İngiltere'de peş peşe geçirilen 3 kanun, ülkeyi 'polis devleti' yapmak, güvenlikçilik uğruna temel hak ve hüriyetleri yok etmekle suçlanıyor. Ülke içinde ve dışında büyük tepki çeken kanunlara karşı protesto mitingleri artarak sürüyor.
Protestolarda söz hakkı polisin
İlk kanuna göre kolluk güçlerine ülke içerisindeki protestolarla ilgili çok geniş yetkiler veriliyor. Bu kanuna göre polisin "gürültülü" ve "rahatsız edici" bulduğu takdirde bir protestoyu yasaklama hakkı olacak ve buna tek kişilik protestolar da dahil olacak.
İzinli protestoların başlangıç ve bitiş saatlerini belirleme de polisin yetkisinde olacak.
Sivil polis ve ajanlara cinayet, tecavüz ve işkence serbest
İkinci kanuna göre sivil polisler ve ajanlar, ülke içinde ve dışında tecavüz, cinayet, işkence gibi ağır suçlar işledikleri takdirde, bu suçlar "görev icabı" denerek yasallaştırılabilecek. Örneğin bir sivil polis cinayet işlediğinde amiri onu "görev gereği" şeklinde savunursa suç işlemiş sayılmayacak ve cezalandırılmayacak.
İngiliz askerlere cinayet, tecavüz ve işkence serbest
Üçüncü kanuna göre ise sivil polis ve ajanlara tanınandan ötede, İngiltere dışında bulunan İngiliz askerlerin cinayet, tecavüz ve işkence de dahil işlediği suçlar İngiltere'de suç sayılmayacak, bu sebeplerle İngiliz askerleri İngiltere'de yargılanmayacak.
"En baskıcı rejimlerde bile yok"
Bu kanunlar İngiltere dışında tepki çektiği gibi İngiltere'nin içinde de protestolara neden oluyor. Protestoları düzenleyen İngilizler polis, ajan ve askerlere tanınan cinayet, tecavüz ve işkence serbestliğine dair kanunların ise en baskıcı rejimlerde bile bulunmadığını, kanunların İngiltere adına çok büyük bir utanç olduğunu belirtiyorlar.
"Kill the Bill" Hareketi
İngiltere'de bu kanunlara karşıt olanlar "Kill the Bill" (Kanunu Öldür) hareketi altında birleştiler ve sık sık protestolarda bulunuyorlar. Son günlerde protestoların sayısında ve katılımında artış gözlemleniyor.
Kanunlarla ilgili görüş bildiren protestocular bu kanunların yürürlüğe girmesi durumunda protesto bile yapamayacaklarını belirtiyorlar.
"Dünyadaki otoriterleşmenin bir yansıması"
İngiltere içinden ve dışından bu kanunlarla ilgili yapılan yorumlarda "Batı ülkeleri başta olmak üzere dünya genelinde otoriterleşme olduğu" vurgusu yapılıyor. Kanunların "hürriyetleri güvenlikçilik uğruna sınırlama ve polis devleti düzenine geçişin İngiltere'ye vahim bir yansıması olduğu" değerlendirmelerinde bulunuluyor.
Kaynak: Mepa News
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.