Hamas’ın askeri kanadı Kassam Tugayları’nın füze üretme ve geliştirme serüveninin anlatıldığı belgeselde şaşırtıcı bilgiler yer alıyor. Siyonist işgale karşı kahramanca direnen Kassam Tugayları kuşatmaya ve imkansızlıklara rağmen çok önemli başarılara imza atmakta. Son haftalarda İsrail’e yönelik etkili füze saldırılarıyla da Dünya genelinde oldukça ses getirmişlerdi.
Kassam Tugayları’nın dünden bugüne İsrail’e yönelik düzenlediği füze saldırılarının kronolojik gelişimi yer alıyor.
2001: Kassam Tugayları ilk füzesini 2001’de üretti. 3 km menzile sahip bu füzeyle işgal altındaki Sderot şehri vuruldu.
2008: Kassam Tugayları 17 km menzile sahip “Kassam 3’’ füzesini üretti.
2012: Kassam Tugayları, en önemli komutanlarından biri olan Ahmed Cabari’nin suikastle şehid edilmesine misilleme olarak Telaviv ve Kudüs’teki Siyonist işgalcileri 80 km menzile sahip “M-75’’ füzesiyle vurdu.
2014: Kassam Tugayları 160 km menzile sahip “R-160’’ füzesiyle işgal altındaki Hayfa şehrini vurdu.
Kassam Tugayı komutanlarının konuştuğu belgeselde, Hamas'ın silah ve mühimmat üretim faaliyetine ilişkin şu bilgiler paylaşılıyor:
"Bu enkaz altında, patlamamış İsrail füzeleri ve mermileri var. Direnişin silahları için yeni bir kaynak haline geldiler. Kassam Tugayları, İsrail savaşının füze kalıntılarını modern hale getirmek için çok aşamalı bir proje ortaya koyuyor. Başlangıçta, bu cephaneleri harap olmuş evlerden ve tarlalardan toplamaya karar verdik, çünkü bu cephaneler bölge sakinlerinin ve çiftçilerin yaşamları için doğrudan bir tehdit oluşturuyordu. Mühendislik Birliğindeki kardeşlerimiz tarafından bir miktar cephane biriktirildi.’’
Kassam Tugayları Mühendislik Kolordusu Komutanı Ebu Salman: "2014 savaşından sonra, Mühendislik Kolordusu Gazze Şeridi boyunca birçok mühimmatla uğraştı; bombalar, mayınlar, patlayıcı cihazlar ve 155 mm Obüs mermileri. Her biri 470 kilogram içeren 84 bomba, TNT'den daha güçlü, oldukça patlayıcı bir malzeme. Tüm patlamamış mühimmatları inceleyerek başladık. Uzman mühendislerden oluşan bir komite kurduk. Stratejimiz bu mühimmatları geri dönüştürmek ve tüm parçalarını en iyi şekilde kullanmaktı. Bizim fikrimiz bu krizi bir fırsata çevirmekti.
İsrail’e ait patlamamış top ve bombaların toplanması.
"Patlamayan İsrail mermilerinin ıslahı kolay bir iş değil. Bu karmaşık üretim projesinde birkaç şehit verildi. Bu projenin öncülerinden ve denetçilerinden İbrahim Ebu El-Naja, en önemli şehitlerden biri. İsrail mermilerindeki patlayıcıları yeniden kullanma planı ilerlerken, İsrail'in 2005 yılında çekildiği yerleşim bölgelerinde uzun su borusu hatları gömülü bulundu.Bu keşif niteliksel bir sıçrama oldu. İsrail sınırından batıda kurtarılmış yerleşim yerlerinden doğuya doğru uzanan bu borular gözlerden gizlenmişti. Yıllarca Filistin sularının çalınmasında İsrail için kullanıldı.’’
Ebu İbrahim: "Toprağın altında çok miktarda kalın metal boru bulduk. Gazze'nin yeraltı sularını çalmak ve işgal edilen topraklara pompalamak için kullanılan bir ağın parçasıydı. Bu ağın planlarını keşfettik ve sonra toprağı kazdık ve silah sanayimizde kullanılabilmeleri için boruları çıkardık."
"Bu belgeselde, uzun menzilli Kassam füzelerini üreten atölyelerden birinden özel görüntüler elde ettik. Bu füzeler, menzillerinde, hassasiyetlerinde ve yıkıcı güçlerinde belirgin gelişmeler kaydetti. Bu görüntüler, modern füzelerin patlamamış olanların geri dönüştürülmesiyle üretildiğini gösteriyor. İsrail kabukları, içerdikleri patlayıcılar ve bulunan su boruları.Kassam Tugayları, Mayıs 2019'da Gazze'nin tanık olduğu tırmanışta İsrail hedeflerine doğru fırlatılan bu füze kümesinin, 2014 savaşından kalma İsrail mermilerinin kalıntılarından üretilen füzeler olduğunu ilk kez ortaya koydu.’’
Kassam Tugayları'nın Kurbağa Adamlar Birimi, Gazze Denizi'nde [1. Dünya Savaşı Sırasında) Batan İki İngiliz Savaş Gemisinin Enkazını ve kovan buldu.
Ebu Musa : "Üzerinde çeşitli toplar bulunan büyük bir metal yapı bulduk. Bunların askeri bir gemi enkazı olduğu ortaya çıktı. Konuyu araştırmak ve bu keşifle ilgili sırları ortaya çıkarmak için profesyonel bir komite oluşturuldu. O geminin etrafındaki arama alanını genişletmeye karar verdik. Yaklaşık 800 metre ötede daha küçük, başka bir gemi bulduk. Bu iki gemide, top mermileriyle dolu odalar bulduk. Kardeşlerimizin talimatları doğrultusunda, gemiyi çıkarmaya başladık. Mermiler emniyete alınmıştı ve fünyeleri yoktu. Bu, onları enkaz halindeki gemilerden çıkarmamızı kolaylaştırdı. Ancak çok fazla top mermisi ve çok ağır oldukları için onları çıkarmak çok çaba ve zamanımızı aldı."
Kassam Tugayları Mühendislik Kolordusu Komutanı Ebu Salman: "İngiliz gemileri çeşitli türlerde toplarla donatılmıştı. En büyüğü 233 mm top. 138 kilogram ağırlığında çelik mermileri vardı. Bu toplar kıyıdaki hedefleri için kullanılmış. Her bir mermi 60 mm kalınlığında demirden ve İngiltere'de yapılmıştır yapılmış. Bu mermiler, toplardan vurulmak üzere ve çelik muhafazalı olmaları nedeniyle çok değerli ve benzersizdir. Kuşatma nedeniyle Gazze'de çelik bulmak imkansızdır."
"Bu atölyede, Kassam Tugaylarının mühendislik ve üretim biriminin adamları, yeni füzelerde kullanılmak üzere İngiliz mermilerini hazırlamak için çalıştılar. Bu tür yüzlerce füze vardı. İngiliz mermilerinin keşfi harikaydı. İsrail'in demir ve çeliğin Gazze'ye girmesini engelleyen yasağına karşı büyük başarı."
Ebu İbrahim: "Karada ve denizde aralıksız arama çalışmaları sonucunda yüzlerce mühimmat ve savaş başlığı, onlarca ton patlayıcı ve ateşleyici gaz biriktirdik. Binlerce roket üretmek için yeterli borumuz var."
Haksozhaber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.