğimiz Pazar günü Suriye Özel Elçisi Joel Rayburn eşliğinde Suriye’nin kuzeydoğusunu ziyaret ederek, PKK liderleriyle ayrı ayrı görüşmeler yaptı ve sahadaki ortaklarla siyasi ve askeri işbirliğini sürdürme sözü verdi.
Jeffrey ayrıca Suriye Demokratik Birlik Partisi (PYD) liderliğindeki Kürt Ulusal Birlik Partileri (PYNK) ve Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) liderleriyle de görüştü.
Söz konusu görüşmelerde, Kürt görüşmelerinin başarısının önemi, Kürtlerin siyasi sürece ve Anayasa Komitesi’ne katılımının gerekliliği ve Suriyeli muhalif güçlerin seferberliği konularına odaklanıldı.
Toplantıya katılan kaynaklara göre Jeffrey ve Rayburn, Rakka, Deyr-i Zor, Menbiç ve Tabka’da Arap aşiret liderleri ve şeyhlerle bir araya geldi.
Deyr-i Zor’un doğu kırsalında, sahada durumun kötüleşmesinin ele alınan görüşmelerde Jeffrey, Washington ve Uluslararası Koalisyon ülkelerinin iç barışı koruma ve istikrar çabalarına destek vermeye devam edeceğini ifade etti.
Begdaş’tan toplantı yorumları
Bu bağlamda, Suriye Demokratik Birlik Partisi yönetim kurulu üyesi Sema Begdaş, Jeffrey, Rayburn ve üst düzey ABD Dışişleri Bakanlığı personeliyle Uluslararası Koalisyon’un Haseke’deki askeri üssünde yaptıkları toplantının bir buçuk saat sürdüğünü bildirdi.
Begdaş, “Jeffrey, ABD Başkanı Donald Trump’ın Barış Pınarı harekatından sonra Erdoğan ile operasyon kapsamında kontrol ettiği alanların dışındaki yeni bölgelere girmeme konusunda anlaştığını ve Ankara’nın herhangi bir adım atması halinde Washington’un ekonomik yaptırımlar uygulayacağını söyledi” dedi.
Kürt lidere göre Jeffrey, Suriye kriziyle ilgili uluslararası forum ve müzakerelerde Suriye Kürtlerini temsil etmede önemli bir rol oynayacak siyasi bir referans oluşturmayı amaçlayan Kürt görüşmelerinde onları desteklediğini söyledi.
Begdaş’a ayrıca, “Jeffrey Suriye halkının bir parçası olan Kürt halkını temsil ettiğimizi, bu diyalogun siyasi çözümün bir parçası olduğunu ve bu anlaşmanın Suriye krizinin çözümü ve BM kararının (2254) uygulanması için bir giriş noktası olacağını vurguladı” ifadelerini kullandı.
Begdaş, 6 aydır ABD himayesinde devam eden Kürt müzakereleri hakkında ise şu açıklamayı yaptı;
“Siyasi referans ve oranlarını bitirdik. Her bir partinin yüzde 40'ı ve yüzde 20'si iki taraf arasında oybirliği ile kalan bağımsız partilere ve kişilere koltuklarını bırakıldı. Şu anda Kürt Özerk Yönetim Konseyi'nin dahil edilmesi için bir mekanizma tartışıyoruz. Henüz güvenlik ve askeri konuları tartışmak için harekete geçmedik.”
Begdaş’a göre Kürt Ulusal Birlik Partileri (PYNK) ve Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) arasında kurulacak Kürt Yüksek Otoritesi’ne 6 ana görev verildi.
Bunların başında, ulusal ve uluslararası forumlarda Suriye Kürtlerini temsil etmek ve çalışma stratejilerini ve birleşik siyasi vizyonlarını oluşturmak gelirken, yerel yönetimleri, askeri kuvvetleri ve güvenlik hizmetlerini denetlemek ile bölgedeki sivil yönetime katılımlarının önünü açmak için diğer bileşenlerle diyalog başlatmak da yer alıyor.
Türkiye’ye yakın Suriyeli grupların kontrolündeki bölgelerde özel komitelerin oluşturulması ve yerinden edilmişler ile Afrin, Rasulayn ve Tel Abyad gibi bölgelerde yaşayan insanlarının evlerine nasıl döneceği konusu da otoritenin görevleri arasında bulunuyor.
Sama Begdaş konuşmasının sonunda, “ABD’li diplomatlara, bu diyalogların ayrılık amacı taşımadığını, Suriye topraklarının birliğini koruyacağımızı, anlaşmanın anayasal ve siyasi süreç platformlarına katılarak karmaşık durumun çözümüne ve siyasi sürecin ilerlemesine katkı sağlayacağını ilettik” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’deki krize karşı Birleşmiş Milletler (BM) kararları çerçevesinde çözüm çağrısında bulundu.
Erdoğan, çözüm çağrısı
Erdoğan, BM Genel Kurulu’nun video konferans aracılığıyla dün düzenlenen 75. oturumunda yayınlanan videosunda, “Uluslararası toplum olarak Suriye meselesine kalıcı çözüm bulamayız. Suriye’deki ihtilafın BMGK’nın 2254 sayılı kararındaki yol haritası temelinde çözülmesi öncelik olmalıdır” şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı ayrıca “Tıpkı DEAŞ gibi Irak’ta yuvalanan PKK terör örgütünün kökünü kazıma konusunda uluslararası toplum ve bu ülkeden samimi işbirliği bekliyoruz” sözleri ile çağrıda bulundu.