Maatoug Booza Fabrikası'nın sahibi Sami el-Gazali, Gazze'nin sözde güvenli sanayi bölgesindeki yerel dondurma işine yaptığı yatırımların göz açıp kapayıncaya kadar ortadan kalkacağını aklına bile getirmemişti. Ancak 17 Mayıs'ta fabrikası İsrail top mermileri tarafından bombalandı ve tamamen yıkıldı.
Gazali, Al-Monitor'a verdiği röportajda, “Fabrikayı herhangi bir İsrail saldırısından uzak güvenli bir bölgede kurmak için 500.000 dolardan fazla yatırım yaptım.” dedi.
Fabrikada Gazzelilerin favori gıdalardan birisi olan İtalyan tarzı dondurma üretiliyordu.
Gazali, “Buzdolapları, hammaddeler, makineler ve diğer teçhizatları, elektrik hatları… Hepsi imha edildi. Tüm bunları yeniden inşa etmek çok zor.” ifadelerini kullandı.
Gazze'deki Foamco Yatak fabrikasının sahibi Anas al-Qudari Al-Monitor ile konuşamayacak kötü olduğunu belirtti. Fabrika işçileri, İsrail saldırıları sonucu yerle bir olan fabrikanın atılan top mermileri ile çıkan yangın sonucu kullanılamaz hale geldiğini söyledi.
İsrail baskınları diğer birçok endüstriyel tesisi de tahrip etti. Filistin Sanayi Sitesi ve Serbest Bölge Otoritesi 17 Mayıs'ta Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, “İsrail ordusu, Gazze'deki sanayi kentinde bulunan ve yüzlerce insanı istihdam eden fabrikaları bombalayarak imha etti.” denildi.
İşgalci İsrail’in hava saldırıları ve top atışları ile sanayi bölgesinin su hatlarını, yollarını ve güneş panellerinin bulunduğu tüm elektrik hatlarını doğrudan hedef aldığı rapor edildi.
…
Gazze'deki Al-Eqtesadia gazetesinin editörü Muhammed Ebu Ciyab, "Gazze'deki fabrikaların imhası, kıyı bölgelerini siyasi ve askeri olarak baskı altına almak amacıyla gerçekleştirildi. Gazze’nin ekonomik yeteneklerinin doğrudan hedefidir bu durum" demecinde bulundu.
Ebu Ciyab, “Bir dondurma fabrikasının yıkılmasının ardındaki amaç neydi? İsrail ordusu ve dünya, bu fabrikanın askeri bir hedef olmadığının farkında."
Gazze’deki yetkililer 10 Mayıs'tan itibaren başlayan çatışmalarda: 40 civarında üretim tesisi, 300 ofis ve dükkânın yanı sıra yaklaşık 10.000 evin hasar gördüğünü veya yıkıldığını belirtiyor.
Gazetenin editörü Ebu Ciyab, “Endüstriyel tesislerin ve altyapının tahrip edilmesi, yaklaşık 20.000 işçinin işsizliğine ve bütün ailelerin yerinden edilmesine neden olacaktır. Bu durumun beraberinde Gazze'nin üretken sektörlerindeki büyük kayıplardan bahsetmiyorum bile. Ekonomik kayıplar sekiz günde 200 milyon dolara ulaştı.” dedi.
…
Gazze Şeridi Tarım Bakanlığı da yaptığı açıklamada, İsrail hava saldırılarının iki hafta boyunca devam etmesi sonucu sektöre verilen 17 milyon doları aşan zararın her gün daha da kötüye gittiğini söyledi. İhracatın durması ve çiftçilerin mahsullerine ulaşamamaları nedeniyle günlük 500.000 $ 'dan fazla kayıp yaşandığını belirtti.
Bakanlık, yüzlerce dönümlük ve düzinelerce tarım tesisinin yanı sıra tarımsal malzeme için depoların doğrudan bombardımanlara hedef kılındığını belirtti.
Tarım Bakanlığı'nın açıklamasında balıkçılık sektöründe de büyük kayıplar yaşandığı ifade edildi. Balıkçıların 12 gündür iş yapamadıkları belirtildi.
Yerel insan hakları örgütleri yaklaşan bir insani felaketle ilgili alarm veriyor
Gazze Belediyesi yaptığı açıklamada, "Yüzlerce evi ve hizmet tesisini tahrip eden yoğun bombardıman, birçok mahallede elektrik ve su kaynaklarının yanı sıra sıhhi hizmetlere ulaşıma da ciddi zararlar verdi.” ifadelerini kullandı.
Açıklamada, 14 ana arterin, caddelerin ve kavşakların hedef alındığı belirtildi. Özellikle hastanelere ve üniversitelere giden yolların imha edildiği ve İşgalci İsrail’in kasıtlı olarak bu bölgeleri vurduğu ifade edildi.
Al Monito
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.