Referans Medya
İsviçre'de yapılacak referandum süreci "Örtünme yasağına evet" adlı popüler girişimin 100.000 imza toplaması ile başladı. Ardından İsviçre Parlamentosu Parlamentosu bu talebi gündeme aldı ve 7 Mart'ta seçim yapılması kararlaştırıldı.
Hükümet karşı
İsviçre hükümeti, "Ülkede yaşayan Müslüman kadınların yüzde 75'inden fazlası tamamen örtünmenin sıra dışı olduğuna inanıyor. İsviçre'de kamusal alanlarda görülen peçe ve burka giyen kadınlar, çoğunlukla Cenevre, Interlaken veya Bernese Oberland'a Körfez ülkelerinden gelen turistler'' görüşünü savunuyor.
Destek veren ve karşı çıkanlar
Minare yasağı ile ilgili başlatılan kampanyanın merkezinde olan Egerking Komitesi, burka ve peçe yasağının da en büyük destekçi organizasyonu. İslam karşıtı komitenin de etkisiyle İsviçre'nin Ticino Kantonu, 2010'dan beri Fransa'da yürürlükte olan burka-peçe yasağını emsal göstererek kamusal alanlarda yüzünü örtmeyi suç saydı. Aynı uygulama 2018 yılında St. Gallen Kantonu'nda da başladı.
Egerking Komitesi'nin siyaset ayağındaki ortaüı ise aşırı sağcı İsviçre Halk Partisi (SVP). Parti peçeyi, radikal islam ve demokrasi karşıtlığının simgesi olarak nitelendiriyor.
Aşırı sağcı partinin karşısında ise, Sosyal Demokrat Parti (SP) ve Özgür Demokrat Parti'nin (FDP) safında siyaset yapanlar var. Ayrıca bir çok insan hakları kuruluşu yasağın, bireysel özgürlükleri, özel hayata saygı ve ifade özgürlüğü gibi birçok temel hakkı da ihlal ettiğini savunuyor.
Hükümetten yapılan açıklamada, ülkede tüm yüzü kapatan örtü kullananların çok az oluşuna vurgu yapıldı. Açıklamada bu kişilerin çoğunun İsviçre’yi kısa süreliğine ziyaret eden turistler olduğu ve Müslüman kadınların kullandığı peçe gibi giysileri yasaklamanın turizme darbe vuracağı ifade edildi. Montreux, Interlaken ve Cenevre Gölü, Körfez ülkelerinden gelen turistleri cezbeden popüler bölgeler.
Resmi verilere göre 8.6 milyon olan isviçre nüfusunun yüzde 5'i Müslümanlardan oluşuyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.