Tüm süreç 10 Nisan akşamı ilk olarak sosyal medyada ve hemen ardından basın organlarında duyurulan sokağa çıkma yasağı bildirisiyle sıfırlandı.
Binlerce kişi sokağa fırladı, market, fırın, kuruyemişçi ve su bayileri önünde uzun kuyruklar oluşurken bir çok yerde seyyar semt pazarları kuruldu. Hiçbir tedbirin olmadığı alışveriş hengamesi 2 saat sürdü ve gece boyu bir çok araç kazası ve kavga yaşandı.
Soylu’nun açıklaması tansiyonu düşürmedi
Türkiye geneli tüm büyükşehirler ve Zonguldak’ı kapsayan sokağa çıkma yasağı ilanı ile yüzbinlerce kişi sokağa akın etti. İlk dakikadan itibaren paniğe dönüşen yasak ilanı ile yasağın kapsam alanına girmeyen il ve ilçelerde de hareketliliğin yaşandığı görüldü. İçişleri Bakanlığı’nın ilerleyen dakikalarda fırın, eczane ve sağlık kurumları, benzinlikler başta olmak üzere bir çok alanda hizmetlerin devam edeceğini duyurdu. İçişleri Bakanı’nın açıklaması da tansiyonu düşürmedi ve saat 24.00’e dek alışverişler, sokak hareketliliği sürdü.
Tepki yağdı
İnternet ortamında paylaşılan görüntüler ve yasaktan 2 saat önce yapılan duyuru büyük tepki gördü. İçişleri Bakanı Soylu, yasak bildirisinin daha önce yayınlanması durumunda daha olumsuz manzaralarla karşılaşılabileceğini savundu. Başta Kılıçdaroğlu, Davutoğlu, Akşener olmak üzere muhalif cepheden açıklamanın zamanlamasına yönelik büyük eleştiri geldi. Ayrıca sosyal medya üzerinden yapılan yorumlarda kararın doğru ancak uygulamanın yanlış olduğu görüşü öne çıktı.
Fransa örneği korkuttu
Fransa’da ilk yasağın 2 gün olarak duyurulması ve ardından sürenin uzatılması 10 Nisan gecesi yaşanan görüntülerin gerekçesi olarak öne sürülüyor. Medya ya düşen, içki sıraları ve pasta, kuruyemiş, kola, çuvalla patates ve onlarca ekmek sırtlayan görüntüler alay konusu oldu. Ayrıca birkaç metrekarelik alanda sıkışan insan görüntüleri de virüse davetiye çıkaran ihmal olarak ön plana çıktı. Yapılan yorumlarda önümüzde ki günlerde bugün yaşanan olaylardan dolayı salgının yayılım hızını artacağı kaydedildi.
İşte İçişleri Bakanlığı Genelgesi :
1- 10.04.2020 tarihi saat 24:00'den 12.04.2020 tarihi saat 24:00 arasında aşağıda belirtilecek istisnalar hariç olmak üzere Büyükşehir statüsündeki 30 ilimiz (Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van) ile Zonguldak il sınırları içinde bulunan tüm vatandaşlarımızın sokağa çıkmaları yasaklanacaktır.
2- AÇIK OLACAK İŞYERİ, İŞLETME VE KURUMLAR
a) Ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve/veya unlu mamül ruhsatlı işyerleri,
b) Tüm sağlık ürünleri ve tıbbi malzemelerin (tıbbi maske dahil) üretiminin yapıldığı işyerleri,
c) Kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşları, eczaneler,
d) Zorunlu kamu hizmetlerinin sürdürülmesi için gerekli kamu kurum ve kuruluşları (huzurevi, yaşlı bakım evi, rehabilitasyon merkezleri, acil çağrı merkezleri vb.)
e) Her bir 50.000 nüfusa bir adet olmak üzere göre valilikler/kaymakamlıklar tarafından belirlenecek akaryakıt istasyonu ve veteriner klinikleri,
f) Doğalgaz, elektrik, petrol sektöründe stratejik olarak faaliyet yürüten büyük tesis ve işletmeler (Tüpraş, termik ve doğalgaz çevrim santralleri gibi)
g) PTT, Kargolar vb dağıtım şirketleri,
h) Hayvan barınak, çiftlik ve bakım merkezleri,
3- İSTİSNA KAPSAMINDA OLAN VATANDAŞLAR
a- Bu genelgenin (2) numaralı başlığında yer alan “Açık Olacak İşyeri, İşletme ve Kurumlarda” yönetici, görevli veya çalışanları,
b- TBMM çalışanları,
c- Kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanmasında görevli olanlar,
d- Acil çağrı merkezler çalışanları,
e- Birinci derece yakınlarının cenaze defin işlemlerini gerçekleştirecek ve katılacak olanlar,
f- Elektrik, su, doğalgaz, telekomünikasyon vb. kesintiye uğramaması gereken tedarik sistemlerinin sürdürülmesi ve arızalarının giderilmesinde görevli olanlar,
g- Ürün ve/veya malzemelerin naklinde lojistiğinde yurt içi ve dışı taşımacılık kapsamında görevli olanlar,
h- Gazete, radyo ve televizyon kuruluşlarında görevli olanlar,
i- Yaşlı bakımevi, huzurevi, rehabilitasyon merkezleri, çocuk evleri vb. sosyal koruma/bakım merkezleri çalışanları,
j- PTT, kargo ve su dağıtım şirketi çalışanları,
k- Demirçelik ve cam sektörü vb. sektörlerde faaliyet yürüten işyerlerinin, fırın, soğuk hava depoları gibi çalışması zorunlu bulunan
l- Bozulma riski bulunan tarım ve hayvancılık ürünlerinin hasatında çalışacaklar,
m- Fırınlarda üretilen ekmeğin dağıtımında görevli olan araçlar ve çalışanlar,
n- Kızılay koordinesinde kan ve plazma bağışı için randevusu olanlar,Belirtilen istisnalar dışındaki tüm vatandaşların evlerinde kalması esastır.Daha önceki Genelgeler kapsamında düzenlenmiş olan (sağlık ve cenaze için verilen hariç) seyahat izin belgeleri (yola çıkmış olanlar hariç) Pazartesi günü geçerli olacaktır.
Yukarıda belirtilen tedbirlere ilişkin Valiler/Kaymakamlar tarafından ilgili mevzuatı uyarınca gerekli kararların ivedilikle alınması, uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi ve mağduriyetlere neden olunmaması, alınan kararlara uymayan vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282 nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılması hususunda;
Gereğini önemle arz ve rica ederim.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.